•  apr 14, 2022

Prirodno lečenje psorijaze

Vesna Objavio Vesna
Psorijaze prirodno lečenje

Manifestuje se pojavom crvenih pečata, jasno ograničenih od okoline, koji se s vremenom prekrivaju suvim, trošnim, srebrno -belim naslagama. Crvene fleke na koži se javljaju najčešće na temenu glave, donjem delu leđa, laktovima, kolenima, noktima i zglobovima ruke.

Postoje i teže forme kada biva zahvaćena čitava ili skoro čitava koža, koja je crvena, topla, prekri vena sitnim ljuskama. Ovo ozbiljno stanje zahteva neodložno bolničko lečenje i hospitalizaciju. U takvim slučajevima postoji opasnost od dehidratacije organizma, enteropatije, anemije, hipoproteinemije, poremećene termoregulacije.

Za lečenje psorijaze je najvažnije dobro ojačati imunitet. U čak 80 odsto evidentiranih slučajeva stres predstavlja okidač za nastanak bolesti. Stoga se često bolest psorijaza javlja nakon velikog stresnog događaja poput gubitka posla ili smrti drage nam osobe. Zapravo, pravi razlog za pojavu ovog oboljenja je nagli pad imuniteta, do kog stres neminovno vodi. Zato je značajno povećati otpornost organizma na stres, što se može postići psihoterapijom.

Isto tako dobri rezultati u lečenju postižu se primenom adaptogenih biljaka. Potrebno je zdravom i uravnoteženom ishranom, pozitivnim mislima i redovnim vežbanjem ojačati imunitet. Kod svih kožnih oboljenja detoksikacija organizma, naročito jetre, ima izuzetno značajnu ulogu. Praksa je pokazala da se simptomi psorijaze povlače upravo za vreme detoksikacije. Proces čišćenja trebalo bi trajati bar nekoliko nedelja i s vremena na vreme se ponavlja.

Naročito je važno sprovoditi detoks u kasnu jesen — pred zimsku sezonu, i u rano proleće. Tokom detoksikacije treba koristiti što prirodnije namirnice, u svom izvornom obliku, sa minimalnim termičkim obrađivanjem hrane.

Podrazumevana ishrana kod psorijaze potpuno isključuje meso i mesne prerađevine, konzervisanu hranu, industrijske suve začine ,. Trebate izbaciti gotovo sve slatkiše, majonez, kečap, veštačke sosove, sve što sadrži konzervanse, veštačke boje i arome. Nezdrave gazirane sokove, kao i one sa šećerom, kafu, alkoholne napitke, cigarete izbegavajte u širokom luku. Zaobiđite i kupovne sirne namaze, paštete i svu drugu procesiranu hranu. Ne zaboravite — prženje, dugotrajno kuvanje i pohovanje hrane nikako nisu preporučljivi.

Ishrana treba biti bazirana na zdravom svežem voću i lekovitom sezonskom povrću. Vodite dnevnik prehrane i aktivnosti tako da kasnije možete vidjeti što vam točno pomaže. Triput godišnje napravite čišćenje organizma, posebice čišćenje jetre, koja je ključna kod svih kožnih oboljenja.

U liječenju psorijaze može pomoći i zelena glina, certificirana za oralnu upotrebu. Navečer razmutite punu čajnu žličicu ventilirane zelene gline u 2 dcl vode nekuhane, najbolje izvorske. Pritom nemojte upotrebljavati metalnu žličicu ili čašu, jer glina ne smije doći u dodir s metalom. Glinu uzimajte ujutro nakon ustajanja ili navečer prije spavanja. Po želji, možete uzeti glinu jedan sat prije jela.

Sikavica sadrži silimarin, koji je jak antioksidant, deset puta jači od vitamina E. Silimarin povećava razinu glutationa u jetri za 35 posto. Glutation je odgovoran za čišćenje jetre od širokog spektra toksina.

S povećanjem razine glutationa, jetra ima veću moć da očisti krv od otrovnih spojeva. Na takav način konzumiranje sikavice ima zaštitno i obnavljajuće djelovanje na jetru, što je posebno bitno kod kožnih oboljenja. Preporučeno doziranje je mg sikavice ili mg silimarina triput dnevno. Korijen čička tradicionalno se upotrebljava za tretiranje upalnih stanja kože. Čaj odnosno dekokt pripremajte na sljedeći način: jušnu žlicu korijena čička kuhajte u 3,5 dcl vode deset minuta, nakon toga je procijedite.

Pijte svježe pripremljeno triput na dan. Jednostavno i učinkovito čišćenje jetre možete provesti i prema progamu dr. Hulde Clark. Prehrana kod psorijaze treba biti zdrava, sa svježim i jednostavno pripremljenim obrocima.

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar