•  apr 11, 2022

Psorijaza sve vrste

Vesna Objavio Vesna
Vrste psorijaza sve

Jedan od načina koji se koristi u borbi protiv psorijastične dermatoze predstavlja i terapija svjetlošću u kojoj se koristi prirodna ili vještačka ultraljubičasta svjetlost. Svakako je najviše preporučljivo izlaganje prirodnoj sunčevoj svjetlosti u preporučenim količanama, ali ako to klimatski uslovi trenutno ne dozvoljavaju, onda se u obzir uzima liječenje pomoću umjetnih izvora ultraljubičaste A UVA ili ultraljubičaste B UVB svjetlosti.

Oba načina se mogu primijenjivati samostalno, ali i sa prepisanim lijekovima od strane stručnjaka. Sunčeva svjetlost — Ultraljubičasta UV svjetlost djeluje u vidu elektromagnetskog zračenja sa talasnim dužinama manjim od onih koje ljudsko oko uspijeva vidjeti.

Kada su tretirani od strana UV zraka iz sunčeve svjetlosti bilo prirodnog ili umjetnog izvora, aktivirani T limfociti gube svoju funkciju. Samim tim, postiže se željeni efekat gdje se dešava promjena stanica kože, a redukuje ljuštenje.

 • Savjetujte se s vašim liječnikom u sljedećim slučajevima: Ako vaša psorijaza prelazi iz faze neugodne pojave u nelagodu koja izaziva bol. O koži Indikacije.
 • Kod opsežnije bolesti u obzir dolazi primjena fototerapije, odnosno kontroliranog izlaganja ultraljubičastim zrakama.
 • Zahvaljujući zagovaračkom radu desetaka aktivista i organizacija za psorijazu, psorijaza također dobiva veću podršku i svijest. Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima.
 • Jakost kortikosteroida vidi str.
 • Umjereno izlaganje suncu u toku dana može pozitivno uticati na smanjenje psorijaze, a svako prekomjerno može samo pogoršati simptome. Najbolja je konsultacija sa ljekarom prije bilo kakvih tretmana, da bi se utvrdio tačan vremenski interval koji će pomoći, a ne naškoditi oboljeloj osobi.

  UVB fototerapija — Pažljivo dozirana UVB svjetlost iz umjetnih izvora svjetlosti, može ljekovito utjecati na blaže psorijazne oblike. Najčešće se primijenjuje kod liječenja pojedinačnih fleka, velikih površina i oblika bolesti koji je otporan na topičke lijekove. Postoje određene nuspojave u vidu crvenila, svraba i suve kože. No, ukoliko se pravilno hidratizira suvoća se može izbalansirati. Ekscimer laser — podrazumijeva izlaganje svjetlošću koja tretira oblike psorijaze blagog do umjerenog senzibiliteta.

  Precizno ispuštanje zraka UVB svjetlosti, ne može da ošteti okolnu zdravu kožu, već samo utiče na oštećene dijelove. Razlika između ovog lasera i klasične fototerapije je što su ovo tretmani jačeg djelovanja, pa je potrebno manje vremena da se vide rezultati.

  Moguće nuspojave su pojava crvenila i plikova. Pulsni laser — funkcija je dosta slična je ekscimer laseru, s tim da pulsni laser upotrebljava drugi oblik djelovanja svjetlosti kako bi uništio krvne žilice zaslužne za formiranje psorijaznih plakova.

  Posljedice nisu strašne, na koži se samo pojavljuju modrice koje nestaju nakon sedmice od obavljanja tretmana. Kombinirana terapija svjetlošću — kombinacija UV svjetlosti sa oralnom terapijom poput retinoida, pruža znatno poboljšanje u liječenju psorijaze.

  Ovakav način terapije, primijenjuje se kad tradicionalna fototerapija ne daje željene rezultate. Ukoliko patite od ekstremno opasnog psorijaznog oblika koji utiče kako na vaše fizičke sposobnosti, tako i na psihičko zdravlje, potražite pomoć kod doktora u vidu uzimanja tablet oralnim putem.

  Kako su ovo jaki medikamenti, preporučuje se upotreba samo uz stručne savjete, a konzumacija samo na određeno vrijeme. Retinoidi — po svojoj funkciji nalikuju na vitamin A, a zaslužni su za umanjenu proizvodnju stanica kože kod opasnijih stepena psorijaze.

  Treba imati na umu da se simptomi ponovo javljaju, čim se terapija prekine. Osim što su mu potencijalne nuspojave izuzetan svrab kože i neugodnost, najveća mana ovog lijeka je što znatno utiče na oštećenje ploda, tako da žene ne smiju dozvoliti da se desi začeće bar tri godine nakon uzimanja lijeka. Nokti zahvaćeni psorijazom odvajaju se od ležišta nokta oniholiza.

  U teškim slučajevima nokat se počinje mrviti. Psorijaza vlasišta - Psorijaza vlasišta javlja se u obliku crvenih područja prekrivenih sa srebrno-bijelim ljuskicama koja svrbe. U kosi ili na ramenima primijetiti ćete ljuskice odumrle kože, posebice nakon što ste se počešali po glavi.

  Kapljičasta psorijaza - Uglavnom se javlja u osoba mlađih od 30 godina, a obično joj prethodi streptokokna upala grla. Javlja se u obliku malih žarišta u obliku kapljice na trupu, rukama, nogama i vlasištu.

  Žarišta su prekrivena finim ljuskicama i nisu tako debela kao tipični plak. Psorijaza može izbiti samo jedanput i povući se sama od sebe ili se može ponavljati, naročito ako bolujete od infekcija dišnih putova.

  Psorijaza moze da se izleci: Vrste Psorijaza

  Inverzna psorijaza - Uglavnom zahvaća kožu pazuha, prepona, ispod dojki i oko genitalija.

  Možda ti se također sviđa
  Najpopularniji tekstovi
  Ostavite komentar
  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
  Komentar