•  apr 14, 2022

Timus simptomi psorijaze

Vesna Objavio Vesna
Timus simptomi psorijaze

Lijekovima se mogu ublažiti simptomi i usporiti razvoj bolesti. Ovaj tip artritisa uglavnom zahvaća kralježnicu, ali može uzrokovati probleme u prsnom košu, vratu, kukovima i koljenima. Uzrokuje bol i ukočenost.

Kosti s vremenom mogu srasti zbog čega pacijent ima poteškoće s pokretljivošću u tom području. Ankilozantni spondilitis može zahvatiti i neke organe. Terapija podrazumijeva posebne vježbe rastezanja i lijekove koji pomažu ublažiti bol te injekcije steroida. U nekim slučajevima operativnim zahvatom se zamjenjuju oštećeni zglobovi. Uobičajeno se javlja u djetinjstvu ili u adolescentskom razdoblju, a nastaje kad vaš imunološki sustav ubija stanice u gušterači odgovorne za proizvodnju inzulina — hormona zaduženog za pretvaranje hrane u energiju.

Kad jednom dobijete dijabetes tipa 1, imat ćete ga doživotno. Važno je redovito kontrolirati razinu šećera u krvi i uzimati inzulin prema potrebi. Pritom nastaju ožiljci na mjestima u mozgu zaduženim za odašiljane signala iz mozga u druge dijelove tijela. To uzrokuje bol, poteškoće s kretanjem i ravnotežom te opću slabost. Terapija lijekovima može ublažiti simptome i usporiti tijek bolesti. Crohnova bolest i ulcerozni kolitis vrste su upalne bolesti crijeva.

Vaš imunološki sustav napada crijeva uzrokujući pritom upalne procese, bol u trbušnoj šupljini i krvarenje. Crohnova bolest obično se razvija u zadnjem dijelu tankog crijeva i u debelom crijevu, a ulcerozni kolitis zahvaća sluznicu debelog crijeva.

Bolesti se liječe protuupalnim lijekovima, antibioticima i lijekovima koji usporavaju rad imunološkog sustava. Jedna od mogućnosti je i operativni zahvat.

On može pomoći ublažiti simptome i komplikacije koje dolaze uz bolest, ali ne može utjecati na upalni proces u tijelu koji uzrokuje upalnu bolest crijeva. Ova bolest istodobno zahvaća više dijelova tijela. Simptomi su bol u zglobovima, osjetljivost na svjetlo, problemi s bubrezima i opći umor. Također se može pojaviti osip po obrazima i nosu. Nesteroidni protuupalni lijekovi i terapija steroidima mogu pacijentu pomoći da se osjeća bolje, a posebno prilagođeni antireumatski lijekovi usporavaju tijek bolesti.

Ukoliko su simptomi osobito teški, liječnik može preporučiti lijekove za usporavanje imunološkog sustava ili kemoterapiju koktel vrlo jakih lijekova. Vaše nadbubrežne žlijezde sjede navrh vaših bubrega. Eritrodermijska psorijaza je najozbiljniji oblik ove bolesti.

Kod eritrodermijske psorijaze koža je zahvaćena velikim crvenim promenama na koži, koje se ljušte i prekrivaju veći deo površine tela. Pacijenti mogu da imaju povišenu temperaturu i bolove u zglobovima, svrab i ljuštenje kože. Periferni limfni čvorovi mogu da budu uvećani. Eritrodermijska psorijaza može da se razvije od plak psorijaze i prateće infekcije. Ako se zanemari ili nepravilno leči, eritrodermijska psorijaza može da izazove teško oboljenje ili čak i smrt.

Pustulozna psorijaza se razlikuje od drugih tipova psorijaze i može da se klasifikuje kao zasebna bolest. Uglavnom se javlja kod odraslih osoba. Manifestuje se pustulama čvorićima na koži. Područja koja okružuju zahvaćene delove kože su upaljena. Kod pustulozne psorijaze manifestacije na koži su ili ograničene na određene delove tela, kao što su dlanovi ili tabani, ili su raširene po celom telu.

Lokalizovana pustulozna psorijaza koja zahvata ruke i noge, najčešće se javlja kod žena starijih od 50 godina. Čvorići pustule koji se pojavljuju na koži su bolni i podložni mehaničkim oštećenjima. Difuzna pustulozna psorijaza se retko javlja i ima teži klinički tok. Ostali simptomi, osim promena na koži, podrazumevaju visoku temperaturu, slabost i umor. Smatra se da je pušenje jedan od ključnih faktora u razvoju ovog oblika psorijaze.

Inverzna obrnuta psorijaza obično nema srebrnaste ljuspe. Ona se manifestuje u obliku izrazito crvenih lezija u naborima na telu: zglobovi lakta, iza kolena, u pazuhu ili na preponama i ispod grudi. Velike površine kože su crvene i upaljene što dovodi do ljuštenja velikih "listova" ljuspi, što izaziva jak bol i neprijatnost.

Genetika Studije ukazuju da bi većina slučajeva psorijaze mogla biti nasledna, zbog učestalosti pojave psorijaze u porodicama osoba sa tim problemom. Smatra se da određeni geni mogu biti povezani sa psorijazom, ali tačan način na koji se to dešava još nije jasan.

Infekcije Infekcije često učestvuju u razvoju psorijatičnih simptoma. Bakterije, naročito streptokok, su najčešće uključeni patogeni i povezani su sa kapljicnom psorijazom. Infekcija virusom humane imunodeficijencije HIV, iako nije direktan uzrok psorijaze, dokazano povećava verovatnoću pojave težih oblika psorijaze, ako osoba već ima psorijazu. Stres Psihološki stres može pogoršati stanje i u nekim slučajevima, biti dovoljan kao okidač.

Lekovi Pojedini lekovi, a posebno litijum, antimalarici i beta-blokatori, imaju negativan uticaj na psorijazu. Nagli prekid terapije jakim topikalnim ili oralnim kortikosteroidima može izazvati povratak simptoma, koji mogu biti ozbiljni i čak dovesti do eritrodermatske ili čak generalizovane pustularne psorijaze.

Topikalne terapije psorijaze sastoje se uglavnom od emolijenata, ovlaživača, keratolitičkih agenasa i kortikosteroida. Hidratantni preparati i emolijenti su prvenstveno blagotvorni u remisionim fazama psorijaze. Tokom početne keratotične faze, keratolitički agensi su najkorisniji i mogu se koristiti zajedno sa ovlaživačima i emolijentima. Topikalni kortikosteroidi su uvek efikasni, međutim ne bi ih trebalo koristiti neprekidno tokom dužih perioda, pa je često dobro čuvati ih za upalna stanja pogoršanja.

Emolijenti služe da učine stratum corneum mekšim i da umanje površinske ljuspe. Oni su najkorišćeniji preparati u dermatologiji. Deluju tako što stvaraju okluzivni omotač koji smanjuje gubitak vode isparavanjem iz kože, što omogućava adekvatnu hidrataciju površinskog sloja kože, poznatog i kao statum corneum.

Ovlaživači su emolijenti obogaćeni prirodnim vlažećim faktorima NMF. NMF takođe pojačavaju hidrataciju sloja stratum corneum, pošto privlače i vezuju vodu. Napredniji ovlaživači takođe sadrže aktivne sastojke, kao što je gliko-glicerol, koji pojačava hidrataciju u dubljim epidermalnim slojevima aktiviranjem mreže vodenih kanala u samoj kože, koja snabdeva gornje slojeve kože vlodom.

Redovna upotreba emolijenata i ovlaživača je važna i trebalo bi nastaviti sa njom i tokom upalnih stanja i tokom remisije. Gušće, okluzivnije kreme i masti su bolje od lakših losiona, jer su efikasnije. Koža sklona aknama Usne Nega posle sunčanja Koža koja stari Suva koža Koža dijabetičara Atopijski dermatitis Preosetljiva koža, sklona crvenilu Problemi kože glave i kose Osetljiva koža Zaštita od sunca Znojenje Svi preparati.

Problemi kože Koža sklona aknama Ispucala i iritirana koža Usne Koža koja stari Atopijski dermatitis Suva koža Preosetljiva koža, sklona crvenilu Problemi kože glave i kose Osetljiva koža Zaštita od sunca Znojenje Hiperpigmentacije Koža dijabetičara Svi saveti.

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar