•  apr 14, 2022

Ishranom protiv psorijaze

Vesna Objavio Vesna
Ishranom protiv psorijaze

Tu ubrajamo losos, sardine, lokarde, haringe i brancin i druge morske plodove. Pogodna je i hrana bogata antioksidansima, a to su voće, povrće, orašasti plodovi i cjelovite žitarice. Limun, naranča, mandarina i grejp, odnosno citrusna voća koja obiluju vitaminom C nisu preporučljiva. Alkohol proširuje krvne žile i pruža bijelim krvnim stanicama i drugim tvarima u krvi lakši pristup koži i tako dolazi do upalnog stanja psorijaze.

Alkohol dehidrira tijelo i zbog toga isušuje kožu pa i na taj način pogoršava simptome psorijaze. To se posebno odnosi na muškarce mlađe i srednje životne dobi. Voće i povrće bogato vitaminom A pomoći će da koža izgleda zdravije. Dobri izvori vitamina A su kantarion, mrkva, mango, rajčica i lubenica.

Dovoljnu količinu vitamina D moguće je dobiti minutnim izlaganju sunčevim zrakama. Riba, gljive i lisnato zelenilo također su bogati ovim vitaminom. Odgovor je ne, ali mnoga istraživanja pokazala su povezanot zdrave prehrane i psorijaze, odnosno da se određenim izborom namirnica može utjecati na tijek psorijaze. Upala i odgovor imunološkog sistema mogu dovesti do zapaljenja.

Crveno meso, mliječni proizvodi pa i jaja sadrže polinezasićenu masnu kiselinu koja se naziva arahidonska kiselina. Istraživanja su pokazala da njeni nusproizvodi mogu dovesti do psorijatičnih lezija. Ono što bi ste trebali izbjegavati iz ove vrste namirnica jesu crveno meso, naročito govedinu, zatim kobasice, slaninu i druge prerađeno meso te jaja i proizvode od jaja. Vjerovatno ste mnogo puta čuli o tome kako treba jesti bezglutensku hranu. Nećemo sad ulaziti u detalje da li je to u punoj mjeri tačno, ali kad je u pitanju psorijaza prehrana onda bi ste trebali zaboraviti na namirnice koje sadrže gluten.

Konzumiranje prerađene, visokokalorične hrane u velikim količinama može dovesti do gojaznosti i različitih hroničnih zdravstvenih stanja. Neka od ovih stanja mogu dovesti do upala u samom tijelu, što se može dovesti sa povećanim izvorima psorijaze. Ove vrste namirnica se smatraju jednim od glavnih okidača kad je u pitanju psorijaza. Prehrana koje bi ste se trebali držati ne bi smjela da sadrži namirnice poput krompira, paradajza, paprika i patliđana.

Svi znamo da se alkohol ne preporučuje bez obzira o čemu se radi. Kad je u pitanju psorijaza i alkohol, ne postoji jasna veza, ali stručnjaci svakako preporučuju da budete umjereni ukoliko konzumirate alkohol. Neke studije govore da muškarci koji piju alkohol, uopšte ne reaguju na liječenje od psorijaze.

Stoga je najbolje izbjegavati ovu vrstu pića ili je bar svesti na minimum. Ovo su neke osnovne namirnice koje bi ste trebali izbaciti iz ishrane ako imate problema sa psorijazom. Prirodna krema koja će ukloniti simptome psorijaze predstavlja jedinstven preparat ove vrste na tržištu. Skoro svaki plan ishrane uključuje voće i povrće pa tako je i slučaj kod psorijaze. Zahvaljujući velikoj količini antioksidanata koji su prisutni u njima, njihovo konzuiranje smanjuje oksidativni stres i upale.

Svjesni ste da je bitno ojačati imunitet, pa nikako ne smijemo zaboraviti mineral selen koji ima jako veliki značaj kao sredstvo antioksidansa. Naime, odličan je zaštitnik u borbi protiv djelovanja slobodnih radikala, te na taj način pruža pomoć imunološkom sistemu. Održavanje imuniteta na visokom nivou je jako značajno kada su u pitanju oboljeli od psorijazne bolesti, jer pad imuniteta potiče daljnji razvoj bolesti. Postarajte se da aloja vera bude vaš najbolji kućni prijatelj, jer ukoliko se uzima lokalnom upotrebom štiti epidermu kože i poboljšava imunosistem, a učinkovita je i kada se uzima za unutrašnju primjenu u vidu čajeva.

Vjerovatno se čuli do sad da su omega-3 masne kiseline poznate kao sjajni pomagači u radu kardiovaskularnog sistema, a sa druge strane imamo esencijalne masne kiseline koje se dobijaju iz ribljeg ulja, a pokazale su se kao veoma djelotvorne kod zarastanja rana, umirivanja svrbeža, redukovanja crvenila i ljuštenja kože.

Najpoželjnije namirnice su: jabuke, suhe šljive, orašasti plodovi, artičoka, mrkva, cikla, kupus, grah, češnjak, riža, ječam, proso, laneno ulje, klice, soja, losos, sardine, brancin, sirutka i probiotici.

Trebalo bi da izbjegavate citrusno voće, crveno meso, maslac, jaja, začinjenu i masnu hranu, prerađeni industrijski šećer, kavu, kofeinske napitke i alkohol. Neka ribe postane obrok kojeg ćete jesti barem dva puta sedmično, a odaberite ribe hladnih voda, poput tune, haringe, lososa, skuše ili pastrve, jer one sadrže visok udio omega-3 masnih i esencijalnih kiselina koje smo ranije pomenuli.

Od mesa je najbolji izbor ono nemasno meso i perad bez kože. Najpoželjniji način za pripremanje mesa je onaj gdje se ne koriste zasićene i trans masti biljna ulja, margarini i sl. Kuhanje je najbolji način za pripremu mesa, ali i ostalih jela.

Simptomi psorijaze mogu se pogoršati čak i ako ste umjeren konzument alkohola, stoga je najpametnije da ga potpuno izbacite. Masnoća koja se nalazi u crvenome mesu vrlo lako može izazvati upalni proces kod onih koji imaju predispozicije za psorijazu.

Fleksitarijanstvo: vegetarijanstvo s povremenim mesnim užitkom! Jednako kao i crveno meso, i mliječni proizvodi sadrže iste masnoće koje mogu uzrokovati jednake posljedice. Citrusi poput grejpa, naranči, limuna i limete imaju jednake alergene.

Za one koji nemaju predispoziciju za razvijanje psorijaze mogu biti korisni i zdravi, ali osobama sa psorijazom svakako se preporučuje njihovo izbjegavanje. Intenzivni i jaki začini osobama sa psorijazom mogu štetiti. U tu skupinu svakako ulaze ocat, curry, cimet, majoneza, tabasco i sl.

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar