•  apr 13, 2022

Psorijazu izazivaju paraziti

Vesna Objavio Vesna
Paraziti psorijazu izazivaju

Liječi se svrbež i sekundarna infekcija. Ne nanositi više od dvaput u 24 h Piretrini su derivati krizantema a kombiniraju se s derivatima piperične kiseline piperonil butoksid. Na dijagnozu se posumnja na osnovi tjelesnog pregleda, osobito nalaza rovova a potvrđuje se nalazom parazita, jajašaca ili izmeta pri mikroskopskoj pretrazi ostružaka rovova.

Potencijalno opasni podstanari naše kože | abcpsorijaz.com

Ostružke treba uzeti tako da se na rov ili papulu kapne glicerol ili mineralno ili imerzijsko ulje kako bi se spriječio rasap parazita i materijala pri uzimanja ostružaka a potom se rov ili papula otvara rubom skalpela.

Materijal se potom stavlja na predmetno staklo i pokriva pokrovnim stakalcem; primjenu kalijeve lužine treba izbjegavati jer ona otapa izmet parazita. Primarno se liječenje poduzima lokalnom ili oralnom primjenom skabicida vidi T BL. Za lokalnu primjenu je permetrin lijek prvog izbora. Starija djeca i odrasli trebaju nanositi permetrin ili lindan na cijelo tijelo od vrata na niže te ga oprati nakon 8—14 h.

Liječenje treba ponoviti nakon 7 dana. U dojenčadi i male djece, permetrin se nanosi na glavu i vrat uz izbjegavanje periorbitalnih i perioralnih područja. Posebnu pozornost treba posvetiti intertriginoznim područjima, noktima na rukama i nogama te pupku.

U dojenčadi se oblačenjem rukavica može spriječiti unošenje permetrina u usta. Ivermektin je indiciran u bolesnika koji ne odgovaraju na lokalno liječenje koji se ne mogu pridržavati lokalnih načina, ili su imunokompromitirani s Norveškim skabijesom.

Ivermektin se s uspjehom rabi u epidemijama koje obuhvaćaju osobe koje su u bliskom dodiru s bolesnicima, kao što je to slučaj u domovima za njegu. Osobe u bliskom dodiru se također trebaju liječiti a stvari za osobnu uporabu npr. U bolesnika s vlažećim, žutim krustama prekrivenim promjenama u obzir dolazi sekundarna infekcija te ju se liječi primjenom odgovarajućeg antistafilokoknog i atistreptokoknog antibiotika lokalno ili na usta.

Toksična epidermalna nekroliza je po život opasna kožna bolest pri kojoj se površni sloj kože ljušti u velikim komadima plahtama. Eriteme su različite mrlje i izbočine na koži koje mogu biti virusnog porijekla ili pokazatelji nekih drugih procesa u organizmu.

Granuloma anulare je kronično stanje kože nepoznata uzroka pri kojem male, čvrste, uzdignute izbočine čvorići tvore prsten sa u sredini normalnom ili lagano uleknutom kožom. Dekubitus je oštećenje kože rana koje nastaje zbog nedostatka krvnog protoka i zbog nadražaja kože iznad kosti gdje je koža bila duže vrijeme pod pritiskom kreveta, invalidskih kolica, sadrenog zavoja, udlage ili drugih tvrdih predmeta. Dekubitus se najčešće pojavljuje na stražnjici i donjem dijelu kralježnice ili po petama.

Infekcije može mogu biti različitog porijekla, pa su poznate bakterijske, gljivične, parazitske i virusne infekcije, prema uzroku nastanka. Infekcije kože se mogu spriječiti održavanjem higijenom, a kad nastanu najčešće se liječe kremama i mastima. Kao što je ranije rečeno, pigment utječe na boju kože. Glavni pigment koji se nalazi u koži je melanin, tamnosmeđi pigment kojeg proizvode stanice melanociti, raspršene među drugim stanicama u gornjem sloju kože, epidermisu.

Poremećaji vezani uz pigment odnose se na niske ili povišene količine pigmenta koje se očituju kao dijelovi površine kože smanjene ili pojačane pigmentacije.

Razlog tome mogu biti upalni procesi u koži, ali i različite druge bolesti ili uzimanje lijekova. Karcinom kože je najčešći oblik raka, ali se većinu tih karcinoma može izliječiti. Najčešće vrste raka kože obično nastaju na mjestima izloženim suncu pa se stoga savjetuje izbjegavanje direktne izloženosti suncu po najvećim vrućinama te korištenje zaštitnih sredstava.

Pojam recidivirajuća označava da bolest postepeno nestane, ali se nakon nekog vremena pojavi opet u istog bolesnika. Uzrok ove bolesti nije poznat, ali poznati su mnogi okidači za razvoj osipa lijekovi, hepatitis, neke kemikalije i metali… Ova bolest je rijetka i javlja se kod ljudi srednjih godina. Lichen planus može trajati nekoliko mjeseci do nekoliko godina i može spontano nestati sam od sebe. Ako zahvaća i sluznicu, bolest je otpornija na liječenje.

Liječenje se provodi kratkoročno kortikosteroidima zbog nuspojave dugotrajne primjene, retinoidima i liječenje posebnim lampama PUVA. Postoje i razni savjeti za prirodno liječenje ove bolesti, saznajte više: Lichen planus — uzroci, simptomi i liječenje. Simptomi psorijaze se pojavljuju periodično i izraženi su pod utjecajem određenih faktora poput: Psorijaza je najčešće doživotna bolest jer postoji samo simptomatsko liječenje.

Kreme i masti lokalna terapija se primjenjuju kod blage i umjerene psorijaze, dok je kod težeg oblika bolesti potrebna oralna terapija i foto-terapija PUVA. Nacionalna zaklada za psorijazu izdala je američke ciljeve liječenja psorijaze. Od Riječ je o lijeku koji blokira dva proteina povezana s nastankom upale interleukin IL i interleukin 23 IL Nedavno provedene studije pokazuju da IL može zaštiti stanice kože od upalnih proteina, IL Liječnici ističu kako bi navedeni lijek mogao dati bolje rezultate kada bi se ciljalo na IL i IL Premda većina prirodnih lijekova nije prošla kroz specifična istraživanja uz pomoć kojih bi se dokazala njihova učinkovitost u liječenju bolesti, kurkuma, odnosno njen sastojak kurkumin, prema nekim studijama može blokirati protein TNF-alfa, koji aktivira upalu.

Premda je klinička slika u većini slučajeva blaga, klinička manifestacija se može kretati u rasponu od psorijaze karakterizirane plakovima, generalizirane psorijaze te teške eritrodermije. Gljivice na koži tj. Saznajte više: Sve opasnosti koje krije gljivična infekcija. Dermatofitoze su gljivične infekcije kože uzrokovane dermatofitima : Microsporum, Trichophyton i Epidermophyton.

Najčešći uzročnik je gljivica Trichophyton, a bolest se naziva Tinea, ovisno o lokaciji razlikujemo : Saznajte više: Lišaj na koži ringworm — kako ga prepoznati i liječiti? Od gljivičnih infekcija uzrokovanih kvascima, najčešća je kandidoza Candida albicans. Rosacea je kronična bolest kože koja stvara crvenilo središnjih dijelova lica. Najčešće se javlja kod žena starije životne dobi i blijede puti. Simptomi mogu nastajati polako, od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci.

Mogu nestati i zatim se opet pojaviti.

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar