•  apr 12, 2022

Psorijaza i mokraćna kiselina

Vesna Objavio Vesna
Mokraćna kiselina i psorijaza

Šanse da dođe do nastanka gihta se povećavaju ukoliko osoba konzumira previše hrane bogate purinima ili koristi diuretičke preparate, te unosi alkohol i kofein. Na kraljevskim trepezama je bilo prisutno obilje hrane bogate purinima, da ne spominjemo druge elemente takve ishrane i preterivanja.

Nepažnja i nedovoljno poznavanje uzroka je često dovodilo do nastanka gihta među plemstvom. Osim u člancima nogu, giht može da se razvije i u stopalima, kolenima i drugim zglobovima. Danas je dobro poznato šta izaziva giht, a ovo su najčešći simptomi. Obavezno je posititi lekara čak i ako su simptomi blaži ili ako se u potpunosti povuku. Visok nivo mokraćne kiseline u krvi vremenom može ozbiljno da naruši funkciju i zdravlje zglobnih struktura u telu.

Povišen nivo mokraćne kiseline u krvi je obično prikriven tokom testiranja sa namenom da se postavi dijagnoza nekog drugog zdravstvenog problema. Ukoliko se prilikom ispitivanja detektuje povišen nivo mokraćne kiseline, lekar će predložiti da se urade dodatne pretrage, kako bi se samo stanje bolje razumelo i kako bi se utvrdila konačna dijagnoza.

U slučajevima kada je pacijent na dugoročnoj terapiji lekovima, u svrhu tretiranja nekog drugog oboljenja i sumnja da ta terapija utiče na povećanje nivo mokraćne kiseline, nikako ne treba prekidati terapiju bez konsultacije sa lekarom. Test za određivanje nivoa mokraćne kiseline u krvi meri količinu te supstance u uzetom krvnom uzorku.

Veći deo mokraćne kiseline se filtrira kroz bubrege i odlazi iz našeg tela putem urina. Kada telo ne može da se oslobodi mokraćne kiseline na pravi način, ona se zadržava u krvi i samim tim njena koncentracija raste. Nivo se prikazuje analizom krvi. Ovaj test se najčešće sprovodi kada se sumnja na giht i postojanje kamena u bubregu, te kod pacijenata koji su podvrgnuti tretmanu hemoterapije ili radioterapiji. Ovi tretmani se koriste da bi uništili ćelije kancera kod malignih oboljenja, ali se pri tom postupku mokraćna kiselina iz takvih ćelija ispušta u krvotok.

Test se izvodi uobičajenim postupkom uzorkovanja krvi iz vene pacijenta i rezultati pokazuju koliki je nivo mokraćne kiseline u njegovoj krvi. Obično su rezultati poznati već posle dan ili dva.

Dozvoljeni raspon nivoa mokraćne kisleine u krvi za žene iznosi između 2. U nekim slučajevima, uglavnom kod muškaraca, može da dođe do nastanka gihta čak i ako je nivo mokraćne kiseline u granicama normale i ne prelazi dozvoljeni nivo. Na rezultate testa mogu da utiču različiti razlozi nastali usled individualnih načina na koji nečije telo proizvodi ili se oslobađa mokraćne kiseline, kao što su oboljenja ili oštećenja bubrega, neki oblici raka ili tretmana protiv raka, neki oblici anemije i srčanih bolesti.

Takođe, na konačan rezultat mogu uticati bolesti jetre, gojaznost, psorijaza, hipotireoza i nizak nivo paratiroidnih hormona. Efekat mogu da imaju i izgladnjivanje, loša ishrana ili trovanje teškim metalima. Lekovi se prepisuju za oboljenja koja kod nekih pacijenata doprinose većoj koncentraciji mokraćne kiseline u krvi ili na bilo koji način remete normalan metabolizam, zbog čega telo ne može da procesuira materije na uobičajeni način.

Povišen nivo mokraćne kiseline u krvi često nastaje kao sekundarna pojava kod prisustva nekih drugih zdravstvenih stanja. Ukoliko je neko drugo oboljenje odgovorno za povišen nivo mokraćne kiseline u telu, u tom slučaju će lečenje primarnog uzroka najverovatnije dovesti do pozitivnog ishoda i u smislu regulisanja nivoa mokraćne kiseline.

Ako je stanje neizlečivo, onda je najbolja strategija za regulisanje nivoa mokraćne kiseline usmeravanja tretmana na regulaciju samog procesa metabolisanja purina u organizmu. Već smo ustanovili da je ishrana bogata purinima često zaslužna za povećanu koncentraciju mokraćne kiseline u krvotoku, te i nastanak drugih problema povezanih sa ovim fenomenom.

Sasvim logično, regulisanje navika u ishrani u velikoj meri pomaže da se i nivo mokraćne kiseline u telu svede na normalan nivo. Pacijenti treba da smanje unos hrane bogate proteinima i alkaloidima, kao i pržene hrane i namirnica bogatih belim šećerom.

Interesantna je pojava da regulacija ishrane u mnogim slučajevima uspešno rešava i problem povišene koncentracije mokraćne kiseline u organizmu, koja nije nastala kao posledica ishrane pojedinca. Pokazalo se da su pojedine namirnice posebno delotvorene u regulaciji nivoa mokraćne kiseline; pre svega se misli na jagode i sok od višnje.

U slučaju hronično povišenog nivoa mokraćne kiseline u organizmu, najbolja opcija lečenja uključuje upotrebu lekova koji blokiraju sposobnost organizma da proizvede ili aposorbuje mokraćnu kiselinu ili poboljša sposobnost tela da izbaci mokraćnu kiselinu. Postoji više takvih lekova, različitih mehanizama, o čijoj primeni u konkretnom slučaju odlučuje lekar, na osnovu celokupne kliničke slike. Sorry, you have Javascript Disabled!

To see this page as it is meant to appear, please enable your Javascript! Kako izliječiti urinarne infekcije? Kako može pomoći fizikalna terapija i koje sve vrste postoje? Karcinom, rak pluća - simptomi, pregled, uzrok, terapija i lečenje.

URATI - MOKRAĆNA KISELINA - Poliklinika LabPlus

Šta je lupus bolest, koji su simptomi i uzroci, kako se leči?

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar