•  apr 13, 2022

Bol u saci leve ruke i psorijaza

Vesna Objavio Vesna
Bol u saci leve ruke i psorijaza

To može biti simptom neke povrede, koja zahteva lečenje ili, u najgorem slučaju, može biti simptom srčanog udara. Poznavanje potencijalnih uzroka i karakteristika bola u levoj ruci, može nam pomoći da prepoznamo na šta naše teleo reaguje i da na vreme potražimo stručnu lekarsku pomoć, ukoliko ima potrebe za tim.

U nastavku teksta Vam objašnjavamo moguće uzroke bola u levoj ruci, Za svaki od uzroka, opisujemo ostale simptome, kako bismo Vam pomogli da prepoznate osnovni problem. Srčani udar infarkt miokarda je izumiranje dela srčanog mišića zbog naglog prestanka cirkulacije kroz neku od arterija koje ishranjuju srce. Većina srčanih udara nastaje kao posledica sužavanja koronarnih arterija. Arterije postaju uske zbog nakupljanja plaka. Ako se komadić plaka odlepi od zida arterije, on može prekinuti protok krvi krv bogata kiseonikom do srca, što može dovesti do srčanog udara.

Bol u levoj ruci je jedan od najčešćih simptoma srčanog udrara. Nervi koji se granaju od srca i oni koji dolaze iz šake, šalju signale istim moždanim ćelijama. Kao rezultat, mozak ne može da izoluje uzrok bola. To nam objašnjava, zašto osoba koja doživi infarkt ima bol u ruci a da pri tome ne oseća bol u grudima.

Lekari savetuju da pozovete hitnu pomoć, ako se iznenadni bol u levoj ruci pogorša nakon nekoliko minuta ili se javi propraćen nekim od sledećih simptoma. Nelagoda, bol, pritisak, zategnutost ili peckanje u predelu grudi je najčešći simptom srčanog udara i kod muškaraca i kod žena. Međutim, žene imaju više šanse da dožive i druge simptome prilikom srčanog udara, a to su: kratkoća daha ili mučnine. Zbog toga, ovi simptomi greškog mogu biti pripisani nekom virusu, probavnom sistemu ili stresu.

Ukoliko doživite iznenadne simptome, poput mučnine, povraćanja, nedostatka daha, bolova u donjem delu stomaka, leđima ili vilici, odmah potražite hitnu medicinsku pomoć. Ljudi koji pate od angine osećaju nelagodnost ili bol koji je prouzrokovan manjkom dotoka kiseonika u srce. Uporedo sa bolom u levoj ruci, bol se može javiti i u predelu vrata, ramena, leđa ili vilice.

Ovi simptomi se mogu pripisati i probavnim smetnjama. Angina nije srčani udar, ali je svakako znak nekog srčanog problema. Začepljenje ili suženje koronarne arterije, česti su uzroci angine.

Definiše se kao prisustvo anginoznih bolova koji, u poslednja dva meseca, ne menjaju intenzitet, učestalost i trajanje. Bol se javlja u toku fizičkog napora ili emocionalnog stresa i uzrokovan je povećanom potrebom miokarda za kiseonikom, koji se krvlju ne može dopremiti do mišića u odgovarajućoj količini zbog suženja koronarnih arterija.

U lečenju stabilne angine može pomoći odmor, a ukoliko je potrebno, lekar može prepisati lek za opuštanje arterija, pod nazivom Nitroglicerin. Ova vrsta angine je opasnije po čovekovo zdravlje. Javlja se i u stanju mirovanja, što znači da srce konstantno ne prima dovoljnu količinu kiseonika. Nestabilna angina ukazuje na to da osobi preti srčani udar.

Lekari će na osnovu rezultata testova i ispitivanja odrediti o kom tipu angine je reč. Bol u levoj ruci verovatno nije posledica srčanih problema ukoliko su karakteristike simptoma koje osećate sledeće.

U ovom slučaju, neprijatan bol može biti posledica povrede kosti ili tkiva u ruci, ramenu ili laktu. Međutim, čak i uz dobro razumevanje ovih skeletomišićnih stanja, teško je reći da li se bol u ruci javlja zbog povrede ili srčanog udara. Određeni faktori rizika, koji se odnose na oba stanja, se u većini slučajeva preklapaju.

To su starost i fizička aktivnost. Iz tog razloga, važno je ne oslanjati se na sopstvenu pretpostavku, već potrađiti stručnu medicinsku pomoć. Burzitis je zapaljenje burze, male zatvorene vreće ispunjene tečnošću smeštene u unutrašnjosti zglobova.

Bol u levoj ruci može biti simptom burzitisa u ramenu. Burzitis ramena je zapaljena ramene burze, vrećica ispunjena tečnostima koja pomaže u smanjenju trenja u regiji ramena. Tendonitis je upala vezivnog tkiva između mišića i kostiju. Razvija se usled dugotrajnih i svakodnevnih napora koje trpi zglob. Zbog toga se teniseri, plivači i muzičari često susreću sa ovim problemom. Tendonitis u ramenu ili laktu može biti izvor bola u levoj ruci. Pacijenti koji s takvim simptomima predugo čekaju, u većini slučajeva moraju na operaciju, a nažalost i nakon operacije ostat će dio trajnih poteškoća.

Ukoliko imate bilo kakve simptome u šaci i ruci pozivamo vas da se javite liječniku subspecijalistu za šaku i ruku odmah na pregled kako biste sve vaše poteškoće mogli riješiti neoperacijskim metodama i izbjeći trajne poteškoće koje bi utjecale na vaše svakodnevne aktivnosti i zdravlje.

Ranko Bilić iz Poliklinike Bilić Vision je specijalist za područja šake, ručnog zgloba, podlaktice, lakta i nadlaktice. Bilić već više od 35 godina uspješno liječi sve prijelome šake i ruke, sindrome prenaprezanja, oštećenja, tumore itd.

Ukoliko se želite naručiti na pregled kod prof. Bilića javite se na 01 ili putem online forme. Zbog istrage Telegrama uhićena je Gabrijela Žalac. Neovisno istraživačko novinarstvo najteže je novinarstvo, a kako bismo nastavili s našim istraživačkim specijalima, britkim komentarima, analizama i velikim pričama, potrebna nam je i vaša podrška.

Kupnjom pretplate podržavate rad Telegramovih istraživačkih novinara, kolumnista i analitičara te nam dajete još bolju šansu u borbi protiv močvarnih struktura i kriminalnih organizacija koje misle da su nedodirljive; a u božićnoj akciji možete dobiti prvi mjesec pretplate za samo 1 kunu.

Ako vjerujete u naš rad i želite nas podržati u našoj misiji, odaberite svoj paket pretplate već danas. Lekovi protiv upala: nesteroidni antiinflamatorni lekovi dosta olakšavaju simptome i bolove izazvane upalom tetive na ruci, a uspešno ublažavaju upalu i otoke u mekom tkivu.

Ovi lekovi ublažavaju upalni odgovor organizma, što dosta ublažava bolove. Lečenje ruke: reč je o posebnoj terapiji ruke, koja se fokusira na složenu funkciju šake i zglobe, kao i mnogih tetiva i ligamenata koji se nalaze u ručnom zglobu. Specijalizovani fizioterapeut će vam odrediti vežbe istezanja i ojačavanja zgloba i preporučiti najbolju udlagu kako biste lakše kontrolisali pokrete zgloba.

Kortizonske injekcije: kortizon je odličan lek protiv upala kada se daje injekcijom direktno na mesto upale. Ove injekcije su bezbedne, ali dugoročno mogu oštetiti tetive šake ako se često koriste. Operacija tetiva na ruci: operacija se preporučuje samo kada nijedan drugi metod za lečenje tetiva na ruci ne daje rezultate.

U slučaju operacija, tetiva se oslobađa od okolnog tkiva koje izaziva iritaciju i bolove. Ovo tkivo se može i ukloniti kako bi tetiva mogla slobodnije da se pomera. Postoji dosta stvari koje možete učiniti kako biste sprečili upalu tetiva ruke. Najvažnija stvar koju treba uraditi jeste da izmenite česte pokrete koje pravite, a koje pogoršavaju stanje.

To znači da morate promeniti način na koji izvodite određene pokrete. Promena položaja ruke prilikom izvođenja određenih radnji sprečava opterećenje samo jedne tetive u zglobu.

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar