•  apr 10, 2022

Psorijaza najnoviji lek

Vesna Objavio Vesna
Lek psorijaza najnoviji

Kako izgleda život sa psorijazom i koliko je važno da se obolelima omogući adekvatna terapija, za Ljubav i zdravlje govori Vlada Kecić iz Udruženja " Pacijenti protiv psorijaze 3P ". Uprkos predrasudi koja je opšteprisutna, psorijaza nije zarazna bolest. Takođe, ova bolest nije samo kozmetički problem, već sistemska bolest koja može uticati na razne organe.

Lično sam se veoma teško osećao kada sam shvatio da mi se psorijaza širi po čitavom telu. Nisam imao volju za svakodnevnim aktivnostima, za druženje sa ljudima, za posao, za bavljenje sportom. Svakodnevni svrab i pojava krasta i rana po čitavom telu trajali su mesecima. Zahvaljujući terapiji ti dani su sada iza mene. U poslednje dve godine država je mnogo uradila za obolele od psorijaze, međutim, tu sada ne treba da stanemo.

Broj terapijskih opcija je sada ograničen i nedovoljan za različite profile obolelih. Postoje nove, inovativne, najsavremenije terapije, za koje se nadam da će se uskoro naći kao dodatne opcije za obolele od psorijaze, čime ćemo ovu bolest potpuno staviti pod kontrolu.

Psorijaza na taj način više neće biti opterećenje ni obolelima, ni društvu, ni zdravstvenom sistemu - zaključuje Vlada Kecić. Povratak na vesti. Od svraba i rana do čiste kože! Lečenje psorijaze je sve uspešnije! Socijalna podrška Psorijaza ima nepredvidiv tok, uz prisustvo različitih pridruženih oboljenja kao što su psorijazni artritis, kardiovaskularne bolesti, inflamatorne bolesti creva, metabolički sindrom i depresija, naročito kod dugog trajanja bolesti koja nije kontrolisana.

Lek postoji Zbog razvoja savremenih i vrlo efikasnih sistemskih terapija pacijenti oboleli od psorijaze danas treba da teže gotovo čistoj ili potpuno čistoj koži, koja je od najvećeg uticaja na kvalitet života pacijenata. Nismo zarazni, ali nas društvo odbacuje Kako izgleda život sa psorijazom i koliko je važno da se obolelima omogući adekvatna terapija, za Ljubav i zdravlje govori Vlada Kecić iz Udruženja " Pacijenti protiv psorijaze 3P ".

Izvor teksta: Informer. Živeti sa psorijazom Preuzmite priručnik za pacijente. Koja pitanja treba da postavim lekaru? Odluka o primeni sistemske terapije je veoma složena i utemeljena je ne samo na težini psorijaze nego i na psihosocijalnim, pa i na ekonomskim faktorima.

Sistemska terapija se sprovodi kod onih pacijenata kod kojih lokalna terapija nije bila efikasna. Ciklosporin se koristi kod vrlo teških oblika psorijaze, ponajpre generalizovane psorijaze, ali se koristi i u transplantacijskoj medicini. Ciklosporin u psorijazi inhibira T- ćelijsku aktivaciju i proliferaciju preko interleukina Popratne pojave jesu poremećaj bubrežne funkcije, hipertenzija, hipertrofija gingive, gastrointestinalni poremećaji, glavobolja. Potrebno je pažljivo pratiti pacijenta, te vršiti kontrolu svake dve do tri nedelje.

Metotreksat je citostatik, antagonist folne kiseline potrebne za sintezu DNA. Koristi se kod teških oblika psorijaze, posebno artropatske i eritrodermijske psorijaze. Metotreksat se može primeniti na usta: 2,5 do 5,0 mg svakih 12 sati, jedan put nedeljno, ukupno 7,5 do 15 mg.

Takođe je moguća intramuskularna primena: 15 do 20 mg im. Kontraindikacije za primenu metotreksata jesu bolesti jetre i hematopeotskog sistema, alkoholizam. Monoklonska antitela najnoviji su hit u lečenju teške psorijaze. To su infliksimab i efalizumab. Infliksimab je monoklonsko antitelo koje spada u grupu specifičnih imunosupresiva. U pitanju je protein koji je važan učesnik imunološkog sistema, ali njegova prejaka aktivnost vodi u artritis i psorijazu.

Efalizumab je antitelo koje selektivno i reverzibilno blokira aktivaciju, reaktivaciju i kretanje T-ćelija imunološkog sistema. Ti procesi vode do simptoma psorijaze pa inaktivacija antitelima znatno smanjuje te simptome. Velika prednost tog leka je što se daje jednom nedeljno i to subkutanom injekcijom, pa je pogodna i za kućnu primenu bez nadzora medicinskog osoblja.

Zbog svega toga, efalizumab je već registrovan u 40 zemalja. No lečenje psorijaze monoklonskim antitelima je izrazito skupo, iako vrlo, vrlo efikasno. Acitretin je sintetički analog retinoidne kiseline, koja dovodi do normalizacije epidermalne ćelijske proliferacije, diferencijacije i keratinizacije kod psorijaze i u bolestima sa poremećajem keratinizacije.

Koristi se u slučajevima teških poremećaja keratinizacije, kao eritrodermijska psorijaza, lokalna ili generalizovana pustulozna psorijaza, kongenitalna ihtioza, pityriasis rubra pilaris, Darierova bolest, te u ostalim teškim poremećajima keratinizacije kože kod kojih je moguća rezistencija na drugo lečenje.

Delotvorna dnevna doza acitretina iznosi 35 mg.

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar