•  apr 13, 2022

Pazuh i psorijaza

Vesna Objavio Vesna
I psorijaza pazuh

One su jasno ograničene u odnosu na zdravu kožu. Najčesce zahvaćene zone su laktovi i kolena zone koje su podložne mikrotraumama, ipak cela koža može biti zahvaćena, a kritična zona je koža glave posebno potiljak. Kada psorijaza zahvata prevoje prepone i pazuh pričamo o obrnutoj psorijazi koja ima mnogo manje skvama. Ponekad su zahvaćeni nokti na različite načine zadebljanja, tačkice, deformacije. Ponekad se psorijaza na koži pojavljuje u obliku malih mrlja kaplji ili u obliku malih gnojnica u srži crvenila.

Svrab ili peckanje na naborima može biti praćeno i lezijama. Psorijaza može da utiče na kvalitet života u velikoj meri, pogotovo ukoliko se proširi na regije koje iritiraju ili su vidljive. Pored promena na koži, psorijaza može imati i reumatsku formu.

Reumatska psorijaza može biti kičmena ili periferalna na zglobovima. Prenos se vrši putem više gena multigen i nije sistemska pojava. Lokalno, na nivou kože ubrzanje obnavljanja epidermisa je odgovorno za pojavljivanje naslaga. Na tom polju koje je već predodređeno za nastanak oboljenja neki fakori su jasno označeni kao rizični.

Doktori se razumeju u prirodu ovih lekova i ne treba naglo prekidati terapiju bez konsultacije sa doktorom. Neka oboljenja ili nezdrave navike, nesistemske, su češće uočene kod ljudi obolelih od psorijaze: metabolički sindrom više znakova, medju kojima su perekomerna težina, hiperlipidemija, hiperglikemija ili hipertenzija prekomerna upotreba alkohola i duvana. U slučaju crvenila, praćenom skvamama, obratite se dermatologu koji će postaviti dijagnozu i koji će vam razjasniti da li bolujete od seboroičnog dermatitisa, psorijaze ili nekog drugog oboljenja.

U nekim posebnim slučajevima, doktor može da potraži odgovoran uzrok za pojavu seboroičnog dermatitisa. U najvećem broju slučajeva nega doktora će se sastojati u prepisivanju odgovarajućih tretmana, a to su najcešće antimikotici.

Osoba koja pati od seboroičnog dermatitisa moraće da koristi neiritirajuće proizvode i da dobro razume karakter ovog oboljenja koje je hronično i koji se vraća, dakle mora prihvatiti potrebu stalnog održavanja.

Antimikotici koji se upotrebljavaju su u obliku šampona i kreme za lice. U određenim slučajevima, litijum u obliku gela se takođe koristi. Treba izbegavati proizvode koji sadrže kortizon koji brzo leči, ali naglašava osetljivost kože i ima jako negativan uticaj u relativno kratkom roku. Doktor će najpre proceniti proširenost psorijaze, posledice, postojanje ili odsustvo metaboličkog sindroma, prekomernu upotrebu alkohola ili cigareta. Proveriće da li postoji ili ne reumatizam koji je povezan sa psorijazom, da li neki rizični faktor ili neka olakšavajuća okolnost može biti pronađena.

Prestanak češanja je od suštinskog značaja jer ono ide na ruku naslagama, prestnak konzumiranja nezdravih supsanci alkohol, duvan je vise nego poželjno.

Retke su psorijaze koje su otporne na terapiju, jer tretmana ima više i prilagodjeni su različitim oblicima psorijaze. Ipak, na svu sreću, većina slučajeva psorijaze su umerene i lake rasptrostranjenosti i ne zahtevaju teške tretmane. U tom smislu lokalni tretmani su najčešće dovoljni, ali moraju se redovno nanositi na mesto hroničnog oboljenja. Ako se tretman prekine, ostećenja se vraćaju.

Među lokalne tretmane spadaju: kortikosteroidi i vitamin D. Redovna hidratacija kože kremema je od presudnog značaja da bi se ograničila pojava recidiva: suvoća kože ide na ruku recidivima. Na području kože glave skvame se mogu tretirati keratoličnim tretmanom salicilna kiselina, urea. Prevencija se sastoji najpre u ograničavanju rizičnih fakora ili onih koji olakšavaju pojavu ovih oboljenja kao sto su češanje koje izaziva naslage i iritirajući neprilagodjeni proizvodi.

Sigurno je da je psorijaza polietiološko oboljenje, zapravo ona se klinički manifestuje kod genetski predisponiranih osoba izloženih kontinuiranom delovanju provokativnih faktora.

Provokativni faktori su brojni i neki od njih su: — infektivni agensi, bilo akutni naročito kod dece i omladine, — stres sa godinama sve više slabi uticaj infektivnih agenasa, a raste uloga, — hronična mikroiritacija pritisak, povrede, izloženost određenim materijama, — lekovi antimalarici, nesteroidni antiinflamatorni lekovi, beta blokatori, litijum…, — gojaznost, — hipokalcemija….

Za psorijazu je karakteristična pojava crvenila, zadebljanja kože u vidu riblje krljušti, te pojačano perutanje i svrab.

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar