•  apr 12, 2022

Koji beta glukan koristi za psorijazu

Vesna Objavio Vesna
Za glukan koristi psorijazu beta koji

Brojni dodaci prehrani nose zdravstvene tvrdnje poput npr. No, što je to uopće imunitet? Imunitet je obrambena snaga organizma koja ga štiti od napada stranih mikroorganizama.

Dijeli se na: nespecifični urođeni i specifični stečeni imunitet. Razlikujemo čitav niz tvari koje imaju određeni utjecaj na imunološki sustav. Takve tvari nazivaju se imunomodulatori. Ukoliko djeluju pozitivno na imunološki sustav, radi se o imunostimulansima, a ako imaju efekt potiskivanja, o imunosupresivima. No, ovisno o cilju djelovanja, neki imunomodulatori mogu djelovati i kao imunostimulansi i kao imunosupersivi.

Glukani su polisaharidi koji se sastoje isključivo od molekula D-glukoze kao jedinog monomera povezanih beta-glikozidnim vezama. Ovisno o mjestu i načinu vezivanja beta-glikozidne veze aktivne komponente, razlikujemo.

Imunostimulirajuće djelovanje dokazano je samo kod molekula glukana u kojima su molekule glukoze vezane beta 1,3- i 1,6—vezom. Važno je napomenuti da su škrob, glikogen i celuloza po kemijskom obliku također glukani, ali su to molekule glukoze vezane beta 1,4 — vezom i stoga nemaju imunostimulirajuće djelovanje. Aktivirani makrofagi sposobni su pronaći, prepoznati i uništiti uzročnike bolesti i sve ono što ne pripada samom organizmu.

Oni također kontroliraju aktivnost drugih stanica imunološkog sustava. Beta -1,3 D glukan može aktivirati ključne komponente imunološkog sustava. Aktiviranje počinje sa stanicama makrofaga, granulocita, neutrofila i NK-stanicama engl. Makrofagi imaju sposobnost prepoznavanja, proždiranja i uništavanja svih vrsta uzročnika bolesti bakterije, virusi, gljivice te mrtve, mutirane ili tumorske stanice. Kada beta-1,3-D-glukan dođe u kontakt s receptorom makrofaga, stanica makrofaga se doslovce "uključi" i postaje čak do 7 puta djelotvornija u prepoznavanju i uništavanju uzročnika bolesti.

Jednom kada se stanice makrofaga aktiviraju, imaju sposobnost da mobiliziraju čitavu «vojsku» obrane kao što su: protuupalni citokini IL-1, IL-6, TNF-alfa engl. Molekule s dokazanim imunostimulirajućim djelovanjem nalazimo u zobi, ječmu te u određenim vrstama medicinskih gljiva.

Beta-glukan kao dugolančani polisaharid izoliran je Gljive se koriste u tradicionalnoj kineskoj biljnoj medicini već tisućama godina, ali njihova medicinska svojstva i zdravstvene učinke suvremena znanost tek sada otkriva.

Reishi, maitake, shiitake, cordyceps vrste su koje se najintenzivnije istražuju te pokazuju obećavajuće rezultate u kliničkim studijama. Ljekovite kineske gljive bogate su polisaharidima koji su djelomično zaslužni za njihove povoljne učinke, a upravo se dokazuju brojnim studijama. Dokazano je da su ti polisaharidi beta glukani. Ganoderma lucidum, reishi - naziva se još i gljiva besmrtnosti, a predstavlja simbol zdravlja. Kod nas je poznata kao "hrastova sjajnica".

Tisućama godina se koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini. Iz Ganoderme lucidum, ovisno o položaju i vrsti radikala, izolirani su triterpeni ganodermične kiseline i beta-glukani iz vodenog ekstrakta.

Rezultatima istraživanja pokazano je da ekstrakt te gljive inhibira proliferaciju tumorskih stanica i pokazuje jaka antioksidativna djelovanja. U nekim zemljama u Japanu je na Listi lijekova od Lentinula edodes, shiitake - popularna gljiva koja se koristi i u kulinarstvu i u dodacima prehrani.

Supermoći koje ima beta glukan, njegova upotreba i iskustva | Minut za mene

Tijekom dinastije Ming od Ekstrakti koji se izoliraju iz shiitake gljiva su: lentinan i AHCC. Naš imuni sistem ih prepoznaje i reaguje rigorozno. Znači beta glukani se vezuju i pomažu specifičnim imunološkim ćelijama da postignu dobro koordinirani napad na svoje ciljeve.

Modifikovani odgovor podržava imunomodulaciju sprečavajući prekomernu upalu i autoimuni odgovor. Jako je bitno naglasiti da stimulišu sastavljanje imunih matičnih ćelija unutar koštane srži, što je jako bitno za osobe na hemoterapiji ili zračenju.

Struktura lanca je jako bitna za njihovu funkciju. Nerastvorni beta glukani mogu se naći u Saccharomyces boulardii, pivskom kvascu i lekovitim gljivama.

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar