•  apr 10, 2022

Lecenje na psorijaza

Vesna Objavio Vesna
Lecenje na psorijaza

Fleksuralni tip karakteriziraju crvena, glatka žarišta bez ljuski, koja se nalaze u pregibima kože pazuh, prepone, unutarnja strana lakta i koljena, područje ispod prsa. Eritrodermični tip, na sreću najrjeđi 1. Karakteriziraju ga crvena ljuskava žarišta popraćena svrbežom i izrazito jakim bolovima, a ponekad se javlja i zajedno s pustuloznim oblikom.

Često je generaliziran, te ugrožava osnovnu zaštitnu funkciju kože - lako dolazi do dehidracije, vrućice i infekcija, a zabilježeni su i smrtni ishodi. Kožne manifestacije obično prethode zglobnom obliku, a zahvaćeni su najčešće zglobovi šaka, gležnjevi i koljena.

Zahvaćeni zglobovi budu crveni, otečeni, bolni, a nerijetko im se smanjuje funkcija, što začaranim krugom postepeno dovodi do smanjene pokretljivosti i deformacija.

Danas na raspolaganju stoje razni oblici liječenja psorijaze, koji se odabiru i doziraju ovisno o tipu bolesti, jačini manifestacije, trajanju te individualnom terapijskom odgovoru bolesnika. Koriste se lokalni pripravci u obliku losiona, krema, masti, gelova, prašaka i obloga, a aktivni sastojci su: kortikosteroidi, salicilati, katranski preparati, derivati vitamina A i D, antralin i kalcipotrien.

Sistemna terapija podrazumijeva nekoliko podskupina lijekova: imunosupresive ciklosporin, alfacept, efalizumab, antimetabolite metotreksat, blokatore faktora nekroze infliksimab, etanercept te derivate vitamina A. Dobro je poznato i liječenje fototerapijom — uz ili bez prethodne primjene psoralena, pacijente se izlaže ultraljubičastom zračenju zrake iz UVA i UVB spektra, koje se najčešće primjenjuje uz neki od prethodno navedenih oblika liječenja.

U novije vrijeme se naročito populariziralo i liječenje ribicama roda Garra Rufa popularnog naziva Doctorfish — tzv. Budući da već prije spomenuti životni stil i izlaganje rizičnim čimbenicima imaju veliku ulogu u nastanku, razvoju i kontroli bolesti, ne treba se u potpunosti oslanjati na raspoloživost širokog dijapazona terapije, nego se uhvatiti u koštac s rizičnim čimbenicima. Jedan od vrlo bitnih čimbenika je prehrana. Studije su pokazale kako su bolesnici koji su prilagodili svoj režim prehrane, smanjili tjelesnu masu te prestali s konzumacijom alkohola imali bolje rezultate — periodi poboljšanja su bili duži, aktivna bolest blaža, a liječenje djelotvornije.

Osnovni prehrambeni postulati su održavanje optimalne tjelesne mase, smanjeni unos zasićenih masti i proteina, povećan unos povrća i hrane bogate dijelalnim vlaknima, izbjegavanje jednostavnih šećera, pripremanje hrane uglavnom kuhanjem i pirjanjem te dobro žvakanje hrane.

Osim konzumacije preporučenih namirnica i pripremanja hrane kuhanjem, u prehranu se preporuča uvesti i suplementaciju određenih nutrijenata poput folne kiseline, vitamina A, B6, B12 i E, selena, cinka, magnezija, lecitina i bioflavonoida. Web koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje. Učestalost i uzroci psorijaze Raznolikost kliničkih oblika psorijaze Rjeđi oblici psorijaze i pridružene bolesti Dijagnoza psorijaze i procjena težine stanja Terapijski pristup psorijazi Liječenje bolesnika s blagom do umjerenom psorijazom Sustavna terapija za teški oblik psorijaze Učestalost i uzroci psorijaze Psorijaza ima višeuzročnu etiologiju, pa tako genetski i čimbenici okoliša zajednički djeluju u nastanku bolesti.

Raznolikost kliničkih oblika psorijaze. Rjeđi oblici psorijaze i pridružene bolesti Psorijaza u dječjoj dobi obilježena je češćom pojavom psorijatičnih lezija na licu, u pregibima i u genitalnoj regiji. Dijagnoza psorijaze i procjena težine stanja Dijagnoza psorijaze se najčešće postavlja klinički, a može se potvrditi biopsijom kožne lezije.

Navedene kratice znače: BSA eng.

MSD priručnik dijagnostike i terapije: Psorijaza

Body Surface Area — procjena postotka zahvaćenosti površine kože. PASI zbroj eng. Psoriasis Area and Severity Index — procjenjuje težinu simptoma bolesti uzimajući u obzir eritem crvenilo, infiltraciju zadebljanje, ljuskanje i opseg zahvaćenosti određenih dijelova kože glava, trup, ekstremiteti. Danas se kao najčešći parametar za procjenu izlječenja bolesti koristi PASI 75 koji označava 75 postotno poboljšanje PASI zbroja u određenom vremenskom razdoblju.

DLQI indeks kvalitete života; eng. Dermatology Life Quality index — računa se na temelju vrlo jednostavnog upitnika koji sadrži deset validiranih pitanja.

Najmanji zbroj može biti 0, a najveći Što je veći zbroj, to bolest više utječe na kvalitetu bolesnikova života. Terapijski pristup psorijazi Vrsta liječenja ovisi o težini bolesti, pridruženim bolestima, bolesnikovim sklonostima, učinkovitosti te individualnoj procjeni odgovora na terapiju.

Liječenje bolesnika s blagom do umjerenom psorijazom Kod opsežnije bolesti u obzir dolazi primjena fototerapije, odnosno kontroliranog izlaganja ultraljubičastim zrakama. Sustavna terapija za teški oblik psorijaze Od konvencionalne sustavne terapije najčešće se u liječenju psorijaze primjenjuju retinoidi, potom metotreksat i ciklosporin.

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi Odaberite grupu bolesti Alergijski i imunološki poremećaji Bolesti bubrega i mokraćnog sustava Bolesti dišnog sustava Bolesti i stanja kod muškaraca Bolesti krvnog sustava Bolesti mišićno-koštanog i vezivnog tkiva Bolesti probavnog sustava Bolesti srca i krvožilnog sustava Bolesti uha, nosa i grla Bolesti živčanog sustava Dječje bolesti Duševne bolesti i stanja, bolesti ovisnosti Hormonski poremećaji i poremećaji metabolizma Kožne i spolne bolesti Zarazne bolesti Ženske bolesti i stanja Zloćudne maligne bolesti.

Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite. Kako izgledaju gljivične infekcije kože, vlasišta i noktiju?

Atopijski dermatitis - što je i koje su novosti u liječenju? Psorijatični artritis - od dijagnoze do liječenja. Nemelanomski tumori kože. Što treba znati o njezi kože dojenčeta?

Što je urtikarija ili koprivnjača i kako se liječi? Melanom - rizici, rano otkrivanje i liječenje. Henoch-Schönleinova purpura. Saznajte više o prikladnoj prehrani, namirnicama i njihovom utjecaju na: Koža i zdravlje kože.

Datum početka posljednjeg ciklusa. Trajanje menstruacijskog ciklusa: 25 26 27 28 29 30 31 Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka.

Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob. Izračunaj BMI. Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo. Prijavite se! Jedna studija pokazala je da osobe liječene esterima fumarne kiseline imaju 5 puta veću vjerojatnost razvoja neprijatne nuspojave; najčešće su bile proljev i grčevi u trbuhu, crvenilo u licu, reverzibilni gubitak proteina u urinu i povišena razina eozinofila.

Jedna studija pokazala je poboljšanje u kvaliteti života osoba liječenih esterima fumarne kiseline u usporedbi s placebom, ali se značaj te razlike nije mogao izračunati. Korisno djelovanje estera fumarne kiseline bilo je slično metotreksatu poslije 12 tjedana kada su se usporedile promjene ozbiljnosti bolesti s početka i kraja istraživanja. Broj osoba kod kojih su zabilježene neprijatne nuspojave tijekom liječenja s prethodno spomenutim lijekovima nije se značajno razlikovao.

Uključene studije, koje su bile premale i ograničenog trajanja da bi dale dokaze o rijetkim ili zakašnjelim učincima, nisu prikazale rezultate o ozbiljnim nuspojavama estera fumarne kiseline.

Rizik od pristranosti studija, što uključuje faktore koji bi mogli učiniti da rezultati sustavno odstupaju od stvarnih rezultata, bio je nejasan u većini studija. Moguće je da je tako jer je većina studija napravljena desetljećima prije ili su bile nepotpune. Nekoliko analiza koje su uspoređivale estere fumarne kiseline s placebom i metotreksatom bile su ograničene jer su studije bile male ili nisu prikupile dovoljno informacija da bi se ustanovilo kako su ti lijekovi uspoređivani.

Stoga se smatra da je sveukupna kvaliteta dokaza bila niska u usporedbi estera fumarne ksline s placebom i vrlo niska u usporedbi estera fumarne kiseline s metotreksatom. Buduća nasumično kontrolirana istraživanja trebala bi koristiti standardizirane ishode psorijaze, uključujući validiranu ljestvicu kvalitete života kako bi se omogućila usporedba i kombinacija rezultata.

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar