•  apr 13, 2022

Psorijaza na kolenima

Vesna Objavio Vesna
Psorijaza na kolenima

Psorijaza je nezarazna bolest kože koju karakteriše pojava crvenkastih žarišta različite veličine, prekrivenih srebrnasto-belim ljuspama. Drugi i opšte prihvaćeni narodni naziv za ovu kožnu bolest jeste ljuspavica. Najčešće zahvata područje vlasišta, laktove, dlanove, stopala, prepone i donji deo leđa. Psorijaza kože može se javiti u svim uzrastima, mada često nastaje u pubertetu i starijoj dobi.

U našem tekstu pročitajte koji su to prvi simptomi psorijaze. Saznajte kako se ova uporna kožna bolest leči medikamentima ali i na altetnativan način. Pripremili smo vam velik broj prirodnih recepata protiv ljuspavice, a pročitajte i iskustva korisnika…. Psorijaza je hronična kožna bolest koja se obično javlja kod odraslih, mada nije retka ni kod mlađih ljudi.

Pojavljuje se kao zadebljanje kože koje je prekriveno srebrnkastim skvamama ljuspicama. Ako se te skvame uporno češu, pojavljuju se vinsko-crveni plikovi po koži. Tada su moguća i mala tačkasta krvarenja, što predstavlja krvave rosne kapljice.

Bolest kože može da zahvati celo telo iako je obično veoma ograničena. Pored toga što u mnogo većoj meri obolevaju odrasle osobe u nešto manjem obimu se javlja i psorijaza kod dece. Ovo neprijatno i krajnje nepredvidivo kožno oboljenje je veoma neogodno i u pitanju je prilično uporna bolest.

Obično se pojavljuje ljuspavica na laktovima, kolenima, pupku, predelu anusa. Među populacijom je jako česta psorijaza vlasišta tj glave. Kad je posredi psorijaza simptomi su dosta jasno uočljivi, što smo već naveli, ali nije zgoreg da ponovimo još jednom. U pitanju su promene na koži kojima su ponekad zahvaćene velike površine. Kod psorijaze je uobičajeno da se ćelije kože i do desetak puta brže množe nego inače.

Takođe kada je u pitanju psorijaza na glavi, promene na samom vlasištu podsećaju na seboroični dermatitis. Seboreju takođe prate ljuspe ali ne suve kao kod psorijaze, već izrazito masne. U nekih 5 posto slučajeva psorijazu prate bolovi u zglobovma i ukočenost. Retko dolazi do značajnijih oštećenja zgloba kao što je slučaj kod reumatoidnog artitisa. Uzroci psorijaze i dalje nisu skroz poznati ni savremenoj medicini čak i pored uznapredovale dijagnostike. Ipak, unazad nekoliko godina rade si sve veći broj istraživanja u ovoj oblasti.

Ova dugotrajna kožna bolest se najčeše povlači leti, dok se zimi stanje pogoršava i simptomi su izraženiji. Mnogi stručnjaci dovode u vezu pojavu bolesti usled doživljaja jakog emotivnog naboja i stresa. Ipak i to nije do kraja ispitano niti su rađene neke opsežnije studije na tu temu.

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar