•  apr 14, 2022

Najnovije lecenje psorijaze

Vesna Objavio Vesna
Psorijaze najnovije lecenje

Da bi pacijent sačuvao svoj socijalni život, ali i celokupno zdravlje, potrebno je da se na vreme obrati iskusnom dermatologu. Psorijaza je kožna bolest koja se relativno lako prepoznaje, po crvenim flekicama mrljama koje se ljuspaju i svrbe. Psorijaza je nezarazno hronično zapaljensko oboljenje kože, koje bitno utiče na kvalitet života.

Radi se o hroničnom stanju koje dolazi u ciklusima. Tip I psorijaze nastaje kod pacijenata ispod 40 godina, a tip II kod starijih pacijenata. Statistički, psorijaza se najčešće javlja između Iako može da se nađe na celom telu, psorijaza se najčešće pojavljuje na laktovima, kolenima, ušima, temenu, u lumbalnom delu, na šakama, stopalima i na noktima. Bolest se čak može javiti i u usnoj duplji. Pacijentima je negde najnezgodnije kada se pojavljuje u ušima jer zbog stalnog perutanja može izgledati kao da nedovoljno vode računa o higijeni.

Najčešće se javljaju plak psorijaza, kapljičasta, inverzna, pustulozna i eritrodermijska psorijaza. Plakovi jako svrbe i teraju pacijente na češanje koje može da izazove krvarenje. Najteži oblik je eritrodermijska psorijaza, kod koje promene na koži zahvataju veći deo tela, uz bolove u zglobovima, povišenu telesnu temperaturu i oticanje perifernih limfnih čvorova.

Uzrok nastanka psorijaze nije sasvim jasan, ali se zna da je genetski predodređen i da ima velike veze sa imunološkim sistemom. Psorijaza može da se aktivira usled stresa, pušenja, upotrebe nekih lekova i prekomerne upotrebe alkohola. Iako je normalno da se koža ljušti, odnosno da se ćelije kože zamenjuju, kod psorijaze se to dešava na svaka tri do četiri dana, umesto na dvadesetosam, što je normalno. Presudnu ulogu u nastanku i razvoju psorijaze imaju poremećaji imuniteta, jer imunitet počinje da napada svoj organizam, usled čega počinje upala.

Psorijaza je posredovana T-limfocitima, koji podstiču keratinocite da se četiri do šest puta brže dele. Ukoliko se ne pristupi pravilnom lečenju moguće su značajne posledice po funkcionisanje unutrašnjih organa. Poznato je da psorijaza utiče na pojavu dijabetesa, depresije, psorijaznog artritisa i bolesti srca.

Pored toga, osobe sa psorijazom trpe niz neprijatnosti u socijalnoj sferi u zavisnosti od toga koliko je njihov problem izložen.

Psorijaza se leči kod lekara specijaliste dermatologije, a po potrebi se uključuju i drugi lekari u zavisnosti od pojave pridruženih bolesti. Lečenje treba da bude sistematično i da počne rano, odmah po pojavljivanju prvih simptoma bolesti. Dermatolog najpre mora da proceni stepen razvoja i raširenosti bolesti, a zatim odredi terapiju.

Pogledajte koji lekovi su fazi ispitivanja. Pri dijagnostici psorijaze se koristi nekoliko međunarodno priznatih testova. U retkim slučajevima je potrebna biopsija kako bi se potvrdila sumnja na psorijazu.

Lečenje može biti topikalno nanošenje krema ili masti, fototerapija, konvencionalna sistemaska terapija i biološki lekovi. Kod najblažih oblika psorijaze primenjuje se višenedeljna topikalna terapija kojom se smanjuje upala i ublažavaju simptomi. Fototerapijom se usporava rast i razvoj obolelih ćelija kože i rezultati su veoma dobri. Pacijenti sa umerenim ili težim oblikom psorijaze se leče lekovima ili injekcijama, nakon detaljnih analiza krvi i merenja krvnog pritiska. Biološki lekovi, koji su u povoju, namenjeni su promeni imunog odgovora kod pacijenta.

Pored prepisane terapije pacijetnti treba da žive što zdravije. To znači da izbegavaju stres, da se zdravo hrane, da prekinu pušenje i da budu dovoljno fizički aktivni. Prirodni lek za psorijazu Sunčeva svetlost — izlaganje suncu samo minuta na dan može da izazove poboljšanje za nedelja. Kožu koja nije zahvaćena psorijazom zaštitite kremom za sunčanje. Pravilna ishrana — Iako ne postoji posebna dijeta za psorijazu, uravnotežena ishrana koristi obolelima od ove bolesti.

Neka se u vašoj ishrani nađe sveže voće i povrće, izvori proteina kao što su piletina, riba, mahunarke, hrana bogata vlaknima, žitarice, orasi i semenke, maslinovo ulje. Izbegavajte prerađene namirnice, crvena mesa, zasićene masti, rafinisan šećer i namirnice sa mnogo ugljenih hidrata. Uzimajte suplemente vitamina A, B6, C, E, magnezijuma, selena i cinka. Beli luk pomaže čišćenje krvi.

Nekoliko čenova dnevno pomaže u izbacivanju toksina iz organizma. List kupusa dobro operite, očistite od debelih žila i stavite kao oblogu na zahvaćene delove kože. Jednu kafenu kašičicu ulja od pšeničnih klica i isto toliko ricinusovog ulja dodajte u šoljicu suncokretovog ulja. Ovako dobijen losion nanosite na obolele predele na koži.

Sok od limete razmutite u vodi i nanesite na zahvaćene delove kože. Kategorija: Koža 5 januara, Pročitajte i Psorijaza — prirodni lekovi 11 juna, Prirodom protiv psorijaze 19 februara, Prirodna krema protiv psorijaze 14 januara, Psorijaza i stres 9 decembra, Saveti protiv psorijaze 30 aprila,

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar