•  apr 14, 2022

Pojava pecata na kozi kod psorijaze

Vesna Objavio Vesna
Na pojava kozi kod psorijaze pecata

Mada nema proverenog leka za psorijazu, mnogi prirodni načini lečenja mogu pomoći u ublažavanju simptoma. Zato ćemo navesti nekoliko stvari koje vam mogu pomoći da umirite simptome psorijaze. Koristie ovlaživač vazduha kako biste vazduh u kancelariji i kući održavali vlažnijim. To će sprečiti isušivanje kože. Hidratantna sredstva za osetljvu kožu su takođe odlična ako želite da nahranite kožu i sprečite širenje simptoma.

Dijetetski suplementi pomažu u lečenju psorijaze iznutra. Riblje ulje, vitamin D, mlečni čkalj, aloja i ulje žutog noćurka odlično pomažu u ublažvanju simptoma psorijaze. Vruća voda može dosta iritirati kožu. Topla kupka ne vruća sa epsom solju, mineralnim uljima, mlekom ili maslinovim uljem može ublažiti svrab i perutanje kože.

Odmah nakon kupanja se dobro namažite nekim hidratantnim sredstvom. Mada nema leka za psorijazu, moguće je ublažiti simptome u velikoj meri. Zajedno sa svojim lekarom možete osmisliti tretman koji će vam pomoći da kontrolišete ovo oboljenje. Naveli smo i šta možete sami učiniti da ublažite ovaj problem. Vreme će pokazati koji tretman vam najviše odgovara. Uglavnom se terapija počinje sa fototerapijom i kremama za spoljašnju primenu, a zatim se prelazi na lekove ako oni ne daju rezultata.

Stres, anksioznost, depresija i mnogi emotivni i mentalni problemi se često javljaju kod psorijaze. Srećom, postoji dosta grupa za podršku, tako da možete upoznati još mnogo ljudi koji imaju isti problem kao vi. Po potrebi, pitajte svog lekara da vam preporuči dobrog terapeuta.

Sign in. Log into your account. Forgot your password? Password recovery. Recover your password. Get help. Simptomi bolesti. Home Medicina Psorijaza na rukama i nogama simptomi, uzrok, lečenje. Postoji nekoliko načina za lečenje ovakve psorijaze. I neke promene u životnim navikama mogu pomoći da se ublaže simptomi.

Šta je psorijaza? Hipotermija, hipertermija i maligna hipertermija — stadijumi, faktori rizika, prevencija. Mali mozak i moždano stablo funkcije, bolesti, anatomija, slike. Bronhopneumonija simptomi, uzrok, dijagnoza, lečenje. Dragan Djordjevic — March 13, 0. Većina nas redovno jede jaja, a zatim samo baci ljuske, ne shvatajući da su i ljuske od jaja pune nutrijenata i da su odlične Povišeni trigliceridi u krvi i kako ih sniziti prirodnim putem March 7, Želudačna kila simptomi i lečenje bez operacije prirodnim putem February 22, Lekovita biljka oman, koren, čaj, lek za pluća sa medom September 24, September 21, Tako se psorijaza najčešće javlja na prevojima kao što su laktovi i kolena, zatim na koži glave, vrhovima prstiju na rukama i nogama, na licu i vratu.

Ekcem najčešće bira prevoje laktova i kolena, stopala i dlanove, ruke, zglobove, grudi, lice i kožu oko očiju.

Nagomilane mrtve ćelije koje stvaraju beličaste plakove na koži odlika su psorijaze. Koža je crvena, upaljena i svrbi. Iako su plakovi uglavnom suvi, može se desiti i da se razviju veliki crveni pečati bez plakova. Ne zaboravite da ne uklanjate ove plakove na silu pošto možete oštetiti kožu.

Najbolje je koristiti šampone ili losione koji će nežno oljuštiti plakove i ostaviti kožu glatkom. Ako se psorijaza javi na noktima, primetićete udubljenja i neravnine na površini.

Ekcem se najčešće ispoljava u obliku velikih suvih pečata na koži koji takođe svrbe i lako pucaju, naročito ako se nalaze na prevojima. Ovo pucanje kože može dovesti do stvaranja ranica koje treba pažljivo tretirati da ne bi došlo do infekcije. Iako se i kod ekcema i kod psorijaze javlja izuzetno jak svrab, psorijaza je najčešće propraćena i peckanjem koje liči na ujede mrava.

Psorijazu uglavnom uzrokuju infekcije bakterijske ili virusne, zatim povreda kože na primer usled češanja ili sitne ogrebotine, opekotine od sunca, pušenje i alkohol. Čak i neki lekovi mogu dovesti do simptoma, kao što su tretman malarije ili litijum koji se koristi u lečenju bipolarnog poremećaja.

Hipersenzitivna koža koja pati od ekcema lako će se iziritirati sapunom, deterdžentima, dezinficijensima, omekšivačem veša, prašinom, polenom, životinjskom dlakom, sredstvima za čišćenje kuće i drugim alergenima, čak i nekim namirnicama.

Kao i kod drugih alergija, važno je da otkrijete šta je to što vas iritira i da onda učinite sve što možete da se držite podalje od tog iritanta. Ekcem može izazvati i stres, pojačano znojenje, promene u nivou hormona, letnje vrućine ili povećana vlažnost vazduha.

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar