•  apr 13, 2022

Palmoplantarna pustulozna psorijaza

Vesna Objavio Vesna
Palmoplantarna pustulozna psorijaza

Blagi oblici psorijaze liječe se lokalnom terapijom kortikosteroidne kreme, analozi D3 vitamina, imunomodulatori, retinoidi, kod srednje teških oblika koriste se lokalna i fototerapija UVB, PUVA, a teški oblici liječe se sustavnom terapijom PUVA, konvencionalni i biološki lijekovi. Naftalanoterapijom u našoj bolnici liječimo blaže i srednje teške oblike psorijaze. Sustavnom terapijom se može prevenirati razvoj psorijaze i pridruženih bolesti te pridonijeti poboljšanju kvalitete života.

Kako bi se postigao dugotrajniji uspjeh u liječenju bolesti, terapija mora biti individualno prilagođena s uključenom psihoterapijom. Devet najvažnijih činjenica o psorijazi. Naftalan Blog Devet najvažnijih činjenica o psorijazi. Psorijaza je kronična bolest kože koju prate razne pridružene bolesti.

Zašto nastaje psorijaza nije poznato, no zna se da u nastanku važnu ulogu imaju genetski, imunološki i provocirajući čimbenici: Smatra se da psorijaza nastaje međudjelovanjem genetskih i okolišnih čimbenika.

U jedne trećine bolesnika s psorijazom bolest počinje prije Psihički stres i respiratorne infekcije najvažniji su okidači za razvoj psorijaze. U 30 do 40 posto bolesnika uz psorijazu se pojavljuje psorijatični artritis.

Vrhunac pojavnosti je grubo bimodalan, najčešće u dobi od Uzrok je nepoznat no obiteljska anamneza je često opterećena, ukazujući u mnogim slučajevima na gensku sastavnicu.

Smatra se kako okolišni poticaj pobuđuje upalni odgovor i posljedičnu hiperproliferaciju keratinocita. Dobro poznati poticaji su ozljeda Koebnerov fenomen, sunčane opekline, HIV, infekcija s β —hemolitičNim streptokokima, lijekovi osobito β —blokatori, klorokin, litij, ACE inhibitori, indometacin, terbinafin i interferon— α, emocionalni stres i alkohol. Promjene su ili bez simptoma, ili blago svrbe a najčešće se nalaze na vlasištu, ekstenzornim površinama laktova i koljena, sakrumu, stražnjici i penisu.

Bolest može biti široko rasprostranjena, zahvaćajući konfluirajuća područja kože koja se proteže između ovih područja. Promjene su različitog izgleda, ovisno o tipu. Najčešći oblik je psorijaza u plaku obična psorijaza, psoriasis vulgaris ili kronična psorijaza u plaku ; promjene su neupadljive, ovalne eritematozne papule ili plakovi prekriveni debelim, srebrnastim, sjajnim ljuskama.

Promjene se pojavljuju postupno te se povlače i vraćaju, ili spontano, ili s pojavom i nestankom poticajnih čimbenika. Postoje podvrste i opisane su u T BL. Psorijaza je rijetko opasna po život, ali može utjecati na bolesnikovu sliku o sebi. Osim toga, količina vremena koja je potrebna za njegu opsežnih promjena na koži ili vlasištu i održavanje odjeće i posteljine može nepovoljno utjecati na kvalitetu života.

Dijagnoza se najčešće postavlja na osnovi kliničkog izgleda i raspodjele promjena. U diferencijalnu dijagnozu spada seboroični dermatitis, dermatofitoze, kožni lupus erythematosus, ekcem, lichen planus, pityriasis rosea, planocelularni karcinom in situ Bowenova bolest, osobito kad se nalazi na trupu, lichen simplex chronicus i sekundarni stadij sifilisa. Biopsija je rijetko potrebna a ne mora imati dijagnostičku vrijednost. Bolest se klasificira kao blaga, umjerena ili teška, uglavnom na osnovi uspješnosti bolesnika da se nosi s bolešću utjecaj promjena na bolesnikov svakodnevni život.

Mogućnosti liječenja su opsežne i obuhvaćaju emolijense, salicilnu kiselinu, ugljeni katran, antralin, kortikosteroide, kalcipotriol, tazaroten, metotreksat, retinoide, imunosupresive, imunoterapeutike i liječenje svjetlošću.

Lokalno liječenje: Emolijensi obuhvaćaju emolijentne kreme, masti, vazelin, parafin te čak hidrogenizirana biljna ulja za kuhanje. Kako se ljuskanje smanjuje promjene mogu izgledati crvenije ili prozirnije.

Emolijensi su bezopasni i vjerojatno bi ih trebalo koristiti uvijek kod blago umjerene psorijaze. Salicilna kiselina je keratinolitik koji omekšava ljuske, olakšava njihovo odstranjivanje i povećava apsorpciju drugih sredstava.

Osobito je korisna kao sastavnica liječenja vlasišta; ljuske na vlasištu mogu biti prilično debele. Masti, otopine ili šamponi s ugljenim katranom djeluju protuupalno i na nepoznat način smanjuju hiperproliferaciju keratinocita.

Tipično se nanose prije spavanja i ispiru ujutro. Mogu se rabiti u kombinaciji s lokalnom primjenom kortikosteroida ili uz izlaganje prirodnoj ili umjetnoj ultraljubičastoj svjetlosti UV B — nm u sve većim količinama Goeckermanov režim. Antralin je lokalno djelujuće protuproliferativno, protuupalno sredstvo. Mehanizam djelovanja je nepoznat. Antralin može djelovati nadražujuće i treba ga se primjenjivati pažljivo u područjima kožnih nabora; također ostavlja boju.

Nadražaj i prljanje se može izbjeći ispiranjem antralina 20—30 min nakon nanošenja. Neka od nepovoljnih svojstava antralina mogu se izbjeći primjenom liposomnih pripravaka. Kortikosteroidi se obično primjenjuju lokalno, ali se mogu i injicirati u male ili otporne promjene.

Sistemska primjena kortikosteroida može ubrzati egzacerbacije pogoršanje ili razvoj pustularne psorijaze pa se ne smiju primjenjivati za nijedan oblik psorijaze. Kortikosteroidi su najučinkovitiji kad se primijene preko noći pod okluzivnim polietilenskim zavojem ili putem flastera; tijekom dana kortikosteroidna krema se nanosi bez okluzivnog zavoja. Jakost kortikosteroida vidi str.

Kako se promjene poboljšavaju, kortikosteroide treba nanositi rjeđe ili trebaju biti slabiji kako bi se minimalizirala lokalna atrofija, stvaranje strija i teleangiektazije. U idealnom slučaju, nakon ~3 tjedna, kortikosteroid treba zamijeniti emolijensom na 1—2 tj. Lokalna primjena kortikosteroida je skupa jer su za prekrivanje čitavog tijela potrebne velike količine ~30 g.

Dugotrajna primjena lokalnih kortikosteroida na velikim dijelovima površinama tijela može izazvati sistemske učinke i pogoršanje psorijaze.

Kod malih, debelih, lokaliziranih ili tvrdokornih promjena, učinkovita je primjena kortikosteroida velike jačine uz okluzivni zavoj ili flaster flurandrenolida preko noći, te promjenu ujutro.

Recidiv nakon prekida lokalne primjene kortikosteroida često nastaje br že nego nakon primjene drugih tvari. Nagla pojava višestrukih plakova promjera 0,5—1,5 cm, obično na trupu kod djece i mladih odraslih nakon streptokoknog faringitisa. Postupna ili nagla pojava difuznog eritema, obično u oboljelih od psorijaze s plakovima makar se može očitovati kao primarna promjena ; tipični psorijatični plakovi su manje upadljivi ili ih nema.

Najčešće je posljedica neprimjerene primjene kortikosteroida lokalno ili sistemski ili fototerapije. Liječenje: Sistemski lijekovi jakog djelovanja npr. Do pogoršanja će vjerojatno dovesti katrani, antralin i fototerapija. Postupni nastanak dubokih pustula na dlanovima i tabanima. Napadi mogu biti bolni i onemogućavajuči. Tipičnih psorijatičnih promjena ne mora biti. U središtima ili na rubu zahvaćenih područja se mogu razviti raspukline ili fisure.

Liječenje: Lokalna primjena kortikosteroida najmanje učinkovite jačine, sa ili bez kalcipotriola. Katran i antralin mogu djelovati nadražajno. Može nalikovati na gljivičnu infekciju nokta.

Liječenje: Najbolje odgovara na sistemsko liječenje; hrabre ili stoičke osobe mogu reagirati na intralezijsku injekciju kortikosteroida. Pustulozna psorijaza ograničena na distalne krajeve prstiju na rukama i nogama, ponekad samo jedan od njih; nakon povlačenja ju zamjenjuju ljuske i krusta. Kalcipotriol je analog vitamina D 3 za lokalnu primjenu, koji izaziva normalnu proliferaciju i diferencijaciju keratinocita; može se rabiti u kombinaciji s lokalnom primjenom kortikosteroida npr.

Tazaroten je retinoid za lokalnu primjenu. Kad se primjenjuje sam, manje je učinkovit od kortikosteroida, ali je koristan kao dodatno liječenje. Sistemsko liječenje: Metotreksat uzet na usta je najučinkovitiji oblik liječenja kod teške onemogućavajuće psorijaze, osobito kod teškog psorijatičnog artritisa ili proširene eritrodermne ili pustularne psorijaze koja ne odgovara na lokalno liječenje ili liječenje psoralenom—uljtraljubičastim zrakama PUVA.

Čini se kako metotreksat ometa brzu proliferaciju stanica epidermisa.

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar