•  apr 14, 2022

Psorijaza nokta slike

Vesna Objavio Vesna
Slike psorijaza nokta

Podatak da je već u obitelji bilo oboljelih od psorijaze može navoditi da su promjene na noktima psorijatičnog uzroka. U nastajanju psorijaze sudjeluju mnogobrojni vanjski i unutranji čimbenici. Zna se da u upalnoj reakciji kože sudjeluju T limfociti koji potiču ubrzano dijeljenje i rast keratinocita, pa se stoga koža crveni i ljuska. Hormonske promjene, lijekovi, alkohol, stres, pad imuniteta, upalna stanja organizma potiču nastajanje psorijaze kao i pogoršanje bolesti.

Bolest nije zarazna, ali ako je samo na noktima, predstavlja estetski problem. Vrlo je važno i spriječiti i ublažiti nastajanje psorijaze na noktima, pa se preporučuje nokte držati kratkima i vrlo često tijekom dana te uvijek navečer namazati hidratantnim kremama.

Potrebno je izbjegavati kontakt s kemikalijama i stalno močenje ruku. Također je potrebno nositi zaštitne rukavice i udobnu obuću koja ne vrši pritisak na prste. Liječenje ovog problema traje godinama i može se donekle popraviti, no nikada u potpunosti izliječiti. Nokti zahvaćeni psorijazom sporo rastu, pa je za vidljivo poboljšanje potrebno vrijeme.

Na nokte se mogu nanositi posebni lakovi za nokte koji sadrže keratolitike koji će odstraniti tvrdi i zadebljani dio nokta. Proteinski lakovi za nokte mogu ojačati oslabljene i lomljive nokte. U terapiji se pokušava pomoći s otopinama koj sadržavaju kortikosteroide, kalcipotriol ili retinoide.

Mogu se davati kortikosteroidne injekcije ispod površine nokta svakih dva do devet mjeseci ili provoditi fototerapija PUVA. U sistemskoj terapiji mogu se primjenjivati acitretin, cyclsporin, methotreksat i biološki lijekovi etanercept, adalimumab, infiximab. Liječenje je uvijek dugotrajno i zahtijeva veliko strpljenje od strane i liječnika i pacijenta te razumijevanje okoline.

Stranica www. Postavke kolačića možete kontrolirati i prilagođavati u vašem web pregledniku. Predlažemo prihvaćanje preporučenih postavki. Kolačići koje koristimo kako bi vaše korištenje www. Ovi kolačići su neophodni za funkcioniranje stranice i ne mogu biti isključeni. Obično se postavljaju kao reakcija na vaše radnje kao što su: postavke privatnosti, prijava, popunjavanje obrazaca. Ovi kolačići omogućuju nam praćenje broja posjeta i izvore prometa kako bismo mogli izmjeriti i poboljšati izvedbu naše stranice.

Oni nam pomažu saznati koje su stranice popularne, a koje manje posjećene. Pomažu nam razumjeti kako posjetitelji koriste stranice te koliko su naše marketinške kampanje učinkovite.

Sve informacije koje ovi kolačići prikupljaju su agregirane i anonimne. Ovi kolačići se koriste kako bismo prikazali Vama relevantne oglase Služe sprečavanju ponovnog pojavljivanja istog oglasa i osiguravaju ispravno isporučivanje oglasa na temelju Vaših preferencija.

E-mail adresa ili lozinka su netočni. Obzirom da se istovremeno snižava imunitet kože i od drugih štetnih faktora, obolelim pacijentima se savetuje dozirano izlaganje suncu, uvek sa zaštitnim faktorom 20 ili Ne treba izgubiti iz vida da svako oštećenje kože može dovesti do stvaranja novih promena.

Oko 3 populacije boluje od psorijaze i koliko god postoje dobre terapije za ovo oboljenje pacijenti su najčešce nezadovoljni zbog izuzetnog estetskog uticaja oboljenja na njihov život. Biološki tretman je novi vid terapije koji prevashodno deluje na T limfocite. Naslednost psorijaze je 35 do 90 i vrlo je kompleksna a ukoliko jedan roditelj ima dijagnostifikovano oboljenje mogućnost da ga dete nasledi je Ipak, izgoreti na suncu često znači opsežne i nove promene oboljenja.

Tip nasledja oboljenja nije u potpunosti razjašnjen, pretpostavlja se da osoba mora biti fenotipski predisponirana. Ogromne su varijacije u izgledu i dinamici pojavljivanja oboljenja. Najčešće na laktovima i kolenima, tj spoljnim stranama ekstremiteta. Kod 40 obolelih mogu biti zahvaćeni i zglobovi. Morska voda i umereno sunčanje imaju blagotvoran uticaj na ovo oboljenje. Muškarci i žene podjednako oboljevaju iako se kod žena oboljenje uglavnom ranije manifestuje.

U terapiji opsežnih oblika psorijaze i oblika psorijaze praćenih upalom zglobova koriste se lekovi koji spadaju u grupu citostatika Metotrexat, ali koji se daju u tako malim dozama da imaju imonomodulatorno dejstvo ne citostatsko. Dva najčešća pika su sa oko 30 godina i iza Osim toga, možete koristiti recepte alternativne medicine i druge vrste liječenja, o čemu ćemo razgovarati dalje. Stručnjaci tvrde da uobičajeni ljekoviti učinak ima uobičajenu bezbojnu lak: štiti zahvaćena područja od infekcije, a čini pločicu noktiju sjajnom i privlačnijom.

Proskutan s psorijazom noktiju koristi se 2 puta dnevno. Tijek liječenja može biti dug, od 2 do 12 mjeseci. Nanesite tanki sloj, izbjegavajući zdravu kožnu površinu, jednom dnevno. Tijek terapije - 1, mjeseca. Ako postoji potreba za složenim vitaminima za psorijazu noktiju, možete odabrati jedan od sljedećih lijekova. Neki pacijenti koriste masne otopine vitamina kao vanjski lijek za psorijazu. Ponekad je takva primjena opravdana i ima neki terapeutski učinak. Na primjer, vitamin A izvan nje s psorijazom noktiju sprečava razvoj upalnog procesa, liječi i jača tkivo.

Jedini uvjet: redovito uzimajte lijek, dva puta dnevno ujutro i navečer, lagano vlaženje zahvaćene površine. Nemojte trljati mort! Osim toga, koristi se fotokemoterapija - takozvana PUVA terapija. Takav tretman je naročito učinkovit u kombinaciji s uzimanjem retinoida.

Također u liječenju psorijaze primjenjuju se dinamometrija, magnetoterapija, UHF, fonoforeza s hormonskim lijekovima, hladna terapija. Biljni tretman se također može koristiti u općoj psorijazi. U ovom slučaju, biljke se koriste kao vanjska i unutarnja sredstva.

Unutar, možete uzimati infuzije takvih biljaka kao koprive, kalam, elekampane, sv. Ivanova sladoleda, žice, kamilice. Pile su i piju poput čaja tijekom dana.

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar