•  apr 10, 2022

Ishrana za psorijazu

Vesna Objavio Vesna
Za psorijazu ishrana

Karakteristično je naglo pojavljivanje sitnih crvenih točkica suzolikog oblika po trupu i udovima. Blaži oblici nestaju spontano i zauvijek, a teži zahtjevju dugotrajno liječenje. Sitne kožne izbočine poput prištića ispunjene gnojem se pojavljuju i nestaju unutar nekoliko dana, i taj se proces ponavlja nekoliko puta. Rijetko kada ovaj oblik prerasta u generalizirani, kada zahvaća kožu čitavog tijela, a može biti popraćen i ozbiljnijim komplikacijama poput vrućice, tresavice i anemije.

Fleksuralni tip karakteriziraju crvena, glatka žarišta bez ljuski, koja se nalaze u pregibima kože pazuh, prepone, unutarnja strana lakta i koljena, područje ispod prsa. Eritrodermični tip, na sreću najrjeđi 1. Karakteriziraju ga crvena ljuskava žarišta popraćena svrbežom i izrazito jakim bolovima, a ponekad se javlja i zajedno s pustuloznim oblikom. Često je generaliziran, te ugrožava osnovnu zaštitnu funkciju kože - lako dolazi do dehidracije, vrućice i infekcija, a zabilježeni su i smrtni ishodi.

Kožne manifestacije obično prethode zglobnom obliku, a zahvaćeni su najčešće zglobovi šaka, gležnjevi i koljena. Zahvaćeni zglobovi budu crveni, otečeni, bolni, a nerijetko im se smanjuje funkcija, što začaranim krugom postepeno dovodi do smanjene pokretljivosti i deformacija. Danas na raspolaganju stoje razni oblici liječenja psorijaze, koji se odabiru i doziraju ovisno o tipu bolesti, jačini manifestacije, trajanju te individualnom terapijskom odgovoru bolesnika.

Koriste se lokalni pripravci u obliku losiona, krema, masti, gelova, prašaka i obloga, a aktivni sastojci su: kortikosteroidi, salicilati, katranski preparati, derivati vitamina A i D, antralin i kalcipotrien.

Sistemna terapija podrazumijeva nekoliko podskupina lijekova: imunosupresive ciklosporin, alfacept, efalizumab, antimetabolite metotreksat, blokatore faktora nekroze infliksimab, etanercept te derivate vitamina A. Dobro je poznato i liječenje fototerapijom — uz ili bez prethodne primjene psoralena, pacijente se izlaže ultraljubičastom zračenju zrake iz UVA i UVB spektra, koje se najčešće primjenjuje uz neki od prethodno navedenih oblika liječenja.

Limun, naranča, mandarina i grejp, odnosno citrusna voća koja obiluju vitaminom C nisu preporučljiva. Alkohol proširuje krvne žile i pruža bijelim krvnim stanicama i drugim tvarima u krvi lakši pristup koži i tako dolazi do upalnog stanja psorijaze. Alkohol dehidrira tijelo i zbog toga isušuje kožu pa i na taj način pogoršava simptome psorijaze.

To se posebno odnosi na muškarce mlađe i srednje životne dobi. Voće i povrće bogato vitaminom A pomoći će da koža izgleda zdravije. Dobri izvori vitamina A su kantarion, mrkva, mango, rajčica i lubenica. Dovoljnu količinu vitamina D moguće je dobiti minutnim izlaganju sunčevim zrakama. Riba, gljive i lisnato zelenilo također su bogati ovim vitaminom. Odgovor je ne, ali mnoga istraživanja pokazala su povezanot zdrave prehrane i psorijaze, odnosno da se određenim izborom namirnica može utjecati na tijek psorijaze.

Najbolja prehrana za oboljele od psorijaze je ona zdrava, s malo masti i bogata voćem, povrćem i cjelovitim žitaricama.

Jedna od najgorih stvari koje možete učiniti po pitanju psorijaze je provoditi ekstremnu dijetu. Jedna od najpoznatijih namirnca ayrurvedske medicine, jednako kao i đumbir, itekako je dobra za ublažavanje i smirivanje simptoma psorijaze.

Malo koja je biljka bolja u liječenju različitih bolesti i u promicanju zdravlja od češnjaka. Osim za dobar krvni tlak, zdravlje kardiovaskularnoga sustava, češnjak je dobar i za vašu kožu. Povrće itekako bogato beta karotenom i vitaminom C za zdravlje vaše kože može učiniti čuda.

Psorijaza se zna javiti i kao reakcija na nepodnošenje glutena. Upravo stoga heljda može biti savršena namirnica kojom ćete poboljšati svoje zdravlje.

Alkohol je definitivno prva i osnovna stvar koju trebate izbaciti iz svoje konzumacije ako imate kožnih problema, posebice psorijazu. Simptomi psorijaze mogu se pogoršati čak i ako ste umjeren konzument alkohola, stoga je najpametnije da ga potpuno izbacite.

Održavanje imuniteta na visokom nivou je jako značajno kada su u pitanju oboljeli od psorijazne bolesti, jer pad imuniteta potiče daljnji razvoj bolesti. Postarajte se da aloja vera bude vaš najbolji kućni prijatelj, jer ukoliko se uzima lokalnom upotrebom štiti epidermu kože i poboljšava imunosistem, a učinkovita je i kada se uzima za unutrašnju primjenu u vidu čajeva.

Vjerovatno se čuli do sad da su omega-3 masne kiseline poznate kao sjajni pomagači u radu kardiovaskularnog sistema, a sa druge strane imamo esencijalne masne kiseline koje se dobijaju iz ribljeg ulja, a pokazale su se kao veoma djelotvorne kod zarastanja rana, umirivanja svrbeža, redukovanja crvenila i ljuštenja kože.

Najpoželjnije namirnice su: jabuke, suhe šljive, orašasti plodovi, artičoka, mrkva, cikla, kupus, grah, češnjak, riža, ječam, proso, laneno ulje, klice, soja, losos, sardine, brancin, sirutka i probiotici. Trebalo bi da izbjegavate citrusno voće, crveno meso, maslac, jaja, začinjenu i masnu hranu, prerađeni industrijski šećer, kavu, kofeinske napitke i alkohol.

Neka ribe postane obrok kojeg ćete jesti barem dva puta sedmično, a odaberite ribe hladnih voda, poput tune, haringe, lososa, skuše ili pastrve, jer one sadrže visok udio omega-3 masnih i esencijalnih kiselina koje smo ranije pomenuli.

Od mesa je najbolji izbor ono nemasno meso i perad bez kože. Najpoželjniji način za pripremanje mesa je onaj gdje se ne koriste zasićene i trans masti biljna ulja, margarini i sl. Kuhanje je najbolji način za pripremu mesa, ali i ostalih jela. Kada ste u prodavnici i želite da odaberete mliječne proizvode, potrudite se da u vašoj korpi završi mlijeko ili jogurt sa najmanjim udjelom masti. Pokušajte ograničiti ili još bolje, potpuno eliminišite namirnice koje sadrže djelimično hidrogenizirana biljna ulja jer ona sadrže i trans masti.

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar