•  apr 10, 2022

Nova krema psorijaza

Vesna Objavio Vesna
Krema psorijaza nova

Psorijaza se pojavljuje u različitim oblicima s različitim karakteristikama. Psorijaza - koji je uzrok? Psorijaza se može prenijeti s roditelja na djecu. Izbjegavajte stres, on može izazvati simptome. Terapijske opcije s lokalnom primjenom Terapije s lokalnom primjenom za psorijazu sastoje se uglavnom od emolijensa, hidratantnih krema, keratolitičkih agensa i kortikosteroida.

Koža mora biti hidratizirana. Preporučuje se korištenje dodatnih hidratantnih krema. Naprednije hidratantne kreme sadrže aktivne sastojke koji povećavaju hidrataciju. Koristite preparate za njegu kože koji su pogodni za suhu kožu, po mogućnosti bez mirisa kako biste izbjegli iritaciju.

Kortikosteroidi s lokalnom primjenom imaju protuupalna svojstva. Keratolitički agensi učinkoviti su u smanjenju veličine psorijatičnih mrlja jer razbijaju keratotični materijal. Salicilna kiselina najučinkovitija je među poznatim keratolitičkim spojevima te je vrlo korisna kod ekstremno debelih ili ljuskavih psorijatičnih mrlja. Urea je još jedan često korišteni keratolitički agens i uključuje se u mnoge hidratantne kreme poput Eucerin njege s urejom jer je ona isto NMF i pomaže pri vezivanju vode u koži.

Tretman s lokalnom primjenom sredstava poput emolijensa, hidratantnih krema i keratolitičkih agensa neophodan je za liječenje psorijaze. Ta sredstva podržavaju djelotvornost bilo koje sustavne terapije lijekovima. Kortikosteroidi s lokalnom primjenom imaju protuupalna svojstva, smanjujući stopu stvaranja mrlja i iritaciju koja ih prati. Kortikosteroidi umjerene jakosti s lokalnom primjenom često se koriste za psorijazu na licu, intim područjima, odnosno područjima koja zahtijevaju istezanje ili savijanje, u kombinaciji s drugim topičnim agensima, posebice emolijensima i hidratantnim kremama.

Analog vitamina D često je jedan od prvih tretmana s lokalnom primjenom koji se koristi kod tipične kronične psorijaze. Za neke lijekove, uključujući litijumovu sol i beta blokatore, ustanovljeno je da pokreću ili pogoršavaju bolest.

Takođe, prekomjerna konzumacija alkohola, pušenje i gojaznost mogu pogoršati psorijazu ili otežati upravljanje stanjem. Prvi korak je naravno posjeta dermatologu, da bi se definitivno utvrdila dijagnoza. To je neizostavno pošto i druge bolesti, mogu imati slične simptome, kao što su crvene fleke na koži, pa je konačan sud stručnjaka neizbježan.

Klasično liječenje uglavnom podrazumijeva korišćenje krema na bazi kortikosteroida ili onih sa salicilnom kiselinom. Takođe u opticaju su i tablete kao i fototerapija. Ako ništa od pobrojanih metoda ne pomogne, postoje biološki lekovi injekcije kao što su Enbrel, Stelara, Humira itd. One pomažu, ali slabe imunološki sistem tako da psorijaza ostaje u remisiji. Ako ste naišli na ovaj tekst, velika je verovatnoća da već imate ove neugodne fleke na koži i da ste sa više ili manje uspjeha već isprobali neki lijek ili kreme za psorijazu.

U mom slučaju, crvene fleke na koži su se pojavile prije 8 godina. Radio sam izvan zemlje na gradilištu. Vremenski uslovi su bili loši. Zbog činjenice da moj imunitet nije dobar, znaci psorijaze su počeli da se pojavljuju. Nakon toga, pojavili su se problemi i sa seksualnom potencijom nešto sa čim se ranije nisam susretao. Osim toga, to je bio težak period u mom životu. Raskinuo sam sa ženom i bio sam mnogo nervozan i razdražljiv.

Sve to je uticalo na moje zdravlje. Moj imunitet se pogoršao, kao i psorijaza. Koža je počela da me mnogo svrbi, imao sam žuljeve, fleke na koži i druge neprijatne simptome.

Otišao sam kod dermatologa i dijagnoza je bila jasna — psorijaza. I tako je počela borba sa tom bolešću. U ovih 8 godina probao sam skoro sve — tretmane, pilule, masti, domaća sredstva itd. Također, posjetio sam mnogo stručnjaka.

Bilo je nekih rezultata — simptomi su se smanjili ali hronična psorijaza me nije napuštala. Kada bih se prehladio ili pio alkohol, psorijaza bi se uvijek vraćala. U početku sam teško postizao erekciju ali je poslije nije bilo nikako. Bilo je tako strašno! Imao sam samo 47 godina i gubljenje seksualnog života je bilo nešto što nikako nisam želio.

Psorijaza mi je uzrokovala probleme sa drugom suprugom i stalno smo se svađali. Ona je mnogo mlađa od mene i nemamo djecu ja imam dvoje djece sa bivšom suprugom tako da sam se počeo brinuti da će me ostaviti i naći nekog drugog. Znao sam da se to može desiti prije ili kasnije.

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar