•  apr 12, 2022

Da li laserska epilacija pogoršava psorijazu

Vesna Objavio Vesna
Da li laserska epilacija pogoršava psorijazu

Prije nekoliko tjedana na zapešćima i na potkoljenicama pojavilo se puno malih crveno-smeđih promjena. Stalno me svrbe. Na početku sam mislila da su od ugriza komaraca, ali sada je već prošlo najmanje dva tjedna od kada su se neke pojavile. Prije nekoliko mjeseci bila sam na redovitom pregledu kod stomatologa koji mi je rekao da možda imam lichen planus na sluznici obraza. Pročitala sam na internetu da je lichen planus kronična bolest koja se može pojaviti i na koži i na sluznici. Na sluznici mi ne smeta, ali na koži me neprestano svrbi.

Lichen plaus je kronična bolest koja zahvaća kožu i sluznicu. Uzrok bolesti nije poznat. Često se vidi samo na sluznici obraza ili na određenim mjestima na tijelu npr.

Ponekad može zahvatiti kožu cijelog tijela, usnice, spolovilo, konjuktivu oka i sluznicu probavnih organa. Na koži je obično popraćen osjećajem svrbeža, a na sluznici usne šupljine može se osjetiti pečenje i bol ako nastanu ranice.

Terapija ovisi o proširenosti bolesti i simptomima. U slučaju da su promjene samo na sluznici obraza koristi se ili sustavna terapija ili lokalna terapija ovisno o simptomima. Simptomi bolesti mogu nestati unutar nekoliko tjedana nakon početka terapije, ali u nekim slučajevima terapiju je potrebno provoditi mjesecima ili godinama. Terapija se provodi pod kontrolom dermatologa, ali prije toga potrebno je potvrditi dijagnozu laboratorijskim nalazima.

Na glaviću penisa pojavile su mi se crvene mrlje. Primijetio sam ih prije nekoliko tjedana, ali mislio sam da je to samo prolazna upala. Imam redovite spolne odnose s istom partnericom 5 godina i prije nisam imao probleme sa spolovilom. Mazao sam nekoliko puta s mastima protiv gljivičnih i bakterijskih infekcija, ali bez značajnih rezultata. Na internetu sam pročitao da to može biti simptom različitih bolesti: infekcije, upale, spominje se čak i psorijaza?!

Je li potreban pregled ili je to nešto bezopasno? Ono što ste pročitali na internetu je istina. Promjene na glaviću penisa mogu biti posljedica bakterijske, virusne, gljivične ili parazitarne infekcije, ali može biti i upala kao posljedica spolnog odnosa trenje. U obzir dolazi i alergijski ili iritativni ne-alergijski dermatitis.

U nekim slučajevima neke kronične upalne bolesti ili neke vrste tumora mogu imati takav izgled. Zbog svega navedenoga teško je postaviti dijagnozu samo na temelju opisa. U ovom slučaju potreban je pregled specijaliste za kožne i spolne bolesti venerolog. Ako pregled nije dovoljan za dijagnozu, slijedeći mogući korak je uzimanje brisa sa spolovila radi laboratorijske dijagnoze moguće infekcije. U slučaju sumnje na neku kroničnu upalnu bolest može se učiniti i biopsija u lokalnoj anesteziji uzimanje malog uzorka za mikroskopsku analizu.

Ako postoji sumnja na neke sustavne bolesti potrebni su laboratorijski nalazi krvi. Za većinu nabrojenih bolesti postoje jednostavne i učinkovite terapije, dok u nekim slučajevima potrebno je što ranije postaviti dijagnozu kako bi se spriječilo pogoršanje bolesti teže liječenje i moguće trajne posljedice. Imam dlaka na prsima i grudima. Crne su boje, debele i znaju narasti i do nekoliko centimetara. Često ih moram čupati i nije baš bezbolno, posebno na grudima oko bradavica.

Imam crne dlake na nogama, nekoliko na trbuhu i rukama i redovito se depiliram voskom i žiletom. Čitam u časopisima da se laserom mogu trajno ili barem kroz dulje vrijeme ukloniti dlake.

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar