•  apr 12, 2022

Kora od banane za psorijazu

Vesna Objavio Vesna
Banane za od psorijazu kora

Kalij iz kore banane olakšava prijenos nutrijenata i vode između biljnih stanica, te štiti od bolesti čineći stabljike biljaka čvršćima. Potrebno je samo izrezati kore banane na manje komade te i ih usitniti u blenderu. Potom pomaknite malč oko biljaka koje želite nahraniti te napravljenu pastu postavite na mjesto gdje se nalazi korijenje. Neke biljke poput borovnica, rododendrona i gardenija vole kiselinu.

U tu svrhu koristi se ocat u koji je potrebno namočiti kore banana. Ova mješavina će povećati udio željeza i kiselost tla, zbog čega će biljke bolje rasti i razvijati zdrave i čvrste listove.

I dok je plod banane vrlo koristan za ljude, kora može biti nezamjenjivo gnojivo za sobne biljke. No ipak, ako pripremite gnojivo i ne pridržavate se određenih pravila i mjera opreza, biljkama možete učiniti više štete nego koristi.

Kako biste izbjegli takav negativan rezultat, potrebno je znati neke značajke. Za početak bananu je potrebno oguliti, a njezinu koru temeljito oprati, jer ako to ne učinite biljke će primiti dio kemikalija, ali ne i korisne tvari. Činjenica jest da kora banane ima premaz voska kao i mnoge druge vrste voća, kako bi izgledale privlačnije za kupce. Još jedan razlog premazivanja plodova voskom jest taj da se tijekom transporta plodovi ne oštećuju.

No, treba imati na umu da mnogi proizvođači koriste obični vosak, a neki kancerogeni koji nije siguran. Isto tako mnogi dobavljači koriste otopinu klora i amonij sulfata kako bi uklonili mliječni sok iz banane. Podrazumijeva se da namakanje kore banane u takvoj otopini ne dodaje kori nikakva korisna svojstva. Neki dobavljači čak koriste i etilen kako bi plodovi sazreli brže, a to može biti prilično opasna tvar koja negativno utječe na rad ljudskog hormonalnog sustava. Ako možete uvijek birajte organske plodove banana koji će biti i bolje i sigurnije gnojivo za vaše biljke.

Metoda gnojenja korom od banane vrlo je popularna u Rusiji te je odlična i za gnojenje biljaka u stakleniku i plasteniku. Iako kora banane prilikom raspadanja ima vrlo intenzivan i neugodan miris, mnogi istraživači potvrđuju da navodnjavanje takvom smjesom kvalitetno poboljšava strukturu i mikrofloru tla u kojem su biljke zasađene.

Ipak nisu svi vrtlari prihvatili ovakvu alternativu te nažalost ostaju vjerni kemijskim gnojivima iz trgovine. Magnezij koji je prisutan u kori banane vrlo je koristan za slabije biljke kojima je potrebna snažna hrana, a najkorisniji je za ružičaste cvjetove. Ovo gnojivo također je jednostavno za pripremu. Prvo je potrebno temeljito oprati koru banane. Zatim se kora mora dobro osušiti na jedan od ovih prikladnih načina.

Pomoću pećnice, dehidratora ili na prirodnom suncu. Sušenje kore potrebno je kako bi se dobila tamno smeđa odnosno gotovo crna boja kore, ali kako bi i kora postala prilično krhka. Nakon što se kora posušila, možete je samljeti u mlincu za kavu. Ako ste koru ostavili da se suši na suncu, pustite neka se proces odvije prirodno i nemojte žuriti. Prašak koji ćete dobiti nakon mljevenja kore u mlincu za kavu trebate pomiješati s tlom.

Najbolje je uzeti omjer Ovakvo gnojivo dodaje se biljkama prilikom presađivanja, te ga se posipa na vrh lonca u većoj količini. Ne koristite gnojivo više od jedanput na mjesec. Kuhanje ovakvog gnojiva preporučuje se samo za profesionalce, jer oni ipak najbolje znaju koliko je kora banane privlačna raznim bakterijama. Kako bi izbjegli mnoge pogreške, bilo bi dobro da razmislite o kuhanju ovog gnojiva korak po korak, a procedura slijedi u nastavku.

Najbolje bi bilo koristiti destiliranu vodu, a ako je nemate, vodu iz slavine bi trebalo kuhati najmanje desetak minuta. Kada se kora od banane napuni vodom, posudu je potrebno čvrsto zatvoriti i staviti na tamno mjesto. Dobar savjet može biti da ako staklenku ili posudu u kojoj se nalazi smjesa stavite u kartonsku kutiju, infuzija će biti zaštićena od fermentacije.

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar