•  apr 11, 2022

Psorijaza lecenje lekovi

Vesna Objavio Vesna
Lekovi psorijaza lecenje

Oni usporavaju izmjenu stanica tako što suprimiraju imunološki sustav i na taj način smanjuju upalu i ublažavaju svrbež. Za osjetljiva područja kao što su lice i kožni nabori i za liječenje većih površina oštećene kože preporučuju se slabija kortikosteroidna mast.

Liječnik vam može propisati jaču kortikosteroidnu mast za mala područja kože, za tvrdokorni plak na rukama i nogama ili ako druge terapije nisu bile uspješne. Za liječenje psorijaze na vlasištu, primjenjuju se medicinske pjene ili otopine. Dugotrajna primjena ili pretjerana primjena jakih kortikosteroida može uzrokovati istanjivanje kože i otpornost na djelovanje lijeka. Kako bi se smanjile nuspojave i povećala djelotvornost, kortikosteroidi za vanjsku primjenu uglavnom se primjenjuju na aktivnim žarištima dok ih se ne stavi pod kontrolu.

Analozi vitamina D - Ovi sintetički oblici vitamina D usporavaju rast kožnih stanica. Kalcipotrien je krema ili otopina koja se dobiva na recept, a sadržava analog vitamina D. Može se primijeniti sama za blagi do umjereni oblik psorijaze ili u kombinaciji s drugim lijekovima za vanjsku primjenu ili fototerapijom. Ovaj lijek može nadražiti kožu. Kalcitriol je skuplji, ali je jednako učinkovit i slabije nadražuje nego kalcipotrien. Antralin - Vjeruje se da ovaj lijek normalizira aktivnost DNK u stanicama kože.

Antralin također uklanja ljuskice pa koža postaje glađa. Međutim, antralin može nadražiti kožu i ostavlja mrlje na svemu: koži, odjeći, radnim plohama i posteljini. Stoga liječnici često preporučuju terapiju "kratkotrajnog kontakta", tj. Ponekad se antralin primjenjuje u kombinaciji s ultraljubičastim svjetlošću. Topički retinoidi - Isti se često primjenjuju za liječenje akni i kože oštećene sunčevim zrakama, ali tazaroten je razvijen upravo za liječenje psorijaze.

Kao i drugi derivati vitamina A, on normalizira aktivnost DNK u stanicama kože i smanjuje upalu. Najčešća nuspojava je nadraženost kože. Također može povećati osjetljivost na sunčevu svjetlost, stoga se tijekom terapije lijekom mora upotrebljavati sredstvo sa zaštitnim faktorom. Mada je rizik od oštećenja ploda za topičke retinoide mnogo niži nego za oralne retinoide, svakako obavijestite svoga liječnika da ste trudni ili namjeravate zatrudnjeti prije nego počnete primjenjivati tazaroten.

Inhibitori kalcineurina - Trenutačno su inhibitori kalcineurina, takrolimus i pimekrolimus, odobreni samo za liječenje atopijskog dermatitisa, ali ispitivanja su pokazala da su učinkoviti i u liječenju psorijaze. Smatra se da inhibitori kalcineurina sprječavaju aktiviranje T limfocita te se tako smanjuje upala i stvaranje plaka. Ne preporuča se dugotrajna ili kontinuirana primjena inhibitora kalcineurina zbog mogućeg povećanog rizika od pojave raka kože i limfoma. Inhibitore kalcineurina smije se primjenjivati samo uz odobrenje liječnika.

Posebno pomažu na područjima gdje je koža tanka, kao što je koža oko očiju jer steroidne kreme ili retinoidi previše nadražuju takvu kožu i mogu izazvati štetne učinke. Salicilna kiselina - Salicilna kiselina pospješuje otpadanje odumrlih stanica kože te smanjuje ljuštenje. Ponekad se kombinira s drugim lijekovima kao što su topički kortikosteroidi ili ugljeni katran da se poveća djelotvornost.

Salicilna kiselina se nalazi u medicinskim šamponima i otopinama za liječenje psorijaze vlasišta. Ugljeni katran - Gusti, crni nusproizvod koji se dobiva u proizvodnji naftnih proizvoda i ugljena, ugljeni katran je vjerojatno najstariji lijek za psorijazu.

Smanjuje ljuštenje kože, svrbež i upalu. Nije poznato kako zapravo djeluje. Katran uzrokuje vrlo malo nuspojava, ali prlja odjeću i posteljinu te ima jaki miris. Katran se nalazi u bezreceptnim šamponima, kremama i uljima. Proizvodi za vlaženje kože - Kreme za vlaženje kože same za sebe neće izliječiti psorijazu, ali mogu smanjiti svrbež i ljuštenje kože i pomoći kod suhoće uzrokovane drugim lijekovima. Sredstva za vlaženje u masnoj bazi uglavnom su djelotvornija od laganijih krema i losiona.

Terapija svjetlošću fototerapija Kao što govori i samo ime,u ovoj se terapiji za psorijazu koristi prirodna ili umjetna ultraljubičasta svjetlost. Sunčeva svjetlost - Ultraljubičasta UV svjetlost obuhvaća elektromagnetsko zračenje s valnim duljinama manjim od onih vidljivim ljudskom oku. Kad ih se izloži UV zrakama iz sunčeve svjetlosti ili umjetnog izvora, aktivirani T limfociti u koži umiru. To usporava izmjenu stanica kože i smanjuje ljuštenje i upalu.

Kratko dnevno izlaganje malim količinama sunčeve svjetlosti može poboljšati psorijazu dok intenzivno izlaganje sunčevim zrakama može pogoršati simptome i uzrokovati oštećenje kože. Prije nego započnete terapiju sunčevom svjetlosti, raspitajte se kod svog liječnika o najsigurnijem načinu korištenja prirodne sunčeve svjetlosti u liječenju psorijaze.

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar