•  apr 12, 2022

Mrtvo more i psorijaza

Vesna Objavio Vesna
More i psorijaza mrtvo

U Ein Bokeku sam svaki dan na hotelskim plažama provodio između četiri i sedam sati. Tuševi i ležaljke su u vrijeme mog boravka ožujak Ostao sam dva tjedna i unatoč skraćenom boravku, koža je bila za neprepoznati. Uostalom, o tome kako je izgledala, ocijenio je prof. Bio je u pravu, jer mi se nakon nekoliko mjeseci psorijaza vratila, ali u daleko manjem obimu.

Svima koji se odluče na nešto slično, preporučujem da odu na pregled kod prof. Andrije Stanimirovića, jer je pregled kod dr. Hararea u hotelu Lot u Ein Bokeku eura. Jednostavno ležite ili sjedite i potreban je određeni napor da se iz tog položaja osovite na noge.

Nakon izlaska iz mora, u kojem sam provodio ak minuta, i tuširanja, ležao sam na suncu sat-dva i ponovno ulazio u more. To predstavlja jedinstvenu prirodnu karakteristiku koja omogućuje dulje izlaganje suncu, bez opasnosti za nastanak opeklina te smanjuje rizik neželjenih nuspojava UV zračenja starenje kože, malignomi.

Prema znanstvenoj teoriji, Mrtvo more je najniža točka na Zemlji, te posjeduje jedinstvene atmosferske i klimatske značajke. U vodi Mrtvog mora je visok postotak magnezijevog klorida, natrijevog, kalijevog i kalcijevog klorida uz veliki udio sulfata i bromida.

Ujedno je zrak pet posto bogatiji kisikom u odnosu na onaj u razini Sredozemnog mora. Uostalom, i Kleopatra se kupala u Mrtvom moru, koje joj je po legendi pomoglo da njezina koža blista i održi nevjerojatnu ljepotu. Ne smijete zaboraviti obići i Masadu. To je arheološki lokalitet antičke palače i utvrda na vrhu stijene u južnom Izraelu, na rubu Judejske pustinje iznad Mrtvog mora.

Izrael je doista fantastična zemlja koja se nalazi na tri mora. Uglavnom prevladavaju pustinjska područja, koja su navodnjavanjem pretvorena u oaze. Zahvaljujući klimi, cijele godine proizvode voće i povrće. Otisnuo sam se autobusom na sam jug te fascinantne zemlje.

Nakon nekoliko sati vožnje u klimatiziranom busu stigao sam u Eliat, najjužniji grad u Izraelu smještenom na Crvenom moru. Zaljev je podijeljen između Izraela, Jordana i Egipta.

Doista prekrasno mjesto. Nešto između naše Opatije i Monte Carla. Grad prepun hotela, u kojima uglavnom odsjeda elita s ruskog govornog područja. Inače se u Izrael prema nekim podacima s područja zemalja bivšeg Sovjetskog saveza doselilo gotovo tri milijuna ljudi.

Oni čine nešto manje od trećine stanovnika. Što još kazati o Eliatu osim da je to grad gdje su cijene u hotelima iznad prosjeka u zemlji. More, ljudi i okoliš su fantastični. Kako je Agaba grad u istom zaljevu i pripada Jordanu, imao sam namjere posjetiti ga, ali se jednodnevna viza plaća 50 Jordanskih dinara, a to je naših kuna, što mi je bilo preskupo.

Nakon 10 dana prave uživancije na Crvenom moru, koje je dobilo, koliko mi se čini, naziv zbog kamenja i šljunka koji je u predivnim nijansama crvene boje, otišao sam u Sveti Grad. Za 10 sati sam iz Eliata busom stigao u Jerusalem, gdje je sasvim druga priroda. Ima dosta zelenila, jer tamo kiše češće padaju, a on je klimatski nama prikladniji jer je na visini od preko metara i puše stalni vjetrić. Jerusalem je glavni i najveći grad u Izraelu, ako se gleda sam Tel Aviv, koji ima oko tisuća žitelja.

Ako se povežu svi gradovi koji se uz Tel Aviv prostiru uz Sredozemno more u dužini od 14 kilometara, onda je on najveći. Tada Haifa s nekih tisuća pada na treće mjesto. Izraelci su jako ponosni na svoju zemlju i gradove.

Mrtvo more, More smrti i Lotovo more nazivi su za slano jezero između Jordana i Izraela koje se ponosi slanitetom od čak 33 odsto. Saznajte po čemu je sve ovaj prirodni dragulj poseban. Pročitajte najzanimljivije detalje o ovom neobičnom prirodnom lječilištu. Mrtvo more je najveća svjetska depresija. Ovo slano jezero nalazi se oko metara ispod površine svjetskog mora, na Bliskom istoku, između Jordana i Izraela.

Duboko je oko četiri stotine metara. Nivo vode u Mrtvom moru ne raste jer oko njega vlada pustinjska klima, s temperaturama od 40 stepeni Celzijusovih u ljetnjim mjesecima, koja dovodi do velikog isparavanja.

S druge strane, kiše su vrlo rijetke na ovom području. Salinitet u Mrtvom moru iznosi oko 33 odsto. Poređenja radi, Sredozemno more ima procenat od 3 odsto soli. Uprkos tome, Mrtvo more nije najslanije jezero na svijetu.

Od njega je slanije Asalsko jezero u istočnoj Africi 35 odsto soli i Don Žuan Pond na Antarktiku salinitet od 40 odsto.

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar