•  apr 12, 2022

Ulje čajevca za psorijazu

Vesna Objavio Vesna
Za ulje psorijazu čajevca

Ova osobina čini ulje geranijuma jednim od najbazičnijih ulja u tretmanu psorijaze. Kleka pomaže u stimulaciji pročišćavanja krvi i cirkulacije, što ga čini izuzetno korisnim za lečenje psorijaze. Ulje kleke se često koristi u začinima kao dodatak hrani, ali se može primeniti i površinski ili inhalirati u sebe. Ulje kleke može izazvati urođene defekte, pa ga treba izbegavati u trudnoći, a nije preporučljivo ni da ga koriste deca. Poznato je da lavanda ublažava stres i anksioznost, kao i da smanjuje svrab.

Lavandino ulje spada u tradicionalne tretmane za psorijazu i može pomoći u izbegavanju daljih infekcija. Ulje ruzmarina sadrži prirodne antioksidante koji podržavaju strukturu kože i pomažu u sprečavanju njenog oštećenja, što ga čini korisnim u tretmanu psorijaze. Može se uzimati oralno ili lokalno, a najbolje je da ga izbegavaju oni koji imaju epilepsiju ili očekuju bebu.

Pelargonija sadrži jaka antiseptična i protivupalna svojstva. Ova mirisna biljka korisna je za regeneraciju oštećenih tkiva, a takođe može da očisti i dezinfikuje posekotine, ogrebotine, opekotine, modrice i osip.

Eterična ulja za psorijazu: 10 esencija koje olakšavaju tegobe ove bolesti Podeli dobar sadržaj sa prijateljima. Osim očiglednih fizičkih indikatora, na bolest treba obratiti pažnju ukoliko se zadesite u nekom od navedenih psihičkih stanja. Sam proces infekcije je izazvan greškom! Kakvom, pitate se? Stanice u tijelu, zaslužne za efikasno uništavanje virusa i bakterija, počinju napadati zdrave ćelije.

Posljedica je širenje krvnih žila u koži i povećanje bijelih stanica, koje na kraju dospijevaju u vanjski sloj kože. Proces regeneracije u ovom slučaju ne traje uobičajenih nekoliko sedmica, već nekoliko dana. Na površini se skupljaju mrtve ćelije, što u našim očima izgleda kao — perutanje. Psorijazom može biti zahvaćen manji dio kože, ali nerijetko se javljaju i simptomi koji zahvaćaju velike površine.

Primarni cilj liječenja je zaustavljanje prebrzog rasta stanica kože. Vjerovatno se pitate kako liječiti psorijazu, a da je u pitanju djelotvoran i efikasan način koji će konačno pomoći da vaš dermis zablista. Koža osim što je sama po sebi upaljena, može dodatno da nastrada od raznih savjeta nestručnih lica, ali i pretjeranog korišćenja različitih proizvoda. U strahu da će se stanje pogoršati, vjerovatno nesigurno pribjegavate najboljem rješenju. Postavlja se pitanje kako u moru mnogih proizvoda prepoznati onaj pravi?

Da bismo uopšte mogli adekvatno govoriti o idealnom rješenju, potrudili smo da sprovedemo malo istraživanje, a rezultati kažu da korisnici najbolje reaguju na PsoriFix hidratantnu kremu. Njen osnovni zadatak je parcijalno uklanjanje oštećenih dijelova kože i pospješivanje njihove regeneracije. Način njenog djelovanja je taktički osmišljen — prvobitno omekšava tvrde i isušene ljuspice ih stimuliše da lakše otpadnu. Znatno redukuje upalu i iritatnu potrebu za češanjem, a na sve to imate osjećaj kao da se vaša koža rashlađuje, jer se podstiče normalizovanje mikrocirkulacije krvi.

Kreatori PsoriFix-a su svjesni kako koži u svakom momentu treba mnogo vitamina i minerala, tako da u sastavu kreme obiluje mnogo vitamina B i D, koji su poznati za poboljšanje kvaliteta dermisa.

Kako su određene supstance u većoj mjeri opasne za zdravlje kože i mogu izazvati pojedine komplikacije, važno je napomenuti da je PsoriFix krema za psorijazu bez kortikosteroida. Zapravo, u svom sastavu broji mnoge jone aktivnog srebra koji dezinfikuju dermis, te spriječavaju neželjene pojave.

Ima li šta bolje nego kad ste svjesni da koristite isključivo prirodni lijek za psorijazu? Mnoštvo dostupnih informacija ima anegdotsku prirodu. Eterična ulja se ne preporučuju kao primarna ili prva linija liječenja psorijaze. Trebali biste ih koristiti samo kao komplementarnu terapiju vašem uobičajenom režimu. Prije nego što dodate esencijalna ulja u rutinu liječenja, trebali biste se također posavjetovati s liječnikom. Oni vam mogu pomoći utvrditi jesu li esencijalna ulja dobra opcija za vas.

Kokosovo ulje se ne smatra esencijalnim uljem. Ali ima protuupalna svojstva koja mogu olakšati bol od psorijaze. Smatra se nježnim sastojkom. Zbog toga se često preporučuje kao liječenje psorijaze vlasišta. Ulje vlaži kožu i ljuske. Kada se koristi sam, kokosovo ulje obično ne izaziva nikakve nuspojave. Ulje se rutinski koristi kao sastojak za kuhanje i sigurno je za konzumiranje.

Može se koristiti interno ili primijeniti izvana s nekoliko, ako ih ima, interakcija. Kokosovo ulje često se koristi kao nosač esencijalnih ulja. Ne konzumirajte kokosovo ulje ako su dodana neka esencijalna ulja. Kokosovo ulje možete koristiti na nekoliko načina. Pokušajte unositi najviše dvije žlice djevičinog kokosovog ulja dnevno.

Tvar laurinska kiselina iznutra može spriječiti ulazak bakterija i virusa u vaše tijelo. Također možete primijeniti djevičansko kokosovo ulje obilno na zahvaćena područja.

Možda će biti učinkovitije ako ga odmah nakon kupanja nanesete na kožu. Ako nakon upotrebe kokosovog ulja imate bol, svrbež ili druge neobične simptome, prestanite s upotrebom i razgovarajte s liječnikom. Saznajte više o kokosovom ulju i psorijazi. Ulje čajevca dolazi od lišća biljke podrijetlom iz Australije. Za ulje kažu da ima antibakterijska, antivirusna i antifungalna svojstva. Također može podržati zdravu imunološku funkciju. Ako ogrebete područje zahvaćeno psorijazom, razmislite o nanošenju ulja čajevca.

Ovo može pomoći spriječiti infekciju i olakšati upalu. Zahvaljujući tome ovaj alat pomaže u kratkom vremenu da se riješi plakova i osipa koji se pojavljuju u psorijazi. Za liječenje, alternativna medicina nudi nekoliko zanimljivih recepata pomoću ulja crnog kumina. Ujutro, popijte jednu žlicu ulja od crnog cumina s jednim žlicom lanenog ulja. Ako ih ne možete progutati, tada možete popuniti ovu smjesu sa salatama. Kasnije, tijekom dana, uzimajte jednu žlicu ulja crnoga kina nakon jela dva puta dnevno.

Ovo ulje se također može koristiti za izradu posebnih terapijskih kupki koje pomažu u borbi s simptomima psorijaze. Jedan od najpopularnijih recepata ovdje je sljedeće: uzeti 2 žlice ulja, povezivanje s tri kapi borovice ulja, tri kapi ulja čempresa, tri kapi kamilice i grama soli po mogućnosti na more.

Upišite punu kupku vode, dodajte smjesu i ostavite u njemu pola sata.

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar