•  apr 11, 2022

Beli luk i psorijaza

Vesna Objavio Vesna
Beli luk i psorijaza

U većem riziku su i osobe koje se nezdravo hrane jer je time pogođen imunitet i samim tim otvoren put raznim kožnim oboljenjima. Nezdrava ishrana može dovesti do respiratornih infekcija koje mogu izazvati psorijazu. Stresne životne situacije kao što je smrt u porodici, razvod, nezdravi odnosi u porodici i promena posla mogu biti okidači ove bolesti. Kožu koja nije zahvaćena psorijazom zaštitite kremom za sunčanje. Neka se u vašoj ishrani nadje sveže voće i povrće, izvori proteina kao što su piletina, riba, mahunarke, zatim hrana bogata vlaknima, žitarice, orasi i semenke, maslinovo ulje.

Izbegavajte preradjene namirnice, crvena mesa, zasićene masti, rafinisan šećer i namirnice sa mnogo ugljenih hidrata.

Nekoliko čenova dnevno pomaže u izbacivanju toksina iz organizma. Ovako dobijen losion nanosite na obolele predele na koži. Komplet za psorijazu sadrži u sebi: BioPsorijaza čaj za psorijazu po receptu Marije Treben, BioPsorijaza biljne kapi za psorijazu po receptu Marije Treben, BioPsorijaza krema za psorijazu od ml za skidanje ljuspi i crvenila, BioCalendula nevenova krema od 30 ml za dnevnu negu.

Your email address will not be published. Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment. Post comment. Skip to content. Moj nalog Prati narudžbinu Shop. Facebook page opens in new window Instagram page opens in new window. Ovo je hronična bolest koja često dolazi i odlazi. Glavni cilj lečenja je da se spreči ubrzani rast ćelija kože.

Psorijaza vlasišta je uobičajen poremećaj kože koji stvara zadebljale, crvenkaste, često ljuskaste mrlje. Može se pojaviti kao jedna ili više mrlja, a može čak obuhvatiti i celo vlasište. Može se proširiti i na čelo, zadnju stranu vrata ili iza ušiju.

Psorijaza na glavi nije zarazno oboljenje, pa ga ne možete dobiti od nekog drugog, odnosno ne prenosi se! Uzroci još uvek nisu poznati, ali veruje se da psorijaza na glavi nastaje kao odgovor tela na neki poremećaj imunog sistema. Takođe istraživanjem je dokazano da ukoliko imate nekoga u porodici sa psorijazom, postoji verovatnoća da će se javiti i kod vas, odnosno genetski je uslovljena. Neki od njih su. Psorijaza na glavi može biti blaga i gotovo neprimetna.

Ali može biti i ozbiljna, trajati dugo i uzrokovati velike, ozbiljne rane. Intenzivan svrab može da utiče na vaš san i svakodnevni život, a češanje može dovesti do infekcija kože i gubitka kose. Ako imate bilo koji od ovih simptoma, obratite se svom lekaru ili dermatologu. On može jednostavno pogledati ili napraviti biopsiju kože kako bi se isključila slična stanja kao što je seboreični dermatitis. Seboreja na glavi se često može pomešati sa psorijazom glave obzirom da su neki simptomi isti.

Perutanje kože glave, svrab kao pratilac i ljuspice primetni su kod oba stanja. Međutim, kod seboreje se često javlja i masno vlasište i lepljive ljuspice poznate kao žuta perut, dok je kod psorijaze na glavi karakteristično suvo vlasište. Takođe, osim seboreje, ringvorm se lako meša sa psorijazom. Gljivice u kosi poput karakterističnog ringvorma koji stvara crvene, hraskave osipe u vidu prstena mogu se zameniti sa psorijazom.

Kako biste lakše prepoznali psorijazu vlasišta potražite ljuspave i suve mrlje na koži glave koje nemaju nikakav karakterističan oblik. Simptomi blage psorijaze na vlasištu mogu uključivati samo blago, fino perutanje. Simptomi umerene do teške psorijaze vlasišta uključuju. Psorijaza vlasišta sama po sebi ne uzrokuje gubitak kose, ali češto ili grubo češanje, dodirivanje iritiranih mesta, grubi tretmani i stres koji prate psorijazu mogu dovesti do privremenog opadanja kose.

Ovo se o dnosi jednako i na žene i na opadanje kose kod muškaraca. Srećom, vaša kosa obično raste ponovo nakon što se vaša koža očisti. Ukoliko ste obožavatelji farbanja kose, ako imate problema sa psorijazom, trebalo bi da pričekate malo.

Farbanje kose svakako oštećuje kosu i vlasište, a korišćenje blanša može dovesti do veće iritacije i ubrzanja pojave simptoma psorijaze. Sačekajte da skroz oporavite kožu glave od psorijaze, pa tek onda razmišljajte o farbanju kose.

Vaš problem je psorijaza na glavi? Ne brinite, možete je pobediti! - Sve o kosi

Jedina opcija za promenu boje kose može vam biti neka prirodna farba za kosu. Prirodno farbanje kose kanom, cimetom, hibiskusom i sličnim prirodnim preparatima neće naškoditi vašem stanju na vlasištu.

Kupovne farbe za kosu ipak izbegavajte sve dok se ne rešite psorijaze na glavi. Jedno od glavnih pitanja koje vas sigurno muči ukoliko imate problem sa psorijazom jeste kako se liči psorijaza na glavi. Najvažnije da je na vreme prepoznate i potražite lek koji vama najviše odgovara, kako biste što pre započeli sa lečenjem psorijaze. Tretmani se mogu podeliti u tri glavne vrste: topikalni tretmani, svetlosna terapija i sistemski lekovi. Prva linija odbrane je tretman koji koristite direktno na vašoj koži: medicinski šamponi, kreme, gelovi, losioni, pene, ulja, masti i sapuni.

Neke od ovih proizvoda možete nabaviti sami u apoteci, ali za one jače trebaće vam recept. Dugotrajna upotreba ili prekomerna upotreba jakih kortikosteroida može izazvati stanjivanje kože.

Lokalni kortikosteroidi mogu prestati sa dejstvom tokom vremena. Obično je najbolje koristiti topikalne kortikosteroide kao kratkotrajni tretman u toku upale. Katran kamenog uglja je dostupan u obliku šampona, krema i ulja bez recepta.

Dostupan je i u većim koncentracijama na recept. Ovaj tretman se ne preporučuje ženama koje su trudne ili doje. Ako se vaša psorijaza vlasišta inficira, mogu vam se pojaviti kraste, crvenilo, osetljivost i ponekad oticanje limfnih čvorova.

Vaš lekar može propisati antibiotski tretman za ovaj problem. Ovaj tretman koristi prirodnu ili veštačku ultraljubičastu svetlost. Najjednostavniji i najlakši oblik fototerapije je izlaganje vaše kože kontrolisanim količinama prirodne sunčeve svetlosti.

Drugi oblici svetlosne terapije uključuju upotrebu veštačke ultraljubičaste A UVA ili ultraljubičaste B UVB svetlosti, bilo samostalno ili u kombinaciji sa lekovima. Ako imate teži oblik psorijaze vlasišta ili ukoliko ste otporni na druge vrste lečenja, vaš doktor može vam prepisati oralne ili lekove u vidu injekcija. To je poznato kao sistemski tretman.

Zbog ozbiljnih nuspojava, neki od ovih lekova se koriste samo kratak vremenski period i mogu se kombinovati sa drugim metodama lečenja. Iako lekari biraju tretmane na osnovu vrste i težine psorijaze, tradicionalni pristup je da se počne sa najblažim tretmanima — topikalnim kremama i ultravioletnom terapijom fototerapija — kod pacijenata sa tipičnim lezijama na koži plikovima.

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar