•  apr 11, 2022

Methotrexate tablete za psorijazu

Vesna Objavio Vesna
Psorijazu methotrexate tablete za

Što je početak liječenja započeo, učinkovitiji učinak lijeka bit će. Osim teškom psorijazom, metotreksat se koristi za liječenje reumatoidnog artritisa u teškim gljivičnih lezije, kad je trofoblastičnih novotvorina, u akutne limfoblastične leukemije. Metotreksat je antitumorsko sredstvo koje se proizvodi u obliku tableta za gutanje ili kao otopina za injekciju intramuskularna ili intravenozna injekcija.

Aktivni sastojak lijeka je metotreksat - antineoplastično sredstvo, antimetabolit, strukturni analog folne kiseline. Metotreksat je lijek koji pripada skupini antimetabolita i pokazuje citostatske i imunosupresivne učinke. Struktura ove supstancije je bliska strukturnoj strukturi folne kiseline, međutim, metotreksat se smatra njegovim antagonistom.

Ostala svojstva Metotreksat. Najosjetljiviji na djelovanje lijeka su tumorska tkiva, koštana srž, epitel i strukture fetalnih stanica. Nakon uzimanja metotreksata u tijelu, ograničavajuća količina lijeka se detektira nakon otprilike 45 minuta.

Aktivna komponenta slobodno se širi u tkivima i tjelesnim tekućinama. U bubrezima ostaci lijeka se nalaze nekoliko tjedana, u jetri - nekoliko mjeseci.

Kada se primjenjuje standardna količina lijeka Methotrexate, njegova penetracija kroz krvno-moždanu barijeru se ne opaža. Poluživot ovisi o dozama metotreksata, a može biti od 3 do 10 sati s malom količinom lijeka ili 8 do 15 sati s značajnom količinom lijeka.

Metotreksat u psorijazi se uzima u količini od mg tjedno, uz postupno povećanje doziranja. Početna doza je obično 5 do 10 mg jednom tjedno. Lijek se može uzimati oralno, bilo intramuskularno ili intravenskim injekcijama, ovisno o stanju pacijenta. Dokazano je da metotreksat ima značajan teratogeni učinak i može izazvati smrt ili intrauterine nedostatke fetusa.

U situacijama kada pacijent zatrudni tijekom liječenja lijekom metotreksata, potrebno je podići pitanje umjetnog pobačaja, jer se rizik od oštećenja fetusa smatra vrlo vjerojatnim. Obično, prije nego što počnete s liječenjem lijekom, preporučuju se žene u dobi trudnoće uzimati oralne kontraceptive kako bi se izbjegla moguća trudnoća. Tijekom dojenja, uzimanje metotreksata također je kontraindicirano, jer lijek ima svojstvo pada u sastav majčino mlijeka.

Prijam Metotreksat u psorijazi može biti popraćen velikim brojem štetnih događaja. Najčešći simptomi su. Kako bi se uklonili znakovi predoziranja, propisana je kalcij folinat, što je supstancija koja neutralizira toksični učinak metotreksata. Kalcij folinat se koristi kao intravenozna infuzija, u količini od 75 mg tijekom 12 sati. Nakon toga, prebacuju se na intramuskularnu injekciju tvari u količini od 12 mg četiri puta s vremenskim intervalom od šest sati. S razvojem negativnih nuspojava liječenja metotreksatom, intramuskularni kalcij folinat se daje u količini od 6 do 12 mg četiri puta s vremenskim intervalom od šest sati.

Kombinacija metotreksata i uvođenje živih cjepiva može dovesti do izraženih antigenskih reakcija. Ubrzanje izlučivanja Metotreksat može uzrokovati lijekove poput salicilata, sulfonamida, tetraciklinskih antibiotika, kloramfenikola, ciklofosfamida, hipnotika.

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar