•  apr 12, 2022

Kako razlikovati gljivicno oboljenje nokta od psorijaze

Vesna Objavio Vesna
Od kako oboljenje nokta psorijaze gljivicno razlikovati

PV je jedna od dermatoza kod kojih se može izazvati Koebnerov izomorfni fenomen, naročito kod pacijenata koji imaju akutni, eruptivni oblik boles­ti. Povreda različite prirode v. Kapilicijum kosmati deo glave je jedno od predilekcionih mesta za PV. U sklopu nedovoljno jasnih promena na ostaloj koži, lezije u kapilicijumu mogu biti ključ za dijagnozu PV. Međutim, ukoli­ko se promené jave isključivo u ovom predelu, diferencijalna dijagnoza može biti veoma teška, naročito prema sebo-roičnom dermatitisu.

I u kapilicijumu promené u okviru PV mogu biti jasno ograničene, sa izraženom beličasto-žućkastom skvamom, ali i u vidu difiiznog eritema sa deskvamacijom.

Dlaka je najčešće normalna, mada su poznati slučajevi psorijatične alopecije na ne-lečenim plakovima sa debelim skva-maraa. Nokti mogu biti zahvaćeni u okviru psorijaze, bilo tokom već po­znatog oboljenja, bilo kao prvi znak bo­lesti. Na noktima pojedinačnim ili svim, mogu se videti tačkasta udublje­nja punktiformne impresije prečnika mm, što noktu daje izgled površine »naprstka za šivenje«.

Često postoji i oniholiza odlubljivanje nokatne poioče od Iektulusa u distalnom deiu ili »feno­men uljane kapi« - cirkumskriptna oni­holiza u centralnom delu nokta, što kli­nički deluje kao da se kap ulja nalazi is­pod nokta.

Obično se kod pacijenata sa težim i diseminovanijim oblicima obo­ljenja, mogu videti zadebljani, žućkasti, neprozirni i trošni nokti, sa subungval-nom hiperkeratozom. Pored tipičnog izgleda PV, postoje i varijante kliničke slike.

Psoriasis inveterata vetus, -eris, 1. Psoriasis inversa, suprotno od predi-lekcionih mesta, karakterne se promenama lokalizovanim na pregibnim površinama-aksilamo, submamarno, ingvi-nalno, na glansu, interglutealno. Kod ovog oblika, ploče su živo-eritematozne, jasno ograničene, skvama nije izražena, a površi­na im je sjajna i često macerisana.

Psoriasis pustulosa predstavlja ek-sudativnu formu oboljenja sa klinički vidljivim pustulama. Postoje lokalizovani i generalizovani oblici pustulozne psorijaze.

Psoriasis pustulosa generalisata von Zumbusch se karakteriše naglim početkom, eritemom koji zahvata veli­ku površinu kože, a na eritematoznoj os­novi se javljaju nefolikulame žućkaste pustule koje se mogu i slivati, gradeći »jezerca« ispunjena pusom. Novi ataci pustula se mogu smenjivati jedan za drugim i to tako što se pustule prvo pojavljuju u gornjim delovima vrat, toraks, da bi se ». Oboljenje je praćeno teškim opštim sta­njem i visokom febrilnošću.

Ukoliko se ne leci, ova forma pustulozne psorijaze može se završiti i letalno. Arthritis psoriatica je sero-negativni artritis koji nastaje u sklopu psorijaze, ali nekad i pre nastanka kožnih prome­na. Latex RF i Waaler-Rose test su ne­gativni. Postoji više formi ovog obolje­nja detaljnije se proučavaju u reumato-logiji.

Najčešći su mono i oligoartiku-larni oblici, sa promenama na Šakama. Češće se zahvaćeni distalni nego proksimalni interfalangealni i me-takarpofalangealni zglobovi. U okviru ovog eniteta se može razviti i Spondyli­tis. Oboljenje se leci nesteroidnim anti-inflamatornim lekovima ibuprofen, ketoprofen i dr. PV ima hroničan tok sa periodima re­misije koji mogu nastati'spontano ili pod dejstvom terapije i egzacerbacije.

Dužina same remisije je nepredvidiva, može trajati nekoliko meseci ali i više godina. Tuševi koje koristi mnogo ljudi npr. I odlazak kod pedikira u salon u kom se ne steriliše pribor, kao i ovakvo oboljenje nekog člana porodice su faktori rizika za gljivične infekcije noktiju.

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar