•  apr 12, 2022

Psorijaza i nesnosan svrab

Vesna Objavio Vesna
Psorijaza i nesnosan svrab

Veliki vanjski hemoroidi mogu otežati brisanje nakon obavljanja nužde a veliki unutarnji hemoroidi mogu izazvati istjecanje sluzi ili stolice s posljedičnim nadražajem. Drugi se jasni uzroci rijetko otkrivaju, no ukazano je na niz različitih čimbenika vidi Tablicu 1. U vrlo mladih i starih osoba, inkontinencija mokraće i stolice stvara sklonost lokalnom nadražaju i sekundarnoj infekciji Candidom. Kad se pojavi svrbež bilo kojeg uzroka, započinje ciklus svrbežčešanjesvrbež, kod kojeg češanje izaziva dodatni svrbež.

Lokalno liječenje svrbeža može djelovati senzibilizirajuće, uzrokujući dodatni svrbež. Sadašnja anamneza treba utvrditi je li tegoba nastala naglo ili je recidivirajuće prirode. Bolesnika treba pitati o sredstvima nanošenima na područje anusa, uključujući vlažne maramice, masti i one za liječenje svrbeža, raspršivače i sapune. Uzročne tvari treba tražiti i u prehrani i u uzimanim lijekovima vidi Tablicu 1, osobito u kiseloj ili začinjenoj hrani.

Treba dobiti opći dojam o higijeni, postavljajući pitanja o učestalosti tuširanja i kupanja. Osvrtom na druge organske sustave treba tražiti simptome uzročnih poremećaja, uključujući inkontinenciju mokraće i stolice lokalni nadražaj ; analnu bol ili izraslinu, krv na toaletnom papiru hemoroidi, krvavi proljev i abdominalne grčeve upalna bolest crijeva i plakove na koži psorijaza.

Ranija anamneza treba otkriti poznate bolesti povezane s analnim svrbežom, osobito prethodne kirurške zahvate, hemoroide i dijabetes.

Općim pregledom treba dobiti dojam o sveukupnoj higijeni i uočiti znakove anksioznog ili opsesivnokompulzivnog ponašanja. Na pregledu je otkrila kako mu je tijelo prekriveno crvenim i dobro definiranim upaljenim mrljama. Na nekim dijelovima je koža bila debela, ljuskava i puna kvržica od osipa od reakcije na grebanje i trljanje.

Ostala su područja kože bila prikrivena sitnim ljuskicama koje se ljušte. Iammatteo mu je, nakon što se odjenuo, rekla kako smatra da se ne radi o alergiji, već da ima prikrivenu toksokarozu, no testirat će ga na oba sumnjiva parazita.

Također, uputila ga je hematologu da bi otklonila mogućnost maligne bolesti ili drugog okidača pretjeranog razmnožavanja bijelih krvnih stanica. Nekoliko dana kasnije dobila je mogući odgovor i nazvala pacijenta rekavši mu - vjerojatno imate toksokarozu. Krvni test je bio pozitivan, no postojala je "caka" - test mjeri je li imunološki sustav reagirao na ovaj parazit, ali ikad, a ne samo u tom trenutku. Činjenica da je pozitivan pokazala je da je bio izložen parazitu, no nije se moglo sa posto sigurnosti tvrditi da on sad uzrokuje probleme.

Te su infekcije najčešće kod djece, a test je i dalje pozitivan čak i ako infekcije nema već godinama. Jedini način da se dijagnoza potvrdi bilo je dati mu terapiju i čekati hoće li ona pomoći. Za svaki slučaj posjetio je i hematologa, no dok je čekao nalaze, pet dana nakon početka terapije, svrbež je odjednom nestao. A kad je dva tjedna kasnije posjetio dr. Iammatteo, osip je gotovo potpuno nestao.

Zašto je ona mogla shvatiti ono što drugi liječnici nisu, upitao ju je pacijent. Objasnila mu je da je pohađala Albert Einstein koledž medicine u Bronxu, gdje je jedan od profesora bio stručnjak za parazitologiju. Ono što je tada naučila dobro je zapamtila, a paraziti su joj bili veliko područje zanimanja.

Osim toga, liječnike se uči kako je toksokaroza rijetka. No, danas ona u to i nije baš sigurna, jer nakon ovog pacijenta imala je još desetak njih s istom dijagnozom.

Koža koja svrbi može biti rezultat osipa ili nekog drugog stanja, poput psorijaze ili dermatitisa. Također može ukazivati i na probleme s unutarnjim organima, jetrom i bubrezima. Iako svrbi, koža najčešće izgleda normalno. No, ovo stanje može biti praćeno i crvenilom, grubom kožom, plikovima ili izbočinama. Kada svrbež kože nije praćen drugim vidljivim promjenama na koži, poput osipa, najčešće mu je uzrok suha koža.

Gotovo redovito psorijaza se javlja na laktovima i kolenima. Ređe se promene javljaju u pregibima kao što su pazuh, prepone i brazde u predelu stražnjice psoriasis inversa ili na dlanovima i tabanima psoriasis plamoplantaris. Promene su česte i na noktima uz pojavu žućkastih mrlja i zadebljanja u predelu ležišta nokta. Tok bolesti praćen je poboljšanjem i pogoršanjem kliničke slike. Preko leta, na primer, promene se mogu znatno povući, a zimi obično sledi pogoršanje.

Upravo zbog toga, klinička slika i manifestacije promena na koži se razlikuju od pacijenta do pacijenta. Draga Valentina, jako dobro znam sta je psorijaza. Ne bih se gadjala latinskim nazivima niti medicinskim pojmovima, jer oni koji je imaju ne moraju biti medicinski pismeni. Medicina mi nije ni olaksala a kamoli pomogla u svakodnevnoj borbi, ali prijatelji i porodica jesu! Budite ljubazni pa sledece komentare pisite jezikom kojim ce vas razumeti oni koji NEMAJU psorijazu, ali se susrecu s nama koji je imamo.

Onaj ko ne boluje od ove bolesti i ne zna šta je to.

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar