•  apr 11, 2022

Hrana za psorijazu

Vesna Objavio Vesna
Hrana za psorijazu

Već smo ranije imali priliku da pišemo kako bolest psorijaza nimalo nije naivna, te sa neadekvatnim liječenjem i nepridržavanjem određenih pravila, stanje pacijenta može samo da se pogorša.

U većini slučajeva, liječenje sa medicinske strane nije dovoljno i samim tim zaključujemo sljedeće: mora da se odredi posebna ishrana kod psorijaze. Gotovo kod svake bolesti je zajedničko je što se kontrola stanja u kom se pacijent nalazi, zapravo može pojačati kroz režim prehrane koje se pridržava, jer životni stil igra veliku ulogu u nastanku samog stanja. Kada je u pitanju prehrana kod psorijaze, korisna stvar je što postoje određeni prirodni suplementi koji pospješuju borbu protiv ove dosadne i neugodne bolesti, a posebno se izdvaja kombinacija vitamina E, koenzima Q 10 i selena, koji zajedničkim snagama dokazano pomažu pri liječenju i najtežih oblika bolesti.

Dokazano je kako su bolesnici kojima nije teško pala promjena u jelovniku, koji su umanjili kilažu i odrekli se alkohola imali mnogo bolje krajnje rezultate. Pa smanjili su intenzitet djelovanja bolesti, liječenje je postalo učinkovitije i razdoblja u kojima se osjećao napedak su postajala duže nego ranije. Kako medicina nije upoznata sa tačnim uzročnik ovog stanja, ne može se odrediti ni tačan lijek.

No, potrudićemo se da vam predstavimo nekoliko korisnih biljaka i recepata iz prirode koje možete uvrstiti u svoj režim prehrane sve radi uspješnog redukovanja psorijazne bolesti. Preporučuje se održavanje optimalnog nivoa težine, tako da je najbolje redukovati unos zasićenih masti, a uvrstiti što više voća i povrća koji su bogati dijetalnim vlaknima. Poželjno je da se hrana više kuva i dinsta, nego peče na uljima, ali takođe treba obratiti pažnju da se dobro prožvaće prilikom jela.

Bitno je da zaboraviti na konzumaciju procesiranih namirnica, ali i na one u kojima obiluje šećer. Mnogo vremena je bilo potrebno da se shvati koja hrana ima blagotvorne učinke i koja je najbolja za održavanje pozitivnog balansa bakterija u našem organizmu. Kada je riječ o hranjivim tvarima koji su najbolji za liječenje psorijaze najviše se ističe beta keroten, jer potiče rast novih stanica u dubljim slojevima kože, pa samim tim ubrzava proces regeneracije tkiva na kojem se koža ljušti.

Ovo je biljni pigment koji ima tzv. Svjesni ste da je bitno ojačati imunitet, pa nikako ne smijemo zaboraviti mineral selen koji ima jako veliki značaj kao sredstvo antioksidansa. Naime, odličan je zaštitnik u borbi protiv djelovanja slobodnih radikala, te na taj način pruža pomoć imunološkom sistemu.

Održavanje imuniteta na visokom nivou je jako značajno kada su u pitanju oboljeli od psorijazne bolesti, jer pad imuniteta potiče daljnji razvoj bolesti. Postarajte se da aloja vera bude vaš najbolji kućni prijatelj, jer ukoliko se uzima lokalnom upotrebom štiti epidermu kože i poboljšava imunosistem, a učinkovita je i kada se uzima za unutrašnju primjenu u vidu čajeva. Vjerovatno se čuli do sad da su omega-3 masne kiseline poznate kao sjajni pomagači u radu kardiovaskularnog sistema, a sa druge strane imamo esencijalne masne kiseline koje se dobijaju iz ribljeg ulja, a pokazale su se kao veoma djelotvorne kod zarastanja rana, umirivanja svrbeža, redukovanja crvenila i ljuštenja kože.

Najpoželjnije namirnice su: jabuke, suhe šljive, orašasti plodovi, artičoka, mrkva, cikla, kupus, grah, češnjak, riža, ječam, proso, laneno ulje, klice, soja, losos, sardine, brancin, sirutka i probiotici. Trebalo bi da izbjegavate citrusno voće, crveno meso, maslac, jaja, začinjenu i masnu hranu, prerađeni industrijski šećer, kavu, kofeinske napitke i alkohol.

Neka ribe postane obrok kojeg ćete jesti barem dva puta sedmično, a odaberite ribe hladnih voda, poput tune, haringe, lososa, skuše ili pastrve, jer one sadrže visok udio omega-3 masnih i esencijalnih kiselina koje smo ranije pomenuli.

Doručak: Kaša od grama narendane šargarepe i grama narendane jabuke sve preliveno sa 40 grama mlevenih oraha. Ručak: Dobro promešati grama nemasnog sira, grama kuvanog krompira sa jednom kašikom prirodnog meda. Popodnevna užina: gr rendane jabuke ili kriške dinje ili kriška lubenice ili 1 banana, grama jagoda, malina ili kupina. Večera: grama belog mesa najbolje ćurećeg sa grama parenih prokulica može i brokuli sa grama salate od sveže narendanog krastavca.

Dijetu za lečenje psorijaze je potrebno držati bar 30 — 60 dana ali se rezultati vide već posle desetak dana. NAPOMENA: Budući da je zdravstveni poremećaj u pitanju obavezno se posavetujete sa vašim lekarem budući da je on najupućeniji u prirodu vašeg oboljenja kao i terapiju koju uzimate.

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar