•  apr 11, 2022

Kada se pojavila psorijaza

Vesna Objavio Vesna
Kada se pojavila psorijaza

Spomenute promjene nastaju uslijed ubrzanog množenja i sazrijevanja stanica kože. Zdrava se koža obnavlja otprilike svakih 28 dana i to tako da stanice iz dubljih slojeva kože sazrijevajući dolaze na površinu, mijenjaju svoje značajke te nadomještaju površne stanice koje se odljušte.

Koža zahvaćena psorijazom obnavlja se četiri do pet puta brže od zdrave kože, tako da stanice koje dolaze na površinu imaju svega tjedan dana da prođu kroz čitav razvojni proces, što za posljedicu ima njihovo gomilanje, oslabljenu funkciju i ubrzano odumiranje. Valja imati na umu da je psorijaza kronična bolest što podrazumijeva doživotnu borbu bez konačnog izlječenja. Upravo ta činjenica zagorčava život oboljelima pogotovo onima s težim oblikom, jer tok bolesti varira između perioda poboljšanja najčešće ljeti i pogoršanja bolesti zimi, a ponekad je dovoljan i najmanji poticaj da bolest bukne u svom punom opsegu.

S obzirom da je koža najveći organ, i predstavlja prvu liniju komunikacije s okolinom, ne čudi što kod mnogih psorijaza predstavlja psihološku blokadu, odnonso ograničava ih u velikom broju socijalnih aktivnosti, ruši im samopouzdanje te ih često čini povučenima i depresivnima. Najčešće zahvaća kožu laktova, koljena, donji dio leđa i vlasište. Može trajati mjesecima, pa i godinama, s razdobljima povlačenja i ponovnog pojavljivanja. Gutatni oblik se najčešće javlja u djece i mladih, nerijetko nakon bakterijskih i virusnih infekcija.

Karakteristično je naglo pojavljivanje sitnih crvenih točkica suzolikog oblika po trupu i udovima. Blaži oblici nestaju spontano i zauvijek, a teži zahtjevju dugotrajno liječenje. Sitne kožne izbočine poput prištića ispunjene gnojem se pojavljuju i nestaju unutar nekoliko dana, i taj se proces ponavlja nekoliko puta.

Rijetko kada ovaj oblik prerasta u generalizirani, kada zahvaća kožu čitavog tijela, a može biti popraćen i ozbiljnijim komplikacijama poput vrućice, tresavice i anemije. Fleksuralni tip karakteriziraju crvena, glatka žarišta bez ljuski, koja se nalaze u pregibima kože pazuh, prepone, unutarnja strana lakta i koljena, područje ispod prsa. Eritrodermični tip, na sreću najrjeđi 1. Karakteriziraju ga crvena ljuskava žarišta popraćena svrbežom i izrazito jakim bolovima, a ponekad se javlja i zajedno s pustuloznim oblikom.

Često je generaliziran, te ugrožava osnovnu zaštitnu funkciju kože - lako dolazi do dehidracije, vrućice i infekcija, a zabilježeni su i smrtni ishodi.

Kožne manifestacije obično prethode zglobnom obliku, a zahvaćeni su najčešće zglobovi šaka, gležnjevi i koljena. Poteškoće s dijagnozom i uzrokuju lokalizaciju bolesti na genitalijama. Psorijazni nabori se vrlo lako mogu poduzimati za balanopostitis kod muškaraca i vulvitis kod žena. Ove bolesti karakteriziraju slični simptomi - osip na vanjskim genitalijama.

Palme i potplati su također omiljena mjesta dislokacije psorijaze. Ova vrsta patologije se ponekad naziva - palmar-plantarna psorijaza, koja se često događa kada se bolest već razvija u drugim dijelovima tijela. Na četkici, psorijaza može biti smještena ne samo na dlanovima, već i na stražnjoj strani, na prstima i koži između njih.

Prvi znakovi psorijaze dlanova jesu stvaranje upalnih žarira crvene boje, prekrivene prljavom kožom, na kojima se redovito pojavljuju pukotine. Vrlo brzo, koža u zahvaćenim područjima postaje grublja i na njemu se pojavljuju ljuskavi plakovi zaobljenog oblika koji se mogu odlagati ili spojiti. Počinje jaka svrab. Nadalje, postoje pritužbe na suhoću dlanova i bolnih osjeta pri kretanju četkom i prstima, dok se osjetljivost prstiju značajno pogoršava.

Psorijaza stopala, koja je najčešće dijagnosticirana kod žena nakon početka menopauze i kod ljudi čije su aktivnosti povezane s rizikom od traumatizma stopala, obično utječe na kožu na jednoj i između prstiju. Karakterizira ga gusta papularna erupcija s jasnom granicom. Ponekad papule izgledaju kao vlažne bjelkaste jasno određene brtve. Ova patologija se naziva bjelkaste psorijaze. U nekim slučajevima, papule se mogu spojiti i formirati žarišta koja podsjećaju na kukuruz s žućkastim ljestvicama.

Površina ove formacije je prilično gusta i teško se strugati, što značajno smanjuje dijagnozu bolesti. Takvi "kukci" skloni su pucanju, što je rezultiralo bolnim osjećajima, poteškoćama u hodanju i obavljanju profesionalnih dužnosti.

Palmar-plantarna psorijaza također može izgledati drugačije. Na kožnim mjehurićima s prozirnim žućkastim sadržajem formiraju se duboko u koži pustule, koji kasnije eksplodiraju. Koža na njihovom mjestu se suši, a na njemu se stvaraju pukotine. Ova vrsta psorijaze ekstremiteta zove se palmarsko-planarske pustule. Prvi znaci ekstremiteta psorijaze često su i razne promjene u izgledu i strukturi nokta psorijatični onychodystrophy koje su prikazane u promjenu boje noktiju pojavljuje bijele točke, mrlje i pruge na njegovoj površini, a žarišne krvarenje ispod nokta.

Nail postaje krhki i stratificira, ponekad zamjetljivo zadebljanje na noktu. Već kasnije upalni žarišta mogu se pojaviti na koži oko noktiju i širiti na interdigital prostor. Do tada, svi simptomi mogu ukazivati i na razvoj gljivične infekcije i na početak psorijaze noktiju. Pravilnu dijagnozu u ovom slučaju može napraviti samo stručnjak na temelju određenih studija.

Ali sama činjenica promjene ploče nokta treba upozoriti one koji su imali slučajeve psorijaze u njihovoj obitelji. Iznad, opisane su samo kožne manifestacije psorijaze svojstvene početnoj fazi bolesti. Mogu ih pratiti i drugi simptomi psorijatične bolesti, kao što su umor, opća slabost, depresija.

U sebi, ove manifestacije ne ukazuju na psorijazu. Takvi simptomi su tipični za većinu malih patologija. No, na pozadini kožnih osipa i formiranju specifičnih plakova, vjerojatno će govoriti o razvoju psorijatične bolesti koja bi trebala biti signal za neposrednu akciju. Unatoč činjenici da se bolest i dalje smatra neizlječivim, liječenje kao neizbježnost ne vrijedi. Postoje mnoge učinkovite metode i sredstva koja mogu usporiti razvoj i širenje bolesti na druga područja tijela, smanjiti pojavu bolesti više ili manje dugo, ili ukloniti simptome općenito, omogućujući osobi da živi punim životom.

Najvažnije je na vrijeme primijetiti prve simptome psorijaze i zatražiti pomoć u medicinskom odjelu gdje će stručni liječnik nakon dijagnoze i pojašnjenja dijagnoze imenovati učinkovit tretman. Nakon otkrivanja početnih simptoma bolesti ne treba ići u krajnosti odustati, on je pao na glavu u svoja iskustva, ili naprotiv, da se baci u vjetar, doživljava razne metode i alate koje su prekrivene oglašavanje internetskim stranicama. Takav se samo-liječenje puni činjenice da će dragocjeno vrijeme biti trošeno na učinkovite postupke, a bolest će se postupno preseliti u sljedeću fazu razvoja, kada će njegovo liječenje biti teško.

Ako koža ima nerazumljivi osip, nemojte čekati da se širi na velika područja tijela ili se očituje drugim simptomima. Odlazak na dermatolog, u ovom slučaju, jedina je točna odluka. Za dijagnozu psorijaze u ranim stadijima, kada su njegove manifestacije slične simptomima drugih bolesti, to može učiniti samo specijalistički liječnik. A zatim se dijagnoza prethodi dodatnim studijama. Osim toga, psorijaza - prilično neobična bolest, karakterizirana sezonskom manifestacijom.

Obje su informacije bile neistinite. Psorijaza doista može izazvati nešto ozbiljnije komplikacije. Čak dolazi do bolnih rana na leđima, koža postaje toliko neelastična da se čovjek ne može više normalno sagnuti niti ustati iz sjedećeg položaja bez prilično teških bolova'', govori.

No jednako tako moguće ju je iznimno uspješno liječiti, i to na različite načine. Kod liječenja psorijaze primjenjuje se i fototerapija, neki oblici citostatske terapije, biološka terapija koja djeluje na naš imunološki sustav jer se smatra da je psorijaza između ostalog posljedica zbivanja na našem imunosnom sustavu'', govori Nola. Najpoznatija svjetska ličnost koja se također bori s tim tipom kronične bolesti jest Kim Kardashian.

U poznatoj obitelji prva ju je imala majka Kris, a u Kiminu slučaju pojavila se u dvadesetim godinama života.

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar