•  apr 10, 2022

Kada umotam najlonom psorijazu kada skinem

Vesna Objavio Vesna
Skinem psorijazu kada najlonom umotam kada

Molim vas samo da ne otkrivate sve detalje i potpun identitet dok ne bude vrijeme za to. A vama u dozvoliti da idete sa nama i vidite da to nije toliko skriveno, govori naa sugovornica. Pojanjava da se ovim bavi ve 30 godina, ali ne u tolikoj mjeri. Lijei samo po preporukama.

Jo uvijek radi u tajnosti. Ruke mi budu u ranama, zdravlje narueno Moja je dunost da pomaem bolesnima. To mi je u amanet ostavila amidinica Mujaginica koja je ivjela u jednom selu izmeu Han-Pijeska i Sokoca. Cijeli svoj ivot, a bio je dug 90 godina, lijeila je bolesne na ovom mezaru.

Kada je sedamdesetih godina umrla, meni je ostavila zapisano na koji nain je to radila pojanjava. Prije nego to smo zagazili u greblje Fatima nas uvodi u priu. Da bi neko doao do Kaduninog mezara mora se prvo podvrgnuti poetnom tretmanu u Fatiminom stanu u kojem ona saznaje da li je osoba uope opsihrovana i da li treba traiti lijeka na ovaj nain.

Radim to iz Mujaginicine posude koju mi je zajedno sa knjigama ostavila. U vodi mi se ukau neke pojedinosti iz ivota posjetitelja. Tek onda ga vodim na Kadunin mezar, uglavnom nou.

Tretman poinje kada je Mjesec pun i traje do pojave mladog. Ne svake noi govori Fatima dok jo uvijek stojimo pred kapijom greblja u mutnom svjetlu s oblinje rasvjete. Sat otkucava 21 sat.

Sarajlija koji je doao na lijeenje polako gubi strpljenje. Fatima prekida razgovor i kree prema ulazu, spremna da obavi jo jedan od mnogih tretmana. Ne uznemiravajte mrtve. Nerjetko se deavaju stravini dogaaji, upozorava. Srce je ve u grlu. Napraviti korak u greblje, zagaziti u duboki snijeg i smrtnu tiinu koja se mota oko niana, ili se vratiti. Odluujemo se za ovo prvo.

Pogleda usmjerenog strogo ispred sebe idemo za Fatiminom i siluetom njenog pacijenta. Krivudamo izmeu grobova da bi stigli do Kaduninog, koji je negdje na sredini greblja. Fatima je govorila da su rjetki oni koji ga i usred dana mogu nai.. No, ona je ve nebrojeno puta dola do njega i u mrklim noima pa joj to ne predstavlja problem.

Nakon nekoliko minuta koji potrajae kao sati, stojimo ispred ograenog mezara. Niani izgledom odavaju da su jako stari, ostavio je zub vremena traga na njima, toliko samo moemo da vidimo. Iako Fatima ne progovara, sigurni smo da stojimo ispred mjesta gdje lei vjernica Kaduna. Glasovi iz mezara Fatima ulazi unutar ograenog mezara, a pomalo zbunjeni, ili moda prestravljeni ovjek ostaje ispred njega okrenut leima. Kapu, koju je nosio na glavi, skinuo je i prepustio se Fatiminom tretmanu.

Stoji nepomino, na momente zatvorenih oiju. Fatima uzima malo vode sa mezara koje, tvrdi, uvijek ima, usred ljeta i zime.

Njome nekoliko puta posipa nesretnog ovjeka. Potom izlazi iz mezara, obilazi rukom oko njegove glave, prsa, nogu te neto apue,. To stvara jo veu jezu dok iekujemo krik, avet, ili pla koji se prema Fatiminim rijeima nerjetko javljaju iz mezara.

Napetost je obuzela razum, ini se da se mogla opipati, tu u zraku. Tijelo bolesnika polako poinje podrhtavati, oi se mutiti i prevrtati.

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar