•  apr 10, 2022

Biljni pripravci za psorijazu

Vesna Objavio Vesna
Pripravci za psorijazu biljni

Virusne ili bakterijske infekcije, neki lijekovi, pretjerana konzumacija alkohola, pretilost, nedostatak vitamina, stres, razni organski ili funkcionalni poremećaji, te različiti vanjski štetni faktori su također povezani sa razbuktavanjem psorijaze. Važno je naglasiti da psorijaza nije zarazna bolest! Ovo stanje uzrokuje bolno oticanje i ukočenost zglobova. Ako se ne liječi, može dovesti i do trajnih oštećenja zglobova. Promjene su ili bez simptoma, ili blago svrbe a najčešće se nalaze na vlasištu, vanjskim površinama laktova i koljena, sakrumu, stražnjici te genitalnom i analnom području.

Također mogu biti zahvaćeni nokti, obrve, pazusi te koža oko pupka. Promjene su različitog izgleda, ovisno o tipu. Najčešći oblik je psorijaza u plaku obična psorijaza, psoriasis vulgaris ili kronična psorijaza u plaku ; promjene variraju od neupadljivih, ovalih eritematoznih papula do plakovi prekriveni debelim, srebrnastim, sjajnim ljuskama.

Promjene se pojavljuju postupno te se povlače i vraćaju, najčešće s pojavom i nestankom poticajnih čimbenika. Psorijaza je rijetko opasna po život, ali znatno može utjecati na bolesnikovu sliku o sebi. Osim toga, količina vremena koja je potrebna za njegu opsežnih promjena na koži ili vlasištu i održavanje odjeće i posteljine može nepovoljno utjecati na kvalitetu života. Odlikuje se crvenim lezijama koje su obično natečene zbog upale, a mogu biti i pokrivene slojem srebrne ili bijele ljuskave kože.

Ove lezije obično se nalaze na područjima poput koljena i laktova, vlasišta ili donjeg dijela leđa. One obično nisu tako natečene poput lezija plak psorijaze. Gutatna psorijaza može se po prvi put pojaviti u djetinjstvu ili ranoj odrasloj dobi i može se pojaviti iznenada.

Inverzna psorijaza pojavljuje se u obliku jarko crvenih lezija koje nisu grube nego glatke i sjajne. Uglavnom se nalaze u kožnim naborima i osjetljivim područjima poput pazuha i drugih kožnih nabora poput prepona ili ispod grudi ili stražnjice. Gnojna psorijaza uglavnom se javlja kod odraslih osoba, a odlikuje se bijelim plikovima gnoja koji nije zarazan jer se sastoji od bijelih krvnih zrnaca.

Ti plikovi mogu biti okruženi crvenom kožom i mogu biti lokalizirani ili prošireni. Eritrodermična psorijaza uglavnom je upalne prirode i stoga često zahvaća većinu površine tijela.

Genetika Istraživanja pokazuju da je u većini slučajeva psorijaza nasljedna, s obzirom na učestalost psorijaze među obiteljima oboljelih osoba. Smatra se da određeni naslijeđeni geni mogu biti povezani s psorijazom, ali još nije jasan točan način na koji se to događa. Infekcije Infekcije su često uključene u razvoj simptoma psorijaze. Oblici, boja i veličina flastera zapravo su uvijek promjenjivi, što dovodi do definiranja različitih vrsta bolesti.

Mora se reći da se psorijaza, barem u najoštrijoj fazi, mora liječiti odgovarajućim farmakološkim terapijama koje će moći odrediti samo specijalist. Dakle, ne postoje prirodni lijekovi koji bi mogli izliječiti psorijazu, ali razni biljni proizvodi za lokalnu primjenu poput masti, balzama, masti i gelova vrše reepitelirajuću, protuupalnu, antiseptičku i umirujuću funkciju na koži.

Za liječenje psorijaze posebno u neakutnim fazama njenog tijeka, tretmani koji se lako mogu provesti kod kuće su. Jedna od najpoznatijih metoda je lokalna primjena kompresa na bazi listova kupusa. Uzmite najdeblje i zelenije lišće, tj.

Biljni čajevi za psorijazu i kućni lijekovi - Eistria izvor zdravlja

One najudaljenije, izrezane s glave i isprane toplom vodom. Uklonite najtvrđi dio i osušite krpom. Zatim pomaknite valjak na takav način da zdrobite lišće i olakšate oslobađanje sadržanih korisnih tvari. Nakon ovog koraka, nanesite listove na dio koji će se tretirati, na vrhu raširite gazni kompres i omotajte elastičnim zavojem. U Listovi kupusa se ne smije kuhati, oni se koriste samo sirovo. Osim što predstavljaju lijek protiv mrlje koju stvara psorijaza, ti se listovi koriste i za liječenje ogrebotina, opekotina i iritacija na koži.

Za liječenje psorijaze u području vlasišta korisno je pakiranje na bazi avokada i maslinovog ulja nanijeti na opranu i dobro istrljanu kosu. Ogulite avokado i prerežite ga na pola, bacajući jezgru.

Kašu pomiješajte vilicom. Dodajte maslinovo ulje i ulje čajevca i stavite ih u mikrovalnu pećnicu na 25 sekundi da ih zagriju. Dodajte kašu od avokada. U ovom trenutku dodajte lagano tučeno jaje. Pomiješajte sve sastojke i pomiješajte ih što je više moguće. Ova smjesa se nanosi na očišćeno vlasište uz pomoć ruku. Zatim stavite kapu za tuširanje i držite je najmanje jedan sat. Kombinirajte dobro češljem sa širokim zubima kako biste uklonili ljuskice i isprali.

Tretman treba ponavljati jednom tjedno ili više kako bi se ublažili simptomi psorijaze. U posudi pomiješajte esencijalna ulja i nanesite na vlasište, lagano trljajte da ga upijete i isperite toplom vodom. Lavande i eucalitpo Moisturize, a nima ublažava peckanje i svrbež.

Posljednja, ali važna preporuka oboljelima od psorijaze je također obratiti određenu pažnju na prehranu smanjujući hranu bogatu glutenom, šećerima, alkoholom i kiselom hranom poput kave, rajčice i gaziranih pića. Umjesto toga, preporučuje se povećati potrošnju hrane s vitaminima E i D koji pomažu zdravlju kože. Budite hidratizirani pijući puno vode i uzimajući pravu količinu vitamina i minerala i ne konzumirajte alkoholna pića, jer mogu uzrokovati neugodno crvenilo ili druge kožne reakcije.

Ljeti se može upravljati složenijom patologijom jer je češće prikazano dijelovima tijela koji bi mogli biti crveni ili ljuskavi upravo zbog simptoma ovog poremećaja.

U stvarnosti, postepeno izlaganje suncu, posebno ako se radi u hladnijim satima dana i upotrebom kreme s visokim faktorima zaštite, može imati koristi za kožu oboljelih od ove simptomatologije.

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar