•  apr 13, 2022

Razlika između psorijaze i seboreje

Vesna Objavio Vesna
Razlika između psorijaze i seboreje

Može postojati obiteljska povijest psorijaze. Svaki fiziološki stres poput traume i infekcije može potaknuti patološke procese koji dovode do ovog stanja. Izvrsno obilježje psorijaze je Koebnerov fenomen gdje se lezije prvo pojavljuju na mjestu manje traume. Ove lezije nisu svrbežne i uklanjaju se izlaganjem suncu.

Pridružena artropatija je uobičajena komorbiditet. To se obično događa kod adolescenata u roku od nekoliko tjedana nakon hemolitičke streptokokne infekcije.

Lezije spontano nestaju. To je oblik psorijaze koji se javlja na mjestima kao što su submamarna, aksilarna i anogenitalna nabora.

Vage su rijetke, ali ima karakterističnu blistavu prirodu. To se pojavljuje na području koje je prekriveno pelenama. Bebe koje dobiju psorijazu salvete imaju veću vjerojatnost da će psorijazu dobiti u odraslom životu. Eritrodermična psorijaza je rijedak oblik psorijaze koji se pokreće nadražujućim učinkom kemikalija poput katrana. Obično su pogođeni terminalni interfalangealni zglobovi nožnih prstiju i prstiju. Pregled i ključna razlika 2. Što je seboroični dermatitis 3.

Što je psorijaza 4. Sličnosti između seboroičnog dermatitisa i psorijaze 5. Usporedba usporedno - Seboroični dermatitis vs psorijaza u tabličnom obliku 6. Pojam dermatitis koristi se za opis stanja u kojima je koža upaljena. Seboroični dermatitis jedno je od takvih stanja kada je koža dlakavih područja upaljena stvarajući karakteristične masne žute ljuske. Pojava psorijaze događa se obično u ranoj odrasloj dobi. U pedijatrijskim slučajevima prikaz je netipičan.

Može postojati obiteljska anamneza psorijaze. Svaki fiziološki stres poput traume i infekcije može pokrenuti patološke procese koji dovode do ovog stanja. Karakteristično obilježje psorijaze je Koebnerov fenomen gdje se lezije prvi put pojavljuju na mjestu manje traume. Te lezije ne svrbe i uklanjaju se izlaganjem suncu. Pridružena artropatija česta je popratna bolest. To se obično događa u adolescenata u roku od nekoliko tjedana nakon hemolitičke streptokokne infekcije.

Lezije spontano nestaju. Ovo je oblik psorijaze koji se javlja na mjestima kao što su submamarni, aksilarni i anogenitalni nabori. Ljuske su rijetke, ali postoji karakteristična blistava priroda.

To se pojavljuje na području koje pokrivaju pelene. Bebe koje obole od psorijaze na ubrusima vjerojatnije će oboljeti od psorijaze u odraslom životu. Na njemu se nalaze mrtve ćelije koje se odvajaju od kože.

Kod seboreičnog dermatitisa ovaj proces nije regularan. Dolazi do gljivične infekcije, usled čega nastaju područja koja su inficirana. Na tim predelima dolazi do gomilanja ljuspica mrtvih ćelija poznat kao seboreja.

Kada je se koža normalno regeneriše, nove ćelije su glatke i lepo složene. Kod seboreje ćelije se ne regenerišu na pravilan način.

Mrtve ćelije se grupišu kod rožnatog sloja zbog čega nastaju zadebljanja. Svrab ili pogoršanje simptoma ako ste izloženi velikoj vlazi ili grubom češljanju je normalna stvar kod ovog oboljenja. Kako ne bi došlo do pogoršanja stanja kože preporuka je i da izbegavate stresne situacije. Velika je verovatnoća da nećete imati iste simptome svaki put.

Ponekad će to biti samo blago perutanje, ali može se javiti i jako ljuspanje, crvenilo i svrab. U čemu je razlika? Obe situacije mogu biti neprijatne. Velika je razlika između blagog perutanja, na pojednim predelima kože i tvrdih ljuspica koje se nalaze po celom skalpu. Predeo na kojem imate dermatitis ne mora biti samo teme glave.

On vam se može pojaviti i na predelu čela, vrata ali i kod uveta. Ovo stanje se može desiti ako imate loš imuni odgovor, ali i zbog drugih razloga.

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar