•  apr 11, 2022

Da li je psorijaza nasledna

Vesna Objavio Vesna
Psorijaza je nasledna li da

Lijekovi Neki lijekovi, naročito litij, antimalarici i beta-blokatori, negativno utječu na psorijazu. Nagli prekid u terapiji s jakim topičnim ili oralnim kortikosteroidima vjerojatno će izazvati "povratne" simptome koji mogu biti ozbiljni i mogu dovesti do eritroderme ili čak opće gnojne psorijaze.

Terapije s lokalnom primjenom za psorijazu sastoje se uglavnom od emolijensa, hidratantnih krema, keratolitičkih agensa i kortikosteroida. Hidratantni proizvodi i emolijensi uglavnom su korisni u srednjim fazama ili fazama povlačenja psorijaze. U početnoj keratotičnoj fazi najkorisniji su keratolitički agensi i mogu se koristiti u kombinaciji s hidratantnim kremama i emolijensima.

Kortikosteroidi s lokalnom primjenom uvijek su učinkoviti, međutim, oni se ne bi smjeli koristiti kontinuirano tijekom duljeg vremenskog razdoblja, stoga je često korisno sačuvati ih za pogoršanja egzacerbacije. Emolijensi se koriste kako bi stratum corneum postao podatniji i kako bi se smanjilo površinsko ljuštenje. Oni su najčešće korišteni preparati u dermatologiji. Djeluju stvaranjem zatvorenog filma koji smanjuje količinu izgubljene vode zbog isparavanja iz kože, omogućavajući površinskom sloju kože ili stratumu corneumu, da se na odgovarajući način hidratizira.

Hidratantna sredstva su emolijensi obogaćeni prirodnim čimbenicima zadržavanja vlage NMF-i koji također povećavaju hidrataciju stratuma corneuma jer privlače i vezuju vodu. Naprednija hidratantna sredstva sadrže i aktivne sastojke poput gluko-glicerola koji povećava hidrataciju u dubljim epidermalnim slojevima kože aktiviranjem vlastite hidratacijske mreže kože koja opskrbljuje gornje slojeve kože vodom.

Redovita uporaba emolijenata i hidratantnih sredstva je važna i ona se treba nastaviti kako tijekom pogoršanja, tako tijekom povlačenja. Gušće, zatvorenije kreme i masti preporučuju se više od laganijih losiona jer su učinkovitije. Sudjelujte u natječajima i štedite uz ekskluzivne ponude Preporuke za njegu kože koje Vam najviše odgovaraju Budite prvi koji će isprobati naše najnovije inovacije.

Pružamo holistički dermo-kozmetički pristup kako bismo zaštitili vašu kožu, održali ju zdravom i sjajnom. Surađujemo s vodećim partnerima - dermatolozima i ljekarnicima diljem svijeta na stvaranju inovativnih i učinkovitih preparata za njegu kože kojima mogu vjerovati i preporučiti. Više od godina, posvetili smo se istraživanju i inovacijama na području znanosti o koži. Vjerujemo u stvaranje aktivnih sastojaka i umirujućih formula s visokom podnošljivošću koje vam pomažu da kvalitetnije živite svoj život iz dana u dan.

Kožna oboljenja Koža sklona aknama Njega nakon sunčanja Koža koja stari Atopijski dermatitis Ispucala nadražena koža Koža dijabetičara Suha koža Izrazito osjetljiva koža lica Problemi vlasišta i kose Osjetljiva koža Zaštita od sunca Znojenje Neujednačen ten kože Sva njega.

O koži Osnovni podaci o koži Tretman kože Indikacije Svi članci. Koža sklona aknama Ispucala i nadražena koža Koža koja stari Atopijski dermatitis Suha koža Izrazito osjetljiva koža lica Problemi vlasišta i kose Osjetljiva koža Zaštita od sunca Znojenje Hiperpigmentacija Koža dijabetičara Svi članci. Pozadina istraživanja Znanstvena pozadina Baza sastojaka. Recikliram i dobivam Eucerin koncept 'We care' Mikroplastika u preparatima za njegu Eucerin se zalaže za zabranu testiranja na životinjama Visokokvalitetne sirovine za visokokvalitetne proizvode.

Aquaphor AtopiControl - Od prvog dana godina njege kože Osvojite Eucerin Hyaluron-Filler korigirajući serum Pravilnom higijenom i njegom osnažite prirodnu zaštitu kože Vitamin C Zaštita od sunca Akcije i promocije Intervjui o koži koja mijenja život Pobijedite hiperpigmentaciju. Eucerin njega Kožna oboljenja Kožna oboljenja Koža sklona aknama Njega nakon sunčanja Koža koja stari Atopijski dermatitis Ispucala nadražena koža Koža dijabetičara Suha koža Izrazito osjetljiva koža lica Problemi vlasišta i kose Osjetljiva koža Zaštita od sunca Znojenje Neujednačen ten kože Sva njega.

Stoga je prijenos psorijaze nasljeđivanjem neosporna činjenica. Međutim, da bi se objasnilo zašto stanice kože u psorijatičnim plakovima sazrijevaju i umiru sedam puta brže od zdravih, medicina još ne može.

Prisutnost genetskih deformiteta koji se pojavljuju u članovima jedne obitelji, u nekima, napreduje u psoritsku bolest, dok se u drugima ne manifestira tijekom života. Takvo stanje se primjećuje čak i kod identičnih blizanaca, unatoč činjenici da se gen prenosi na oba djeteta. U toj pojavi medicina se mora riješiti. Teorija nasljednosti psorijaze potvrđena je praktičnim istraživanjima tijekom kojih su identificirani sljedeći obrasci.

Osim toga, psorijaza se može prenijeti na razini gena kroz generaciju i od drugih rođaka po roditeljskoj ili majčinskoj liniji. Teorija prijenosa bolesti isključivo preko muške linije nema osnove. Najvjerojatnije je to posljedica starosnih transformacija hormonskog sustava i starosne psiho-emocionalne nestabilnosti. Budući da je psorijaza naslijedila djeca, potrebno je što više zaštititi svoje tijelo od vanjskih negativnih utjecaja.

Da ne bi izazvali pojavu patologije, treba se pridržavati preventivnih mjera. Odrasli bi trebali kategorički odustati od loših navika. Zavisnost od nikotina i alkohola u nasljednoj predispoziciji za psorijazu može biti poticaj za njezin razvoj. Jednako važan čimbenik u prevenciji je očuvanje psihološke stabilnosti.

Ako je potrebno, potražite pomoć psihoterapeuta. Psorijaza je kronični poremećaj kože koji se može pojaviti iz više razloga. Do danas, etiologija bolesti nije precizno utvrđena. Ali u isto vrijeme, nasljednost u ovom slučaju igra važnu ulogu. Doista, unatoč činjenici da psorijaza nije zarazna i ne nosi nikakvu opasnost za druge, bolest se može naslijediti. No, kako bi se detaljnije proučila teorija nasljednosti, psorijazu je potrebno promatrati kao složenu bolest sa svim čimbenicima koji je izazivaju.

Ako barem jedan od roditelja ima dijagnozu psorijaze, onda se odmah postavlja pitanje je li bolest naslijeđena. Uzimajući u obzir sva provedena istraživanja, stručnjaci su zaključili da se psorijaza prenosi s genima na staničnoj razini, čak i tijekom začeća.

Ali to ne znači da će se dijete roditi s kožnim problemima, ili da će se ikada pojaviti. Uostalom, genetska predispozicija znači samo moguću vjerojatnost psorijaze kod djeteta. To jest, novorođenče se može roditi sa savršeno zdravom kožom i nikada ne pati od kožnih bolesti. Ali u isto vrijeme, postoji veliki postotak činjenice da se, kada se pojave bilo kakvi nepovoljni uvjeti, psorijaza očituje u djetetu. Stoga, bolest treba razmotriti sveobuhvatno.

Vjerojatnost da će se psorijaza manifestirati u djeteta kada je jedan od njegovih roditelja bolestan, prilično je mala. I vrijedi napomenuti da kada se psorijaza pojavi kod djeteta, to uopće ne znači da mu je bolest prenijela njegov otac ili majka.

U nekim slučajevima, najbliži rođaci mogu patiti od ove bolesti. Stoga je sigurno reći da su takve promjene na razini gena naslijeđene i stvaraju predispoziciju za psorijazu. Važno je znati: dijete može imati bolest, čak i ako roditelji ne boluju od kožnih bolesti. U takvim slučajevima najčešće se javlja psorijaza kod bliskih srodnika. Do danas točan uzrok psorijatičnog osipa nije. No, u isto vrijeme, postoje brojni iritantni čimbenici koji mogu djelovati kao provokatori bolesti.

Dobro je znati: pravilna prehrana, pravovremeno spavanje i izbjegavanje stresnih situacija omogućuju produljenje razdoblja remisije. Stoga se može reći da ako je dijete u obitelji imalo rođake s papularnim osipom, uz smanjenje imuniteta ili pojavu drugih poremećaja u tijelu, bolest se može manifestirati.

Znajući da dijete ima genetsku predispoziciju za psorijazu, roditelji mogu slijediti osnovna pravila zdravog načina života. Dakle, oni neće samo smanjiti rizik od vulgarne psorijaze osip plaka, već i spriječiti pojavu drugih bolesti u tijelu. Prije svega, roditelji moraju voditi brigu o pravilnoj prehrani djeteta.

Za to je najprikladnija posebna hipoalergena dijeta. On iz prehrane isključuje začinjenu, masnu i slanu hranu. Također, ljudi skloni psorijazi trebaju piti sedative, što omogućuje izbjegavanje pojave osipa i povećanje razdoblja remisije. Moja obitelj je zanimljiva, psorijaza se otkriva samo u ženki. Ni sina, ni muža. I ja imam kćer. I moja sestra ima jednu. Sada nosim dijete djevojčicu.

Bojim se da i ona nije patila od te bolesti.

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar