•  apr 14, 2022

Kako napraviti mast od bijelih ljiljana za psorijazu

Vesna Objavio Vesna
Napraviti za kako ljiljana mast psorijazu od bijelih

Neke od najpoznatijih ljekovitih biljaka koje se koriste u tradicionalnoj medicini su bazga, borovnica, valerijana, lavanda, a jedan od zahvalnijih je upravo ljiljan. Kao ukrasna biljka, ljiljan je stoljećima bio motiv u slikarstvu i u sakralnoj umjetnosti, posebice ranokršćanskoj. U kršćanstvu, bijeli ljiljan posvećen je Bogorodici te predstavlja simbol čistoće i nevinosti. Stari Egipćani počinju ga uzgajati baš za uporabu u liječenju raznih bolesti.

U posebnim prilozima o ljekovitom bilju pronađite i savjete patera Simona Ašiča i Ivana Lesingera za poboljšanje zdravlja, saznajte kako napraviti potpuno prirodnu kremu protiv bora i celulita te čitajte o vinu od valerijane i gospine trave koji suzbija nesanicu.

Bijeli ljiljan cvijet je koji će svakom vrtu ili balkonu dati dozu glamura jer ima upečatljive, bijele i mirisne cvjetove. Upravo zato je ovaj ljiljan jedna od najpopularnijih vrsta ljiljana zasađenih u vrtovima. Bijeli ljiljan lat. Lilium candidum u vrtu naraste do cm.

Lijepi, snježno bijeli, krupni i mirisni cvjetovi pojavljuju se na biljci u lipnju. Da bi biljka bogato cvjetala, moraju joj se osigurati adekvatni uvjeti za uzgoj. Za uzgoj bijelih ljiljana treba odabrati sunčano mjesto u vrtu. Supstrat treba biti propusan i bogat kalcijem.

Lukovice bijelog ljiljana sade se u zemlju, poželjno sredinom ljeta najkasnije do sredine kolovoza do dubine ne veće od cm. Mirišu osebujno, okus im je gorak, a listovi su slatkasto-gorki.

Cvjetovi se beru za sunčana vremena. Od svježih cvjetova prave se tinkture i masti ili ih se suši. Koriste se i kao prirodna boja u prehrambenoj industriji. Na tržištu se može naći neven CO2 macerat koji se dobiva tekućim ugljičnim dioksidom, pod tlakom i temperaturom, pri čemu se ekstrahiraju ljekovite komponente.

Koncentriran je pa se mora razrijediti: 10 ml nevena CO2 se ugrije u vodenoj kupelji na 60°C te doda u 90 ml ulja jojobe ili makadamije. Terapijska primjena nevena potječe iz starog Egipta, odakle se proširila u Europu. Neven je bio poznat u svim antičkim kulturama kao vrlo ljekovita biljka zaliječenje bolesti kože, probavnih organa, upalnih i infektivnih bolesti, kao ljekovito sredstvo protiv žutice, kuge i nekih lakših oboljenja, ali i kao začin i čarobna biljka.

Ako se ne otvore taj dan, padat će kiša. Svježi cvjetovi osebujna mirisa stavljaju se u tinkturu ili mast Cvijet nevena Calendula officinalis iz porodice Asteraceae je tamnožute do narančaste boje, a beru se tijekom lipnja, srpnja i kolovoza. Jaki macerat nevena CO2 se treba razrijediti Na tržištu se može naći neven CO2 macerat koji se dobiva tekućim ugljičnim dioksidom, pod tlakom i temperaturom, pri čemu se ekstrahiraju ljekovite komponente.

Omega-3 masne kiseline koje se nalaze u suplementima ribljeg ulja mogu smanjiti zapaljenje povezano sa psorijazom. Uzimanje 3 grama ili manje ribljeg ulja dnevno se generalno priznaje kao sigurno i može vam koristiti u borbi sa simptomima psorijaze. Svakako jedan od najboljih domaćih lekova za psorijazu vlasišta što daje izvanredne rezultate. Ono će vašoj koži olakšati simptome i zaustaviti proizvodnju masti u vašoj koži, sprečavajući da se suve mrlje šire.

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar