•  apr 12, 2022

Da li psorijaza moze dovesti do raka koze

Vesna Objavio Vesna
Da li psorijaza moze dovesti do raka koze

Osobito je korisna kao sastavnica liječenja vlasišta; ljuske na vlasištu mogu biti prilično debele. Masti, otopine ili šamponi s ugljenim katranom djeluju protuupalno i na nepoznat način smanjuju hiperproliferaciju keratinocita. Tipično se nanose prije spavanja i ispiru ujutro. Mogu se rabiti u kombinaciji s lokalnom primjenom kortikosteroida ili uz izlaganje prirodnoj ili umjetnoj ultraljubičastoj svjetlosti UV B — nm u sve većim količinama Goeckermanov režim.

Antralin je lokalno djelujuće protuproliferativno, protuupalno sredstvo. Mehanizam djelovanja je nepoznat.

MSD priručnik dijagnostike i terapije: Psorijaza

Antralin može djelovati nadražujuće i treba ga se primjenjivati pažljivo u područjima kožnih nabora; također ostavlja boju. Nadražaj i prljanje se može izbjeći ispiranjem antralina 20—30 min nakon nanošenja. Neka od nepovoljnih svojstava antralina mogu se izbjeći primjenom liposomnih pripravaka. Kortikosteroidi se obično primjenjuju lokalno, ali se mogu i injicirati u male ili otporne promjene. Sistemska primjena kortikosteroida može ubrzati egzacerbacije pogoršanje ili razvoj pustularne psorijaze pa se ne smiju primjenjivati za nijedan oblik psorijaze.

Kortikosteroidi su najučinkovitiji kad se primijene preko noći pod okluzivnim polietilenskim zavojem ili putem flastera; tijekom dana kortikosteroidna krema se nanosi bez okluzivnog zavoja. Jakost kortikosteroida vidi str.

Kako se promjene poboljšavaju, kortikosteroide treba nanositi rjeđe ili trebaju biti slabiji kako bi se minimalizirala lokalna atrofija, stvaranje strija i teleangiektazije. U idealnom slučaju, nakon ~3 tjedna, kortikosteroid treba zamijeniti emolijensom na 1—2 tj.

Lokalna primjena kortikosteroida je skupa jer su za prekrivanje čitavog tijela potrebne velike količine ~30 g. Dugotrajna primjena lokalnih kortikosteroida na velikim dijelovima površinama tijela može izazvati sistemske učinke i pogoršanje psorijaze. Kod malih, debelih, lokaliziranih ili tvrdokornih promjena, učinkovita je primjena kortikosteroida velike jačine uz okluzivni zavoj ili flaster flurandrenolida preko noći, te promjenu ujutro. Recidiv nakon prekida lokalne primjene kortikosteroida često nastaje br že nego nakon primjene drugih tvari.

Nagla pojava višestrukih plakova promjera 0,5—1,5 cm, obično na trupu kod djece i mladih odraslih nakon streptokoknog faringitisa. Postupna ili nagla pojava difuznog eritema, obično u oboljelih od psorijaze s plakovima makar se može očitovati kao primarna promjena ; tipični psorijatični plakovi su manje upadljivi ili ih nema.

Najčešće je posljedica neprimjerene primjene kortikosteroida lokalno ili sistemski ili fototerapije.

Liječenje: Sistemski lijekovi jakog djelovanja npr. Do pogoršanja će vjerojatno dovesti katrani, antralin i fototerapija. Postupni nastanak dubokih pustula na dlanovima i tabanima. Napadi mogu biti bolni i onemogućavajuči. Tipičnih psorijatičnih promjena ne mora biti. U središtima ili na rubu zahvaćenih područja se mogu razviti raspukline ili fisure.

Liječenje: Lokalna primjena kortikosteroida najmanje učinkovite jačine, sa ili bez kalcipotriola. Katran i antralin mogu djelovati nadražajno. Može nalikovati na gljivičnu infekciju nokta. Budući da psorijaza ima kroničan tijek i može trajati cijeli život, iznimno je važno suočiti se s bolešću, posvetiti se liječenju i nastojati uklopiti novonastale obaveze u svakodnevni život.

Liječenje je dugotrajno i stresno, no da bi bilo što uspješnije važno je educirati se o bolesti i slušati savjete liječnika. Uz terapiju koju je propisao liječnik, nužno je svakodnevno provoditi odgovarajuću higijenu i njegu kože. Higijena kože podrazumijeva ograničenje tuširanja na pet minuta u toploj vodi poželjna temperatura vode od 34 do 35 °C, korištenje blagih sredstava bez sapuna koja omekšavaju ljuske i sušenje kože nježnim tapkanjem, dok kosu treba prati šamponom koji će smanjiti debljinu plakova i smiriti upalu.

Kad je u pitanju njega kože, svaki dan treba obilno nanijeti emolijentno sredstvo na cijelo tijelo kako bi se ojačala kožna barijera i ograničila ponovna pojava plakova.

Lokalizirana primjena posebno formuliranih proizvoda koncentrata ciljano na plakove pomaže smanjiti debljinu plakova te ublažiti crvenilo i svrbež. U tom smislu, Dermatološki laboratoriji Ducray nude rješenje u vidu potporne njege u liječenju psorijaze kroz liniju Kertyol P. Već godinama prepoznata u dermatološkoj praksi, ova linija sada pruža još učinkovitije i potpunije rješenje za tretman promjena na koži tijela i vlasištu praćenih zadebljalim i suhim ljuskama te plakovima koji svrbe.

Kertyol P. Djelatni sastojci linije Kertyol P. Celastrol, ključni djelatni sastojak posto prirodnog podrijetla, je molekula dobivena patentiranim proizvodnim procesom Pierre Fabre laboratorija.

Ekstrahiran je biotehnološkim procesom iz biljke Tripterygium Wilfordii, podrijetlom iz Jugoistočne Azije, a otprije je već poznat po primjeni u liječenju reumatoidnog artritisa. Celastrol ima specifično protuupalno djelovanje na psorijazu jer prekida začarani krug upale u epidermisu inhibirajući proizvodnju jednog od ključnih interleukina važnih za razvoj psorijaze IL Znakovi i simptomi liječenja raka podijeljeni su u tri skupine: lokalni simptomi poput neobičnog oticanja ili kvržica, krvarenja, bolova, ulceracija, žutice; simptomi metastaze ili širenja su povećani limfni čvorovi, bol u kostima, neurološki simptomi, kašalj, hemoptiza; sistemski simptomi poput gubitka kilograma, umora, lošeg apetita, anemije, noćnog znojenja itd.

Psorijaza se predstavlja kao crvena, ljuskavasta mrlja na koži. Prekomjerna proizvodnja kože u tim flasterima javlja se na laktovima, koljenima, vlasištu, stopalima, dlanu, genitalijama i potplatima. Simptomi se mogu lako pobrkati s simptomima ekcema. Klinički se psorijaza klasificira u pustularnu i non pustularnu psorijazu.

Psorijaza se također klasificira na temelju simptoma poput psorijaze plaka, fleksalne psorijaze, psorijaze guta, psorijaze nokta, eritrodermičke psorijaze, psorijatičnog artritisa. Liječenje raka provodi se kroz kemoterapiju, operaciju, zračenje, imunoterapiju, terapiju monoklonskim antitijelima, ovisno o lokaciji i stadiju tumora. Psorijazom se upravlja raznim terapijama poput kognitivne terapije ponašanja, fototerapije, foto chepaypay, lokalnog i sistemskog liječenja.

Rak utječe na ljude neovisno o njihovoj dobi i rizik se povećava s godinama. Psorijaza se vidi u oba spola i može se pojaviti u bilo kojoj dobi. Otkriveno je da se prvi put najčešće pojavljuje kod pacijenata između 15 i 25 godina.

Težina "Što je teža psorijaza, to je viši rizik od teorijskog razvoja karcinoma", kaže dr. Osobe s vrlo blagom psorijazom možda neće imati povećan rizik. Tretmani TNT-alfa, kao što je Enbrel etanercept i Humira adalimumab, bili su neki od najučinkovitijih mogućnosti liječenja za umjerenu do tešku psorijazu, prema Fabbro.

Novije generacije biologije su sve širi obitelj lijekova, uključujući Stelara ustekinumab, Taltz ixekizumab i secukinumab, koji nemaju ove black box upozorenja FDA-e, iako dugoročni podaci još uvijek nedostaju.

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar