•  apr 10, 2022

Genetski faktori psorijaza

Vesna Objavio Vesna
Faktori psorijaza genetski

Pored tipičnog izgleda postoje i atipične forme bolesti, koje su teže za prepoznavanje i liječenje, a neke mogu dovesti i do smrtnog ishoda kao što je generalizovana gnojna psorijaza. Kod psorijaze nastaju i pridruženi poremećaji, i to su psorijazni artritis kao najčešći, zatim zapaljenske bolesti crijeva i psihijatrijski poremećaji. Mogu nastati i kardiovaskularne bolesti, ateroskleroza, masna jetra, limfomi, osteoporoza, Parkinsonova bolest i druge.

Psorijaza ima i hroničan tok sa periodima pogoršanja ili poboljšanja bolesti. Najveći broj pacijenata navodi poboljšanje i nestanak tegoba tokom ljetnog perioda prilikom izlaganja sunčevim zracima. Dužina trajanja mirnog perioda može trajati mjesecima ili godinama.

Početak psorijaze u djetinjstvu je loš prognostički znak pošto te osobe često imaju kasnije i teže forme oboljenja. Dijagnoza psorijaze se postavlja kliničkim pregledom i histološkim pregledom uzorka sa promjene oboljele kože.

Do danas nije pronađena terapija koja pacijenta može definitivno izliječiti. Liječenje može biti lokalno ili opšte i uvijek mora biti pod kontrolom ljekara. Redovne kontrole su veoma bitne kako bi ljekar pratio stanje oboljenja i kako bi mogao pravovremeno da koriguje započetu terapiju. Savjetuje se sunčanje u ljetnim mjesecima. Opšta terapija vezana je za teže forme i komplikacije bolesti pa se tu primjenjuju antibiotici, imunosupresivi, citostatici, anksiolitici, noviji biološki lijekovi i drugi.

U zavisnosti od težine bolesti potrebne su i hospitalizacije pacijenata na specijalizovanim dermatološkim odjeljenjima. Zbog dugotrajnog toka bolesti mogu nastati komplikacije u oblasti reumatologije, gastroenterologije, neurologije, hematologije kao i fizikalne medicine pa su potrebne konsultacije i liječenje kod ovih specijalista.

Svojim izgledom psorijazne promjene kod laika često ulijevaju strah, zbog čega nerijetko postoji diskriminacija oboljelih i njihova prinuđenost da skrivaju svoje oboljenje i da ga se stide. Osobe koje su oboljele od psorijaze mogu da se osjete društveno izolovane. Posljedica toga je da su sklonije depresiji. Respiratorni sincicijski virus RSV. Magnezij - uloga u organizmu.

Kalendar ovulacije. Trudnoća po tjednima. Prehrana i bolesti Alergije Alzheimerova bolest Anksioznost Bolesti prostate Bolesti srca Bolesti štitnjače Bubrežni kamenci Depresija Dijabetes Epilepsija Gastritis Giht Gripa Infekcije mokraćnih putova Jetra i žučni vodovi Koža i zdravlje kože Lupus erythematosus Moždani udar Multipla skleroza Osteoporoza Parkinsonova bolest Poremećaji cirkulacije Poremećaji erekcije Poremećaji masnoća Poremećaj imuniteta Povišeni krvni tlak Refluks iz želuca u jednjak Reumatoidni artritis Shizofrenija Sindrom iritabilnog kolona Spolno prenosive bolesti Ulcerozni kolitis.

Kalkulator kalorija. Jelovnici po kalorijama. Priručnik bolesti. Psorijaza Grupa: Kožne i spolne bolesti Drugi naziv: Ljuskavica. Što je psorijaza? Epidemiologija Faktori rizika Znakovi i simptomi psorijaze Kada potražiti medicinski savjet? Dijagnoza Liječenje Prevencija Što je psorijaza?

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar