•  apr 10, 2022

Psorijaza krvna slika

Vesna Objavio Vesna
Psorijaza krvna slika

Hodžkinova bolest, kongestija srca i ulcerativni kolitis daju umereno povišene vrednosti ALP-a u serumu. Povećane vrednosti pokazuju da se proces razgradnje i izgradnje kostiju odvija "punom parom", što je normalno samo u detinjstvu ili nakon preloma.

Takođe, ALP je fiziološki povišen kod trudnica u trećem trimestru trudnoće. Aminotransferaze su unutarćelijski enzimi koji učestvuju u metabolizmu aminokiselina i ugljenih hidrata. U visokim koncentracijama se nalaze u jetri, mišićima i mozgu. Određivanje katalitičke aktivnosti tih enzima značajno je u dijagnostici bolesti jetre i infarkta miokarda, i u diferencijalnoj dijagnostici bolesti jetre, pankreasa i drugih bolesti.

Njihova povećana koncentracija svedoči o propadanju ili oštećenju prvenstveno jetre - akutna infekcija ili toksično oštećenje jetre, ciroza ili rak jetre kao i o infarktu miokarda. AST-a ima najviše u jetri, srčanom mišiću, a manje u mozgu, bubrezima, pankreasu, plućima i u nizu drugih organa. Povišene vrednosti AST-a su prisutne kod infarkta miokarda, distrofije mišića, kod bolesti jetre — ima izrazito visoke vrednosti kod virusnog hepatitisa i u akutnom toksičnom hepatitisu.

Takođe, kod opstruktivnog ikterusa, ciroze jetre, aktivnog hroničnog hepatitisa. Povišene vrednosti ALT ukazuju na akutno oštećenje jetre, najčešće izazvano terapijom antibioticima, unosom gaziranih pića, sokova, a povišene su i kod virusnih hepatitisa, kod bolesti pankreasa hronični i akutni pankreatitis i karcinom i kod masivnog infarkta.

Alfa amilaza je enzim male molekularne mase. Po mestu delovanja spada u enzime digestivnih sokova. Određivanje katalitičke koncentracije alfa amilaze koristi se u dijagnostici i praćenju uspeha u terapiji akutnog pankreatitisa i za otkrivanje upalnih procesa pljuvačnih žlezda.

Amilaza je povišena u serumu obolelih od bolesti pankreasa akutni pankreatitis, tumori i kod bolesti pljuvačnih žlezda zauške, a može biti povišena i kod bolesti bilijarnog trakta holecistitis, holangitis, holelitijaza, perforacije čira na želucu, intestinalnoj opstrukciji, ileusu, uremiji i u postoperativnim stanjima.

CPK cepa kreatin fosfat i tom prilikom se dobija energija neophodna za funkcionisanje ćelijskog metabolizma. Ovim enzimom su bogati skeletni i srčani mišići i mozak. Povišenje nivoa u krvi javlja se u svim slučajevima gde su oštećena i razorena pomenuta tkiva - srčani infarkt, povrede i distrofije mišića, premorenost, hipotireoza i moždani udar praćen nekrozom.

LDH je enzim koji sa nalazi u jetri, srcu, bubrezima, skeletnim mišićima i eritrocitima i katalizuje međusobno pretvaranje laktata i piruvata.

Povišen je u megaloblastnoj i pernicioznoj anemiji, virusnom hepatitisu, šoku, hipoksiji, infarktu miokarda, cirozi, opstruktivnoj žutici, bubrežnim bolestima, metastatskom karcinomu, kod svih stanja praćenih propadanjem skeletnih mišića, jetre, pluća, kože.

Takođe, i kod raspadanja crvenih krvnih zrnaca i nekih tumora. Bilirubin je krajnji produkt razgradnje proteina koji sadrže hem. Metaboliše se u jetri i izlučuje u žuči.

Akumulira se u krvi kada postoji oštećenje jetre, zapušenje žučnih puteva ili povećano razaranje crvenih krvnih zrnaca. Određivanje bilirubina ima veliki značaj u diferencijalnoj dijagnostici žutica. Mali porast bilirubina ukazuje na izmenjenu funkciju jetre. Uzroci povišenog bilirubina mogu biti dugotrajno lečenje nekim lekovima tetraciklini, antiinflamatorni lekovi, postojanje kamena u žuči ili virusnih upala - hepatitis A, B i C.

Retko je povišen i u drugim slučajevima abnormalnosti enzimskog sistema u organizmu, kao i kod dugotrajnog gladovanja ili nedovoljnog unosa hranljivih materija. Urea je krajnji produkt metabolizma belančevina. Izlučuje se putem bubrega tj.

MSD priručnik dijagnostike i terapije: Psorijaza

U normalnim okolnostima te materije se gotovo uvek odstranjuju putem mokraće. Kreatinin nastaje iz kreatina, putem krvi dolazi do bubrega gde se delom izlučuje iz organizma. Koncentracija kreatinina u serumu zavisi prvenstveno od glomerularne filtracije, pa je dobar pokazatelj funkcije bubrega. Mokraćna kiselina je proizvod metabolizma purina, materije koja nastaje razlaganjem hrane i nukleinskih kiselina u organizmu.

Kako je ona raspadni produkt metabolizma, organizam je mora eliminisati, a to čini na dva načina: dve trećine preko mokraće, a jednu trećinu putem stolice.

Povišene vrednosti se javljaju kod gihta - taloženja kristala mokraćne kiseline u zglobovima, a razlog povišenog nivoa mokraćne kiseline može biti i smanjena sposobnost bubrega da je izluči.

Visoke vrednosti se zapažaju i kod pojedinih oblika raka, visokog krvnog pritiska i u trudnoći, kod alkoholičara, u Daunovom sindromu, kod trovanja olovom, loše ishrane, bolesti jetre, kod gojaznosti i psorijaze.

Stres i izuzetno naporne fizičke aktivnosti, kao i oštećenje funkcije bubrega takođe dovode do njenog porasta. Pojedini lekovi, a pre svih terapija citostaticima ili zračenjem kod pojedinih vrsta raka podiže ekstremno njen nivo usled raspada velikog broja tumorskih ćelija iz kojih se oslobađa purin, a samim tim i mokraćna kiselina. Poremećaj metabolizma lipida uzrokuju visoki rizik učestalosti ateroskleroze.

Ovi poremećaji se procenjuju na osnovu koncentracija holesterola i triglicerida u plazmi, kao i podataka dobijenih elektroforezom lipoproteina. Holesterol se stvara se u jetri. Njegova koncentracija u krvi je usko povezana sa metabolizmom masti u organizmu, a zavisi i od niza drugih faktora: pre svega načina ishrane, nasleđa, rada hormona tj.

Kod ishrane bogate masnim materijama holesterol se povećava, kao i u početnoj fazi hepatitisa, opstruktivnom ikterusu, lipoidnoj nefrozi, diabetes mellitusu, hipotireozi i nizu naslednih bolesti hiperholesterolemija tip IIa. I neki lekovi mogu da povise nivo holesterola, kao npr. Snižene vrednosti su obično kod hiperfunkcije tiroideje, kod nekih bolesti kod kojih postoji teško oštećenje jetre ciroza i teški hronični hepatitisi.

Smanjen je i kod pothranjenosti, anemije i u slučaju uzimanja lekova poput aspirina, estrogena, hormona štitne žlezde. Što su više vrednosti HDL holesterola, to je bolje, jer ovaj holesterol "čisti" krvne sudove. Masnoća iz hrane se hidrolizuje u tankom crevu, apsorbuje i resintetiše u ćelijama crevne sluzokože, ulazi u limfne sudove i u cirkulaciju tj.

Višak se deponuje u obliku masnih naslaga. Njihov povišen nivo se javlja kod povećanog unosa hrane, oštećenja funkcija jetre, hroničnog alkoholizma, šećerne bolesti, nefrotskog sindroma, hipotireoze, opstrukcije žučnih puteva, uzimanja nekih lekova npr. Smanjenje koncentracije triglicerida je od manje dijagnostičke vrednosti i može se naći kod loše ishrane, malapsorpcije, hipertireoze, terminalnih stanja bolesti jetre.

Proteini su gradivni materijal čovečijeg tela. Sastavljeni su od aminokiselina međusobno povezanih peptidnim vezama. Prema sastavu proteini se dele na jednostavne i složene. Jednostavni proteini izgrađeni su samo od aminokiselina, a složeni proteini pored svoje proteinske strukture sadrže i tzv. Prijava na doktor. Pretraži: Sajt Bazu medicinskih ustanova. Da li škrgućete zubima kada ste pod stresom? Alkohol momentalno povećava rizik od srčanih tegoba. Susamovo ulje pomaže u ublažavanju bolova?

Kako efikasno smršati a zadržati zdravlje. Zašto je elaginska kiselina korisna za naše zdravlje? Najpoznatije koštunjavo voće na svetu. Zadržavanje vode je jedan od najčešćih zdravstvenih problema. Koji simptomi se javljaju kod zamora očiju?

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar