•  apr 11, 2022

Čimbenici rizika za psorijazu

Vesna Objavio Vesna
Psorijazu za čimbenici rizika

Psorijaza uzrokuje stvaranje debelih, crvenih, srebrnastih mrlja na vašoj koži. Lezije se mogu formirati bilo gdje na tijelu, ali najčešće su na ovim područjima.

Simptomi šuga nastaju zbog alergijske reakcije na grinje. Ako nikada niste imali šuga, može proći nekoliko tjedana da se pojave simptomi. Ako imate šuga i ponovno je dobijete, simptomi se mogu pojaviti u roku od nekoliko dana. Krasta se može razviti bilo gdje na tijelu, ali češća je na naborima kože kod odraslih, kao što su.

Glavni simptom šuga je intenzivan i nekontroliran svrbež, posebno noću. Na koži ćete također vidjeti sitne tragove izrađene od mjehurića ili prištića na mjestu gdje su se grinje zarazile. Iako psorijaza nije zarazna, nije ni izlječljiva.

Tretmani su usmjereni na smanjenje simptoma i poboljšanje izgleda vaše kože. Šuga je lako izliječiti, ali simptomi šuga su zbog reakcije preosjetljivosti alergije na grinje i njihov izmet. Čak i nakon što ubijete sve grinje i jaja, svrbež se može nastaviti i nekoliko tjedana nakon liječenja.

Liječenje ubijanja mangana je neuredno. Nanesete losion ili kremu na recept na cijelo tijelo i ostavite je nekoliko sati, obično preko noći. Za uklanjanje zaraze može biti potrebno više od jednog kruga liječenja. Vaš liječnik može preporučiti liječenje svakog člana kućanstva, bez obzira pokazuju li simptomi ili ne. Lijekovi koji pomažu u ublažavanju simptoma povezanih s manganom uključuju korištenje hladnog obloga, uzimanje antihistaminika i primjenu kalamin losiona.

Saznajte više o liječenju šuga. Što prije zatražite svog liječnika ako imate šuga ili psorijazu i pokažete znakove infekcije. Ovi znakovi mogu uključivati. Poznavanje razlika između psorijaze i šuga pomoći će vam da prepoznate rane simptome i odredite najbolji tijek liječenja.

Saznajte više o kokosovom ulju i psorijazi. Ulje čajevca dolazi od lišća biljke podrijetlom iz Australije. Za ulje kažu da ima antibakterijska, antivirusna i antifungalna svojstva. Također može podržati zdravu imunološku funkciju. Ako ogrebete područje zahvaćeno psorijazom, razmislite o nanošenju ulja čajevca. Ovo može pomoći spriječiti infekciju i olakšati upalu. No, nemojte previše koristiti ovo moćno ulje jer može isušiti kožu i pogoršati stanje. Nema ih znanstvene studije potvrditi ili poreći učinkovitost ulja čajevca na psorijazi.

Moguća je dodatna iritacija kože ili alergijska reakcija. Da biste utvrdili jeste li alergični, trebali biste ispitati malo područje kože prije upotrebe ulja na većem području. Neki ljudi pronalaze olakšanje pomoću proizvoda kupljenih u trgovinama koji sadrže ulje čajevca. Ovaj sastojak možete pronaći u bilo čemu, od šampona do sapuna do losiona. Saznajte više o ulju čajevca i psorijazi.

Ricinusovo ulje nije esencijalno ulje, ali može ga se koristiti kao sredstvo za primjenu esencijalnog ulja. Možete dodati esencijalna ulja u bazu ricinusa prije nanošenja. Ovo može pomoći u razrjeđivanju esencijalnog ulja i spriječiti štetne učinke. Ovaj prirodni emolient djeluje i na omekšavanje kože.

Anegdotski izvještaji sugeriraju da hladno prešano ricinusovo ulje može pomoći ubrzati zacjeljivanje i vlažiti područja suhe, ljuskave kože ako se svakodnevno koriste. Također se misli da primjena ricinusovog ulja izravno na kožu može pomoći uklanjanju toksina. Može poboljšati imunološku funkciju povećavajući broj stanica limfocita koji se bore protiv bolesti.

Ricinusovo ulje koje se prodaje u trgovinama može se kemijski preraditi ili dobiti iz sjemenki koje su prskane pesticidima. Pažljivo čitajte etikete i postupite polako kako biste izbjegli nuspojave poput iritacije kože.

Ne biste trebali koristiti ovo ulje ako ste trudni ili dojite. Ulje lavande jedno je od najviše proučavan esencijalna ulja.

Često se koristi kod različitih stanja, uključujući ogrebotine, glavobolje i bolove u mišićima.

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar