•  apr 11, 2022

Novi lijekovi za psorijazu

Vesna Objavio Vesna
Novi lijekovi za psorijazu

JAK proteini se nalaze unutar stanica i povezani su s receptorima na staničnoj površini. Vezanje molekula — poput citokina — na receptor, uzrokuje promjenu oblika molekule. Ovi lijekovi su dostupni u obliku oralnih sredstava, što je različito od ostalih bioloških lijekova. Tofacitinib Xeljanz je primjer JAK inhibitora.

Iako je ovaj lijek trenutno odobren za liječenje psorijatičnog artritisa PsA, još nije odobren za psorijazu. Neki studije pokazali su da je to učinkovit tretman psorijaze. TNF-a je također protuupalni citokin. Psorijatične lezije sadrže povišene razine TNF-a. Kao i JAK proteini, TYK2 proteini nalaze se unutar stanica i povezani su s receptorima koji se nalaze na staničnoj površini.

Oni mogu aktivirati stanične signalne putove kada se proteini poput IL ili IL vežu na receptor. Kao takvo, inhibiranje aktivnosti TYK2 može biti korisno u liječenju psorijaze. Jedan TYK2 inhibitor koji se trenutno podvrgava ispitivanju sigurnosti i djelotvornosti za liječenje psorijaze je mala molekula BMS Veže se za određeni dio proteina TYK2, sprečavajući pravilno funkcioniranje proteina.

Kliničko ispitivanje faze II pregledalo je ljude s umjerenom do teškom psorijazom plaka. Rezultati pokazali su da oralni BMS ima nekoliko ozbiljnih nuspojava i očisti psorijazu bolju od placeba.

A kliničko ispitivanje faze III trenutno zapošljava. Rumunj učiti istraživao je uporabu prirodnih proizvoda dr. Michaela u liječenju blage do teške psorijaze plaka. Michaels proizvodi se također prodaju pod robnom markom Soratinex. Većina sudionika primijetila je umjereno do izvanredno poboljšanje kada su se proizvodi primjenjivali na oštećenja kože i vlasišta dva puta dnevno. Međutim, liječenje je uzrokovalo nuspojave poput svrbeža i upale folikula dlaka.

15 Psorijaza lijekovi

Ovi novi medicinski tretmani su uzbudljivi, ali nisu sve što se događa na području ispitivanja psorijaze. Istraživači pokušavaju razumjeti što bolest radi u čovjekovom tijelu.

Psorijaza je autoimuna bolest. Javlja se zato što imunološki sustav vašeg tijela ne radi. Vaš imunološki sustav dizajniran je za otkrivanje, zaustavljanje i poraz napadajućih bakterija i virusa. Kada imate autoimunu bolest, vaš imunološki sustav počinje napadati zdrave stanice.

Istraživači pokušavaju razumjeti zašto se razvijaju autoimune bolesti. Psorijaza je jedna od tih bolesti, a više od fizičkih smetnji bole sram, stigma, strah od odbacivanja, otuđenost i mitovi koji ostavljaju teške emocionalne posljedice oboljelima te im uvelike narušavaju kvalitetu života. Njihova je koža ispucala i prekrivena tamno-crvenim plakovima, a to je stanje gotovo nemoguće sakriti i vrlo je neprivlačno.

Oni se zato skrivaju iza nekoliko slojeva odjeće i na visokim temperaturama, a ono što je većini nas normalno, poput odlaska na kupanje, bavljenje sportom ili čak zaljubljivanje, njima je prava noćna mora. Ali da nade uvijek ima poručuje najnovija javnozdravstvena kampanja PS: Sorry; Napokon slobodan! Kampanju je pokrenulo Hrvatsko društvo psorijatičara, a pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, zamjenice gradonačelnika koja obnaša dužnost gradonačelnika Grada Zagreba, dr.

Jelene Pavičić Vukičević, Referentnog centra za psorijazu Ministarstva zdravstva RH te Hrvatskog dermatovenerološkog društva, s ciljem pružanja informacija oboljelima od psorijaze o važnosti liječenja te kontinuirane edukacije javnosti o brojnim izazovima s kojima se ova skupina bolesnika svakodnevno susreće u svom privatnom, poslovnom te društvenom životu. Adekvatna i pravovremena terapija oboljelima omogućava povratak svakodnevnim aktivnostima, kako privatnim tako i profesionalnim.

Dostupne terapije danas nas vraćaju punoj radnoj sposobnosti i pružaju nam ponovno uživanje u društvenim i sportskim aktivnostima, vraćaju nas u život kojeg smo imali prije bolesti, izjavila je Inka Marinić, predsjednica Društva psorijatičara Hrvatske.

Procjenjuje se da više od milijuna ljudi u svijetu boluje od nekog oblika psorijaze, od čega u Hrvatskoj gotovo Riječ je o najčešćem kožnom oboljenju koje jednako pogađa i žene i muškarce, a javlja se najčešće između Psoriasis pustulosa obuhvaća nekoliko kliničkih varijanti. Generalizirani oblik psoriasis pustulosa von Zumbusch karakterizirana je općim lošim stanjem, povišenom tjelesnom temperaturom te generaliziranom pojavom pustula.

Psoriasis cum pustulatione se odnosi na pojavu pustula u akutnom pogoršanju kronične plak psorijaze. Pustulosis palmoplantaris lokalizirani je palmo-plantarni oblik koji se danas svrstava u poseban entitet, a obilježava ga pojava pustula lokaliziranih na stopalima i šakama.

Acrodermatitis continua suppurativa Hallopeau predstavlja kronično izbijanje pustula u predjelu distalne falangekoje često započinje na jednome prstu nakon traume.

Na noktu zahvaćenog prsta obično je razvijena onihodistrofija i oniholiza. Arthritis psoriatica je upalna bolest zglobova u kojoj ne dolazi do stvaranja specifičnih protutijela tzv.

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar