•  apr 11, 2022

Test za psorijazu

Vesna Objavio Vesna
Test za psorijazu

Antimetaboliti smanjuju proizvodnju bolesnih kožnih stanica, a piju se samo jednom tjedno. Nakon samo nekoliko mjeseci terapije oboljeli će primijetiti znatno poboljšanje. Imunosupresivi smanjuju djelovanje imunološkog sustava zbog kojeg se stvaraju bolesne kožne stanice.

Terapija imunosupresivima je dnevna. Retinoidi su kemijski spojevi koji su vrlo slični vitaminu A. Oni se također uzimaju jednom dnevno, a često se kombiniraju s fototerapijom. Među novim i skupljim terapijama su biološki lijekovi. Neke terapije toliko su učinkovite da ih se treba dobivati samo jednom u dva do tri mjeseca. Najnoviji među biološkim lijekovima je ustekinumab — klonirano antitijelo koje pacijenti trebaju primati samo jednom u tri mjeseca. Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Najpopularnije vijesti. Zadnja izmjena Psorijaza je autoimuna bolest čiji su simptomi crvenilo i ljuštenje kože. Iako je u pitanju neizlječiva bolest, postoje razne terapije koje pacijentima omogućuju gotovo normalan život.

Gotovo svi biološki lijekovi imaju između 60 i 80 posto uspjeha u suzbijanju psorijaze. Također, ne smije se koristiti u slučajevima pojačane osjetljivosti na sastojke lijeka acitretin ili dodatke ili na ostale retinoide, u bolesnika s teško oštećenom funkcijom jetre i bubrega i u bolesnika sa kronično povećanim lipidima u krvi. Zabranjeno je i istovremeno uzimanje acitretina i vitamina A ili drugih retinoida i tetraciklina.

Liječenje zahtjeva kontrolu funkcije jetre, kontrolu vrijednosti serumskog kolesterola i serumskih triglicerida, pogotovo u visoko rizičnim grupama bolesnika poremećaji metabolizma lipida, diabetes melitus, debljina, alkoholizam.

Moguće nuspojave jesu simptomi hipervitaminoze A, kao npr. Može doći i do istanjenja kože i ljuštenja kože po celom telu, posebno na dlanovima i tabanima. Povremeno se mogu javiti glavobolje, noćni poremećaji vida, bol u mišićima, zglobovima i kostima.

Moguć je pojačani gubitak kose, lomljivost noktiju i paronihija. Metotreksat je citostatik, antagonist folne kiseline potrebne za sintezu DNK, te time smanjuje upalu i proizvodnju epidermalnih stanica. Koristi se kod teških oblika psorijaze, naročito artropatske i eritrodermijske psorijaze. Kontraindikacije za primenu metotreksata jesu bolesti jetre i hematopoetskog sustava i alkoholizam. Metotreksat se u malim dozama obično dobro podnosi, ali može izazvati želučane smetnje, gubitak apetita i umor.

Ako se primjenjuje duže vrijeme može izazvati nekoliko teških nuspojava, uključujući teško oštećenje jetre te smanjiti proizvodnju crvenih i bijelih krvnih stanica te trombocita. Ciklosporin se koristi kod vrlo teških oblika psorijaze, posebice kod generalizirane psorijaze.

Djeluje tako da potiskuje imunološki sustav time što inhibira T- staničnu aktivaciju i proliferaciju preko interleukina Moguće nuspojave jesu poremećaj bubrežne funkcije, hipertenzija rizik se povećava s višim dozama i dugotrajnom terapijom, hipertrofija gingive, gastrointestinalni poremećaji i glavobolja. Kao i drugi imunosupresivni lijekovi, ciklosporin povećava rizik od infekcije.

Neki imunomodulatori primjenjuju se u liječenju umjerenog do teškog oblika psorijaze. Tu spadaju adalimumab, alefacept, etanercept, infliksimab i ustekinumab. Ovi se lijekovi primjenjuju intravenoznom infuzijom, intramuskularnom injekcijom ili subkutanom injekcijom. Obično se upotrebljavaju u osoba koje ne reagiraju na tradicionalnu terapiju ili koje imaju i psorijatični artritis.

Biološki gledano, imunomodulatori blokiraju interakciju između određenih stanica imunološkog sustava i određenih upalnih putova. Ova terapija mora se upotrebljavati s oprezom budući da ima snažan učinak na imunološki sustav i može doći do ozbiljnih infekcija. Osobe koje uzimaju te lijekove moraju se svakako testirati na tuberkulozu. Unatoč cijelom nizu različitih mogućnosti, utvrditi odgovarajuću terapiju za psorijazu izuzetno je težak proces, s obzirom da je bolest nepredvidljiva i prolazi kroz naizgled nepravilne cikluse poboljšanja i pogoršanja.

Psorijaza Psorijaza grč. Etiologija Specifični uzrok bolesti nije u cijelosti poznat.

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar