•  apr 13, 2022

Psorijaza temena glave

Vesna Objavio Vesna
Psorijaza temena glave

Najčešći uzrok svraba temena glava je seboroični dermatitis, poznatiji kao perut, koji se često javlja na mestima lojnih žlezda koje luče ulja, uključujući kosu i lice. Ako se ova pojava ne sanira već po izbijanju prvih simptoma, ona može dovesti do. Od psorijaze u Srbiji trenutno boluje oko Simptomi psorijaze temena glave se uglavnom ravnomerno javljaju na obe strane i mogu obuhvatiti čak i uši, vrat, čelo i obraze, ako se pravovremeno ne leče.

Psorijaza kože glave se utvrđuje dermatološkim pregledom i to uzimanjem malog uzorka kože, koja se zatim šalje u laboratoriju i ispituje. Ako se na vreme otkrije, ona može ublažiti niz simptoma i komplikacija koje nelečena psorijaza razvija, a pacijentima su uglavnom na raspolaganju različiti lekoviti šamponi, biološki tretmani ili injekcije.

Međutim, veoma efikasan i jednostavan za upotrebu, sprej na bazi hemoglobina — Granulox, pokazao je neverovatne rezultate kod izlečenja ovih otvorenih tipova rana. Terapija rana od psorijaze na temenu glave ovim hemoglobinskim sprejem, osim što je klinički potvrđena, omogućava pacijentu značajnu finansijsku uštedu u poređenju sa ostalim terapijama i medicinskim sredstvima, jer za veoma kratko vreme daje neverovatne rezultate.

Ovaj sprej omogućava raspršivanje u C i prska se ravnomerno u svim pravcima iz svakog položaja, naročito u teško dostupnim regijama.

Njega pre upotrebe nije potrebno mućkati, jer ostaje kompaktan i u istoj konzistenciji sve vreme, a najbolje je da ga koristimo odmah po dezinfekciji rane, dakle, nakon previjanja zavoja, a najmanje na svaka tri dana, kako bi se postigli optimalni rezultati. One se gomilaju u vidu crvenih mrlja a kako se često ljušte podsećaju na perut. Nije zarazna, ali je nasledna, tako da ukoliko je neko imao problem u vašoj porodici sasvim moguće da će se i kod vas pojaviti u nekom životnom dobu.

Važno je da odmah započnete sa lečenjem kako se ne bi proširila na čelo, predeo oko ušiju kao i na zadnji deo vrata. Nemojte ni slučajno eksperimentisati i lečiti se samoinicijativno, već obavezno konsultujte lekara. Najčešće su simptomi vidljivi golim okom tako da ćete moći da reagujete odmah kada se pojave.

U pitanju su vidljivi pečati koji se nakupljaju na površini kože a zatim se ljušte. Psorijaza katkad može delovati kao perut, ali je daleko ozbiljnija.

Za razliku od peruti koja je najčešće masna, bela ili žućkasta, psorijaza na koži glave izaziva srebrnast sjaj ćelija kože kao i suve ljuspe. Zadebljana mesta na koži su dosta osetljiva i najčešće bolna tako da ih ne treba dodirivati ili u gorem slučaju češati. Nekada će vam se učiniti nemogućim da ne reagujete, jer svrab ume da bude neizdrživ. Ali što više iritirate kožu stanje na glavi postaje sve nepodnošljivije. Ukoliko osetljive delove slučajno dokačite, može doći i do krvarenja, tako da morate voditi računa posebno prilikom oblačenja i češljanja.

Sem što psorijaza ružno deluje ona svakako utiče i na nivo samopouzdanja, jer ćete izbegavati da se pojavljujete na javnim mestima ukoliko su simptomi izraženi. Psorijaza se najčešće javlja na kosmatom delu glave, tako da može da dovede i do preteranog opadanja kose.

Mada nemojte to da vas brine, jer opadanje kose je prolaznog karaktera i neće dovesti do ćelavosti. Posebno ukoliko ne možete da izdržite svrab i češete se to će dovesti do bržeg opadanja kose. Ne zaboravite da i preparati koji se koriste protiv psorijaze mogu dovesti do opadanja kose zbog hemikalija koje sadrže u sebi.

Kada se simptomi izleče, kosa će ponovo izrasti. S obzirom da psorijaza izaziva svrab, istovremeno dovodi do toga da često dirate obolelo mesto. Pokušajte da se obuzdate koliko god je to moguće, jer češanjem iritirate kožu i produžavate agoniju. Sasvim je moguće da ćete izazvati i krvarenje kao i opadanje kose na temenu. Kada budete počeli da koristite preparate za lečenje psorijaze smanjiće se i svrab, a vremenom će nestati potpuno.

Lečenje psorijaze je individualno i zavisi od slučaja do slučaja. Takođe zavisi i od stadijuma u kome se nalazi. Ne preporučuje se samostalno lečenje kako ne biste doveli do pogoršanja postojećeg stanja. Lekar će vam sigurno preporučiti kreme koje ćete nanositi samo na delove glave gde je bolest izražena.

Postoji mogućnost da ćete dobiti i terapiju koju ćete piti prema datom uputstvu. Sunčanje, takođe može pomoći prilikom lečenja psorijaze. Preporučuje se i redovan odlazak na more, jer morska so u kombinaciji sa sunčevim zracima veoma povoljno deluju. Nekada se može desiti da se psorijaza na koži glave povuče, ali sasvim je moguće da će se ponovo vratiti. U svakom slučaju smanjenje simptoma dovodi do toga da se psorijaza drži pod kontrolom i da deluje podnošljivo.

Ni slučajno ne smete koristiti bilo koji šampon, jer ćete na taj način samo pogoršati postojeću situaciju. Najverovatnije ćete dobiti specijalni medicinski šampon za psorijazu kojim ćete održavati čistoću temena. I losioni protiv psorijaze mogu biti od koristi, jer ćete njihovom upotrebom ublažiti svrab i iritaciju. Nikako vam ne bismo preporučili da bilo šta pokušavate pre nego se konsultujete sa lekarom. Jedino što možete uraditi je da pokušate bar da ublažite svrab i smanjite iritaciju.

Obavezno koristite prirodni šampon za kosu koji u sebi ne sadrži sulfate, parabene i silikone. U suprotnom, koristeći šampone sa hemikalijama može doći do dodatnog opadanja kose kao i iritacije kože.

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar