•  apr 14, 2022

Krema za psorijaza

Vesna Objavio Vesna
Krema za psorijaza

Odlikuje se crvenim lezijama koje su obično natečene zbog upale, a mogu biti i pokrivene slojem srebrne ili bijele ljuskave kože. Ove lezije obično se nalaze na područjima poput koljena i laktova, vlasišta ili donjeg dijela leđa.

Gutatnu psorijazu karakteriziraju 'gutatne lezije', male crvene mrlje koje se pojavljuju na tijelu ili udovima. One obično nisu tako natečene poput lezija plak psorijaze. Gutatna psorijaza može se po prvi put pojaviti u djetinjstvu ili ranoj odrasloj dobi i može se pojaviti iznenada. Inverzna psorijaza pojavljuje se u obliku jarko crvenih lezija koje nisu grube nego glatke i sjajne. Uglavnom se nalaze u kožnim naborima i osjetljivim područjima poput pazuha i drugih kožnih nabora poput prepona ili ispod grudi ili stražnjice.

Gnojna psorijaza uglavnom se javlja kod odraslih osoba, a odlikuje se bijelim plikovima gnoja koji nije zarazan jer se sastoji od bijelih krvnih zrnaca. Ti plikovi mogu biti okruženi crvenom kožom i mogu biti lokalizirani ili prošireni.

Eritrodermična psorijaza uglavnom je upalne prirode i stoga često zahvaća većinu površine tijela. Jako crvenilo kože dovodi do ljuštenja kože u velikim "plahtama", što uzrokuje bol i neugodu. Genetika Istraživanja pokazuju da je u većini slučajeva psorijaza nasljedna, s obzirom na učestalost psorijaze među obiteljima oboljelih osoba. Smatra se da određeni naslijeđeni geni mogu biti povezani s psorijazom, ali još nije jasan točan način na koji se to događa. Infekcije Infekcije su često uključene u razvoj simptoma psorijaze.

Bakterije, posebice streptokoki, najčešće su implicirani patogeni i povezane su s gutatnom psorijazom. Poznato je da virus humane imunodeficijencije HIV, iako nije izravni uzrok psorijaze, povećava vjerojatnost razvoja težeg oblika psorijaze, ako osoba već ima psorijazu.

Stres Psihološki stres može pogoršati stanje i u nekim slučajevima može ga pokrenuti. Lijekovi Neki lijekovi, naročito litij, antimalarici i beta-blokatori, negativno utječu na psorijazu.

Nagli prekid u terapiji s jakim topičnim ili oralnim kortikosteroidima vjerojatno će izazvati "povratne" simptome koji mogu biti ozbiljni i mogu dovesti do eritroderme ili čak opće gnojne psorijaze. Terapije s lokalnom primjenom za psorijazu sastoje se uglavnom od emolijensa, hidratantnih krema, keratolitičkih agensa i kortikosteroida.

Hidratantni proizvodi i emolijensi uglavnom su korisni u srednjim fazama ili fazama povlačenja psorijaze. U početnoj keratotičnoj fazi najkorisniji su keratolitički agensi i mogu se koristiti u kombinaciji s hidratantnim kremama i emolijensima.

Kortikosteroidi s lokalnom primjenom uvijek su učinkoviti, međutim, oni se ne bi smjeli koristiti kontinuirano tijekom duljeg vremenskog razdoblja, stoga je često korisno sačuvati ih za pogoršanja egzacerbacije. Emolijensi se koriste kako bi stratum corneum postao podatniji i kako bi se smanjilo površinsko ljuštenje. Oni su najčešće korišteni preparati u dermatologiji. Dosadašnja praksa je pokazala, da je liječenje psorijaze, može biti vrlo neugodno.

Neugodno u smislu da dugo traje i da se posjete ambulantama i klinikama, moraju odvijati u pravilnim intervalima. Dok je sam ishod liječenja je uvijek nepredvidiv. U tom smislu potreba da se pokuša sa nekim riješenjem koje će biti brzo i učinkovito, treba na top listi prioriteta, ako vam je psorijaza na koži, postala neugodni saputnik. Crvene ljuskaste fleke na koži su glavna manifestacija ove bolesti.

Ljuskaste mrlje uzrokovane psorijazom često se nazivaju i plakovima psorijaze ili lezijama. Psorijazni plakovi su područja pretjerane proizvodnje ćelija kože i upale. Koža se na tim mjestima brzo nakuplja i ponekad poprimi srebrnasto bijelu boju. Plakovi se često pojavljuju na koži laktova i koljena, ali mogu utjecati na bilo koje područje uključujući vlasište i genitalije.

Treba istaći da psorijaza nije zarazna, pa se kao takva ne može se prenijeti sa osobe na osobu. Poremećaj uzrokovan psorijazom je hronično ili ponavljajuće stanje koje može varirati u težini, od manjih lokalizovanih fleka na koži do potpunog prekrivanja tijela. Takođe i nokti su često pogođeni psorijatična distrofija noktiju. Kao što smo već rekli, psorijaza može izazvati i upalu zglobova. To je poznato kao psorijatični artritis. Simptomi psorijaze mogu se očitovati u različitim oblicima.

Varijante uključuju psorijazu plaka, pustule, guttate i fleksiju. Hronična stacionarna plak psorijaza psoriasis vulgaris je najčešći oblik psorijaze. Psorijaza u plakovima obično se pojavljuje kao podignuta područja upale kože prekrivena srebrno bijelom ljuskavom kožom. Ta područja nazivaju se plakovima. Eruptivna ili kapljičasta psorijaza Psoriasis guttata karakteriziraju brojna mala ovalna u obliku suza mjesta. Ove brojne crvene fleke na koži pojavljuju se na velikim dijelovima tijela, poput trupa, udova i vlasišta.

Psoriasis inversa — pojavljuje se kao glatko upaljene mrlje na koži. Javlja se u naborima kože, posebno oko genitalija, pazuha i ispod grudi. Pogoršava se trenjem i znojem, a podložna je gljivičnim infekcijama.

Pustularna psorijaza — pojavljuje se kao podignuta izbočina koja se puni neinfektivnim gnojom pustulama. Koža ispod i oko pustula je crvena i nježna. Pustularna psorijaza može se lokalizirati, najčešće na rukama i nogama palmoplanarna pustuloza, ili generalizirati širokim flasterima koji se pojavljuju nasumično na bilo kojem dijelu tijela.

Psorijaza noktiju — proizvodi niz promjena u izgledu noktiju prstiju i nožnih prstiju. Te promjene uključuju uklanjanje boja ispod nokatne ploče, grickanje noktiju, linije koje idu preko nokta, zadebljanje kože ispod nokta i labavljenje oniholiza i urušavanje nokta. Psorijatični artritis Arthritis psoriatica uključuje upalu zglobova i vezivnog tkiva. Psorijatični artritis može zahvatiti bilo koji zglob, ali je najčešći u zglobovima prstiju i nožnih prstiju.

To može rezultirati oticanjem prstiju u obliku kobasice poznatim kao daktitis. Psorijatični artritis može zahvatiti i kukove, koljena i kralježnicu spondilitis. Eritrodermična psorijaza — uključuje raširenu upalu i piling kože na većem dijelu tjela.

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar