•  apr 14, 2022

Bokvica za psorijazu

Vesna Objavio Vesna
Za psorijazu bokvica

I muška i ženska bokvica imaju ovalne listove, s tim što su listovi muške bokvice daleko izduženiji i tanji, dok su listovi ženske bokvice kraći, ali mnogo širi, pa su tako gotovo jajastog oblika. U oba slučaja, listovi su ti koji su lekoviti i koji se beru i suše. Listove čak možete i jesti bez problema. Imaju ukus koji vuče na spanać, ali su, istini za volji, za nijansu gorči.

Ponekad se kao lek koristi i seme bokvice, i preporučuje se kao dobar prirodni laksativ. Bokvica sadrži tanine, alantoin, iridoidne glikozide i biljni lepak. Možda vam ovi nazivi konkretno ne znače ništa, ali oni su zaslužni za to što bokvica kao lek deluje tako što smiruje upale i iritacije, štiti organizam od štetnih mikroorganizama i podstiče izbacivanje toksina, što je čini sjajnim detoksikantom.

Ova lekovita biljka sadrži pregršt vitamina C, A i K pre svih, ali i puno gvožđa i kalcijuma, što je čini odličnom za jačanje imuniteta između ostalog. Ukratko, bokvica je vaš džoker, samo ne iz rukava, nego iz bašte. Iako i muška i ženska bokvica imaju slična svojstva i gotovo isti hemijski sastav, u narodu postoji verovanje da je ženska bokvica efikasnija u lečenju kožnih bolesti, dok je muška bolji izbor za bolesti disajnih organa, ali nećete omanuti za koju god da se odlučite.

Bokvica se kao lek koristi na različite načine. Od nje možete napraviti prirodne meleme, tinkture, sirupe, čajeve, ali je možete jesti i kao salatu. Ako imate imalo iskustva sa prirodnom, alternativnom medicinom, znate da su čajevi prvo na šta pomislite kada se o nekom bilju govori kao o prirodnom leku. Isti je slučaj i sa bokvicom čiji čaj rešava mnoge probleme. Za početak, treba reći da ovaj čaj nije samo za piće. Njega možete koristiti za ispiranje rana i posekotina jer se ponaša kao prirodni antiseptik.

Osim što ubija bakterije, čaj od bokvice zaustavlja krvarenje i podstiče zarastanje rana. Čajem od bokvice možete ispirati i usta, posebno ukoliko imate problem sa aftama. Dovoljno je da jačim čajem od bokvice isperete usta puta dnevno i videćete da će afte krenuti da se smiruju. Isto važi i za bolno grlo, ali i za ušne infekcije, čija se upala takođe može ublažiti čajem od bokvice. Ukoliko vas muče bolesti respiratornog trakta, kao što je kašalj na primer, čaj od bokvice je takođe prvo što treba da upotrebite u borbi protiv virusne infekcije.

Osim što smiruje upale, čaj od bokvice otvara disajne puteve i tako ublažava bol koji najčešće prati prehladu i grip. Bokvica kao lek deluje i na unutrašnje organe. Čaj od bokvice može da podstakne regeneraciju jetre i poboljša funkciju bubrega, naročito ukoliko ga pijete svakog dana. Štaviše, ovaj čaj deluje i na upale gastrointestinalnog trakta, pa ako vas, na primer, muči gorušica, evo šanse da izađete na kraj sa njome.

Pojedina moderna istraživanja ispituju kako bi se bokvica kao lek mogla koristiti i u borbi protiv raka. Naime, smatra se da bi čaj od bokvice mogao biti efikasan način da se telo zaštiti od štetnog uticaja hemoterapije. Naravno, još uvek je rano tvrditi da ovo zaista i deluje, jer je potrebno još mnogo ispitivanja, ali same potencijalne moći bokvice ohrabruju nas da je koristimo češće. Iako ovaj čaj možete i kupiti, veoma je lako da ga napravite i sami, naročito kad vam je biljka već toliko lako dostupna na svakom koraku.

Čaj možete praviti i od sušenog i od svežeg lišća bokvice, mada mi preporučujemo da koristite svežu biljku. Jeste da će čaj biti gorčijeg ukusa, ali ste barem sigurni da su svi prirodni, lekoviti sastojci i dalje tu. Za pripremu ovog čaja trebaće vam otprilike jedna šolja svežih bokvicinih listova i dve šolje vode. Sve što treba da uradite je da sveže listove prelijete ključalom vodom, poklopite i ostavite čaj da se prohladi. Nakon toga ga možete ocediti i piti ili hladnog, ili još bolje toplog.

Ovaj čaj od bokvice možete piti svakog dana, i to čak puta dnevno bez ikakvih kontraindikacija.

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar