•  apr 11, 2022

Banje za psorijazu

Vesna Objavio Vesna
Psorijazu banje za

Oblast u kojoj se danas nalazi banja sve do ç godine bila je trščar kroz koji je proticao jedan potok. Jednog dana jedan čoban koji je imao rane po nogama slučajno je umočio noge u ovu vodu i kasnije primetio da su mu rane izlečene. Priča o izlečenju ovog čobana je prenošena od usta do usta tako da je topla voda ovog potoka počela da se koristi tako što su najprije napravljeni prosti bazeni.

Jedan novinar je A ukoliko se zapitate kako to da ribe iz banje u Kangalu leče psorijazu i druge kožne bolesti za koje doktori ne mogu da pronađu leka, evo da vam objasnimo. Oni koji imaju problema sa psorijazom ili nekim drugim kožnim bolestima, ulaska u ovu toplu vodu uz pomoć selena dolazi do omekšavanja njihovih rana.

Nakon toga male tanke ribice braon, sive i bež boje počinju kružiti oko tela obolele osobe i čistiti mesta na kojima postoje znakovi bolesti. Ove ribice koje nemaju zuba, laganim pokretima usta, bezbolno i bez krvarenja otkidaju komadiće krasti koje su omekšane u vodi čija se temperatura kreće između stepeni i tako čiste ranu.

Na ovim prostorima ljekovita svojstva vode počeli su koristiti Rimljani, koji su cijenili tople sumporne vode, kao i druge tople izvore. Za vlastelu, oboljele i ranjene borce gradili su impresivne građevine sa terapeutskim sadržajima - bazenima i kadama. O visokom kultu korišćenja ovih voda govori i činjenica da su ih upotrebljavali tokom cijele godine i za te potrebe postavljali i podne cijevi kroz koje su puštali toplu vodu za grijanje.

Dolaskom Austrougara na prostore Bosne i Hercegovine prvi put je izvršen popis i opis svih prirodnih izvora. Laza Nenadović je Osamdesetih godina prošlog vijeka izgrađena je nova banja sa stacionarom, bazenima i kadama, kao i sadržajima za fizikalnu terapiju. Može dovesti do pojave kronične boli i deformiteta u zglobovima. Posebne lokalizacije psorijaze uključuju psorijazu vlasišta, psorijazu intertriginoznih dijelova kože pregiba, psorijazu genitalne regije, psorijazu dlanova i stopala, te psorijazu nokta.

Uz to, psorijaza u dječjoj dobi obilježena je češćom pojavom psorijatičnih lezija na licu, u pregibima i u genitalnoj regiji. Žarišta su obično eksudativna, čest oblik bolesti je psoriasis guttata, a svrbež je također često izražen. Najčešće pridružene bolesti su kronične upalne bolesti poput reumatoidnog artritisa i kronične upalne bolesti crijeva, kao i metabolički poremećaj koji dovodi do sklonosti šećernoj bolesti i pretilosti, te arterijskoj hipertenziji.

Povišen je rizik za nastanak kardiovaskularnih bolesti, poput infarkta miokarda i moždanog udara, a povišena je i smrtnost što rezultira smanjenim očekivanim trajanjem života kod mlađih bolesnika s teškom psorijazom. Čak i djeca imaju veću učestalost pridruženih bolesti u usporedbi sa zdravom djecom, ali i djecom koja boluju od atopijskog dermatitisa.

Psorijatični marš je pojam kojime označavamo vezu između psorijaze i drugih sustavnih bolesti. Dijagnoza psorijaze se najčešće postavlja klinički, a može se potvrditi biopsijom kožne lezije. Procjena težine bolesti radi se na temelju etabliranih sustava za procjenu težine bolesti. Navedene kratice znače. U procjeni težine bolesti uz navedeno treba uzeti u obzir i nekoliko individualnih parametara kao što su zahvaćeno mjesto vidljive površine kože, genitalna regija, svrbež, odgovor na liječenje i teret bolesti eng.

Psorijaza je kronična bolest koja može imati važan utjecaj na kvalitetu života, stoga liječenje treba obuhvatiti kako psihosocijalni, tako i fizički aspekt bolesti. U svakom slučaju, iznimno je važno bolesnika educirati o bolesti, ali i uputiti u organizacije poput Društva psorijatičara Hrvatske, gdje će dobiti informaciju o bolesti, ali i mogućnost podijele iskustva s drugim oboljelima.

Vrsta liječenja ovisi o težini bolesti, pridruženim bolestima, bolesnikovim sklonostima, učinkovitosti te individualnoj procjeni odgovora na terapiju.

U cilju planiranja liječenja bolesnike se može podijeliti u dvije skupine: bolesnici s blagom do umjerenom bolesti koje je moguće liječiti primjenom lokalne terapije, te one s umjerenom do teškom bolesti za čije liječenje će biti potrebno provođenje fototerapije ili sustavne terapije.

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar