•  apr 13, 2022

Psorijaza pocetak kako lijeciti

Vesna Objavio Vesna
Kako psorijaza lijeciti pocetak

Psorijatične lezije biološki se razlikuju od klasične suhe kože poznate kao kseroza i klasificiraju se kao eritroskvamozne, što znači da su uključeni i krvne žile i dublji epidermalni slojevi kože.

Nedostaci u regeneraciji stanica uzrok su takozvanih mrlja. Ovi nedostaci uzrokovani su većim brojem čimbenika. Upalne reakcije u dubljoj dermi i gornjoj epidermi, Povišena stopa stvaranja novih keratinocita dominantni tip stanica u epidermi, Skraćeni ciklus rasta stanica kože, Izmijenjeni proces deskvamacije kože deskvamacija se odnosi na prirodni proces u kojem se vanjski sloj kože ljušti. Odlikuje se crvenim lezijama koje su obično natečene zbog upale, a mogu biti i pokrivene slojem srebrne ili bijele ljuskave kože.

Ove lezije obično se nalaze na područjima poput koljena i laktova, vlasišta ili donjeg dijela leđa. Gutatnu psorijazu karakteriziraju 'gutatne lezije', male crvene mrlje koje se pojavljuju na tijelu ili udovima.

One obično nisu tako natečene poput lezija plak psorijaze. Gutatna psorijaza može se po prvi put pojaviti u djetinjstvu ili ranoj odrasloj dobi i može se pojaviti iznenada. Inverzna psorijaza pojavljuje se u obliku jarko crvenih lezija koje nisu grube nego glatke i sjajne.

Uglavnom se nalaze u kožnim naborima i osjetljivim područjima poput pazuha i drugih kožnih nabora poput prepona ili ispod grudi ili stražnjice. Gnojna psorijaza uglavnom se javlja kod odraslih osoba, a odlikuje se bijelim plikovima gnoja koji nije zarazan jer se sastoji od bijelih krvnih zrnaca. Ti plikovi mogu biti okruženi crvenom kožom i mogu biti lokalizirani ili prošireni. Eritrodermična psorijaza uglavnom je upalne prirode i stoga često zahvaća većinu površine tijela.

Jako crvenilo kože dovodi do ljuštenja kože u velikim "plahtama", što uzrokuje bol i neugodu. Genetika Istraživanja pokazuju da je u većini slučajeva psorijaza nasljedna, s obzirom na učestalost psorijaze među obiteljima oboljelih osoba. Smatra se da određeni naslijeđeni geni mogu biti povezani s psorijazom, ali još nije jasan točan način na koji se to događa. Infekcije Infekcije su često uključene u razvoj simptoma psorijaze. Osim konzumacije preporučenih namirnica i pripremanja hrane kuhanjem, u prehranu se preporuča uvesti i suplementaciju određenih nutrijenata poput folne kiseline, vitamina A, B6, B12 i E, selena, cinka, magnezija, lecitina i bioflavonoida.

Web koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje. Prihvaćam sve Prihvaćam samo neophodno Postavke. Neophodni kolačići uključeno Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti. Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića. Početna Blog Vitaminoteka Psorijaza - pošast za kožu. Vitaminoteka Datum objave: Ključne riječi: Koža, Psorijatični artritis, Psorijaza ,. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje Prihvaćam sve Prihvaćam samo neophodno Postavke. Zatvori Neophodni kolačići uključeno Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Uz redovite kontrole kod specijaliste dermatologa i praćenje laboratorijskih nalaza, sigurna je za liječenje.

Visoko su učinkoviti i prikladni za dugotrajno liječenje zbog povoljnog sigurnosnog profila. Prije uvođenja lijekova potrebno je isključiti akutnu infekciju,infekciju HIV-om ili tuberkulozom te trudnoću. Infliksimab se primjenjuje u obliku intravenskih infuzija dok se ostali apliciraju subkutano u različitim intervalima ovisno o samom lijeku: Enbrel — jednom do dva puta tjedno Humira — svaka 2 tjedna Sekukinumab — svaka 4 tjedna Ustekinumab — svakih 12 tjedana. Primjenjuje se kao dopuna standardnim metodama liječenja psorijaze, a opravdana je i korisna za dugotrajni uspjeh u liječenju bolesti.

Svrha edukacijskih programa je pomoći bolesniku da shvati značenje psorijaze te pružiti informaciju o dostupnim načinima liječenja. Osim teorijskog znanja o ovoj bolesti, u programu se raspravlja o suočavanju s anksioznosti, stresom, sramom, krivnjom i osjećajem manje vrijednosti, kao i provođenje relaksacijskih tehnika za smanjenje stresa.

Kupelji s naftalanom mogu se primjenjivati puta na godinu tijekom tjedana. Može se primjenjivati i u kombinaciji s UVB terapijom i helioterapijom. Heliomarinoterapija psorijaze provodi se tijekom toplih mjeseci u godini, kupanjem u moru i postupnim izlaganjem sunčevim zrakama uz primjenu emoliensa i blagih keratolitika. Nenadzirane studije su pokazale da riblje ulje bogato eikosapentaenoičnom i dokosaheksaenoičnom kiselinom može pomoći oboljelima od psorijaze.

S obzirom da su oboljeli od psorijaze također skloniji oboljievanju od celijakije, [8] preporučljiva je bezglutenska dijeta, te psorijaza može postati blažom kod populacije koja istovremeno boluje od celijakije. Nedovršeni članak Psorijaza koji govori o bolesti ili poremećaju treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije. Srpanj Psoriasis--recent advances in understanding its pathogenesis and treatment.

Journal of the American Academy of Dermatology. Pristupljeno Nestle, Daniel H. Kaplan, Jonathan Barker.

Psorijaza je bolest posredovana T limfocitima, a smatra se da nastaje kao posljedica poremećene aktivacije prirođene i stečene imunosti. Imunosni čimbenici su pokretači upalnog procesa u psorijazi jer potiču keratinocite stanice površinskih slojeva kože na 4 do 6 puta brže dijeljenje u odnosu na zdravu kožu.

Upravo se zato životni ciklus keratinocita skraćuje od normalnih 28 do 30 dana, na 3 do 5 dana, što za posljedicu ima brže ljuštenje kože.

Danas, zahvaljujući poznavanju djelovanja imunoloških čimbenika, T limfocita i brojnih malih molekula citokina, terapija za psorijazu je sve bolja. Liječenje psorijaze ovisi o težini bolesti, a razlikujemo liječenje bolesnika s blagom, umjerenom i teškom psorijazom. Iznimno je važno educirati roditelje i djecu o bolesti jer je bolest kronična.

Liječenjem smirujemo simptome, ali još uvijek ne možemo izliječiti psorijazu. U lokalnoj terapiji važno je naglasiti i redovitu primjenu neutralnih masti i krema emolijensa u održavanju dobrog stanja kože. Kod opsežnijih oblika bolesti u obzir dolazi i fototerapija, odnosno kontrolirano izlaganje ultraljubičastim zrakama. U dječjoj dobi se najčešće primjenjuje UVB uskospektralna fototerapija valne duljine nanometara.

Također, odličan učinak ima i heliomarinoterapija, odnosno boravak na suncu i kupanje u morskoj vodi. Za teške oblike bolesti primjenjuju se i imunosupresivna i biološka terapija. Psorijaza je kronična, često i cjeloživotna bolest kože, a nerijetko je udružena s komplikacijama na drugim organima i organskim sustavima. Djeca s psorijazom u riziku su od razvoja artritisa upalnih bolesti crijeva, šećerne bolesti, pretilosti, arterijske hipertenzije i drugih kardiovaskularnih bolesti.

Upravo zato sva djeca kod kojih se postavi sumnja na psorijazu trebaju pregled specijalista dermatologa koji će učiniti potrebnu dijagnostiku i preporučiti terapiju te na taj način spriječiti razvoj mogućih komplikacija u budućnosti. Psorijaza može imati veliki utjecaj na zdravstveno stanje djeteta, ali i na njegov psihološki status. Bolest je vidljiva i nagrđuje izgled djeteta te može značajno utjecati na razvoj slike o sebi i razvoj samopoštovanja.

Nerijetko se kod djeteta razvija osjećaj srama, krivnje, zabrinutosti, bespomoćnosti i beznađa. Djeca sa psorijazom, kao i odrasli, pate. Često su povrijeđena zbog komentara, izbjegavanja ljudi ili samo pogleda iz okoline; druga djeca, ali i odrasli, postavljaju im neugodna pitanja; imaju problema u svakodnevnim aktivnostima, druženju i sportu.

Psorijaza je kronična nezarazna upalna bolest kože obilježena crvenilom kože i ljuskanjem. Iako se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi, najčešće se po prvi puta javlja između Rana dijagnoza i početak liječenja vrlo su važni jer sprječavaju nastanak komplikacija i udruženih poremećaja u budućnosti.

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar