•  apr 10, 2022

Psorijaza početak bolesti

Vesna Objavio Vesna
Psorijaza početak bolesti

Više možete saznati u centru za edukacije Upalne reumatske bolesti - Psorijatični artritis. Savjetujte se s vašim liječnikom u sljedećim slučajevima: Ako vaša psorijaza prelazi iz faze neugodne pojave u nelagodu koja izaziva bol.

Ako vam psorijaza otežava obavljanje uobičajenih poslova. Ako ste zabrinuti zbog izgleda vaše kože. Ako imate problema sa zglobovima kao što su bol i oticanje ili niste u stanju obavljati svakodnevne poslove.

Sve o psorijazi Što je psorijaza? Čimbenici rizika za psorijazu. Znakovi i simptomi psorijaze. Komplikacije psorijaze. Dijagnosticiranje psorijaze. Liječenje psorijaze. Mjere samopomoći za oboljele od psorijaze. Izdvajamo Dean Delić, dr. Rizik od psorijaze smanjen nakon tonzilektomije Atopijski dermatitis, psorijaza i hidradenitis suppurativa povezani s kroničnom bubrežnom bolesti Korištenje antihipertenziva može povećati rizik od psorijaze Učestalost psorijatičnog artritisa veća kod težih slučajeva psorijaze Odrasli s psorijazom izloženi većem riziku od reumatoidnog artritisa Metabolički sindrom u psorijatičara povezan s povećanim kardiovaskularnim rizikom Steroidi koji se koriste za liječenje upalnih bolesti povećavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti Nazad 1 2 Najnovije sa foruma: Najčešći tipovi psorijaze su: plak psorijaza, kapljičasta psorijaza, pustulozna psorijaza, inverzna psorijaza i eritrodermijska psorijaza.

Plak psorijaza se obično pojavljuje u vidu mrlja na koži, koje se spajaju u crvene pljosnate promene ovalnog oblika plakovi. Plakovi mogu biti različite veličine, većinom su crveni i mogu lako da se opipaju. Prekriveni su ljuspama srebrne boje. Ove manifestacije na koži su obično iako ne uvek praćene upornim svrabom, što tera pacijente na češanje, izazivajući krvarenje plakova. Plak psorijaza se obično javlja na kolenima, laktovima, ramenima, leđima, nogama ili temenu.

Razni oblici plak psorijaze mogu da postoje i na drugim delovima tela, uključujući dlanove i tabane, nokte ili donji deo leđa. Eritrodermijska psorijaza je najozbiljniji oblik ove bolesti. Kod eritrodermijske psorijaze koža je zahvaćena velikim crvenim promenama na koži, koje se ljušte i prekrivaju veći deo površine tela.

Pacijenti mogu da imaju povišenu temperaturu i bolove u zglobovima, svrab i ljuštenje kože. Periferni limfni čvorovi mogu da budu uvećani.

Eritrodermijska psorijaza može da se razvije od plak psorijaze i prateće infekcije.

Znakovi i simptomi psorijaze / Psorijaza / Centri A-Z - abcpsorijaz.com

Ako se zanemari ili nepravilno leči, eritrodermijska psorijaza može da izazove teško oboljenje ili čak i smrt. Pustulozna psorijaza se razlikuje od drugih tipova psorijaze i može da se klasifikuje kao zasebna bolest. Uglavnom se javlja kod odraslih osoba. Manifestuje se pustulama čvorićima na koži. Područja koja okružuju zahvaćene delove kože su upaljena.

Kod pustulozne psorijaze manifestacije na koži su ili ograničene na određene delove tela, kao što su dlanovi ili tabani, ili su raširene po celom telu. Psorijaza uzrokuje ubrzani razvoj stanica na površini kože, a posljedično i zadebljanje kože sa simptomima poput svrbeža, suhoće i crvenih, ponekad bolnih mrlja. Psorijaza nije zarazna. Psorijaza je kronična, dugotrajna bolest. Ne utječe na opće zdravlje, sve dok nije zanemarena ili ako se pojavljuje u starijoj ili vrlo ranoj dobi.

Simptomi psorijaze se pojavljuju periodično i osobito su izraženi pod utjecajem određenih faktora, kao što su: hladnije vrijeme, infekcije, ozljede kože, neki lijekovi, stres, pušenje i alkohol.

Primarni cilj liječenja je zaustavljanje rasta stanica kože. Premda ne postoji lijek, tretmani za psorijazu mogu pružiti značajno olakšanje. Prirodni lijekovi i kreme te izbjegavanje pretjeranog izlaganja prirodnom sunčevom svjetlu također mogu ublažiti simptome.

Uzrok psorijaze nije u potpunosti poznat. Smatra se da je psorijaza povezana s problemima imunološkog sustava i stanica u tijelu. Točnije, T-stanice bijele stanice ili T-limfociti koje uobičajeno putuju tijelom i detektiraju strane supstance kao što su virusi i bakterije, počinju napadati zdrave stanice kože greškom, kao da je riječ o infekciji.

T-stanice uzrokuju pretjeran imunološki odgovor, a posljedica je proširenje krvnih žila u koži i povećanje ostalih bijelih krvnih stanica koje mogu ući u vanjski sloj kože. Te promjene rezultiraju povećanom proizvodnjom zdravih stanica kože i povećanim brojem T-stanica i drugih bijelih krvnih stanica.

Tako je ciklus izmjene kože ubrzan traje nekoliko dana, umjesto tjedana. Mrtva koža i bijele krvne stanice stvaraju debele i ljuskaste mrlje na površini kože te se to obično ne zaustavlja, osim ako liječenje prekine ciklus. Okolišni čimbenici poput infekcija, psihičkog stresa, pušenja i lijekova također djeluju na nastanak bolesti. Tijekom ljetnih mjeseci, sunčanje se preporučuje, ali postupno i u kombinaciji s prehranom bogatom vitaminima.

Potrebno je izbjegavati: suhomesnate proizvode, svinjsko meso, kiselu hranu, crnu kavu, čokoladu, kakao, med, sve vrste ribljih konzervi, mesne konzerve, grašak, grah, leću te sve vrste alkohola. Kod psorijaze se na koži javljaju tamnoružičasta uzdignuta ili zadebljana područja, prekrivena srebrno-bijelim ljuskama koja obično ne uzrokuju nelagodu. Međutim, ponekad mjesta izbijanja mogu biti svrbljiva i bolna. Zadebljanja su različitog oblika i veličine te oštro ograničena — od malih sitnih mrljica do velikih pjega koje prekrivaju velike površine kože.

Najčešća mjesta izbijanja psorijaze su koljena, laktovi i vlasište.

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar