•  apr 12, 2022

Uvb lampe za psorijazu

Vesna Objavio Vesna
Uvb lampe za psorijazu

Kako biste saznali kojim se vrstama kolačića koristi naša internetska stranica, pogledajte Prilog tom dokumentu. Nastavite se koristiti našom stranicom ako se slažete s korištenjem kolačića. Fototerapija povratak. Pokazalo se da sunčevo zračenje povoljno djeluje na većinu bolesnika i vidljivo smanjuje manifestacije na koži. Zanimljivo je da se fototerapija može koristiti i u bolesnika u kojih izloženost sunčevom svjetlu može pogoršati simptome.

To je zato što svjetiljke ispuštaju sigurne i korisne valne duljine ultraljubičastog svjetla. Fototerapija se treba primjenjivati dosljedno i redovito, pod stalnim liječničkim nadzorom. Kao i svaka druga medicinska terapija, fototerapija može izazvati nuspojave, uključujući fototoksičnost, ubrzano starenje kože, akutnu upalu rožnice i spojnice te rak kože. Ovo je jedina metoda liječenja psorijaze koja kombinira svjetlosno senzibilizirajući lijek psoralen primjenjuje se oralno i UVA zrake.

Bolesnici sa psorijazom uzimaju dozu psoralena i zatim odlaze na fototerapiju UVA lampom u zdravstvenom centru. Simptomi psorijaze su obično vidljivi i lako ih je razlikovati od ostalih stanja koja mogu izazvati slične simptome.

Tokom ovog pregleda, pokažite svom lekaru sva područja koja vas zabrinjavaju. Pored toga, recite lekaru da li neko od članova porodice ima ovu bolest. Ako su simptomi nejasni ili ako vaš lekar želi da potvrdi dijagnozu, uzeće vam mali uzorak kože. Proces je poznat kao biopsija. Uzorak će zatim biti poslat u laboratoriju i pregledan pod mikroskopom.

Pregledom se može dijagnostikovati vrsta psorijaze koju imate. Takođe se mogu isključiti i drugi mogući poremećaji ili infekcije. Po prijemu rezultata, vaš lekar će moći preciznije da odredi odgovarajuću terapiju za vaš tip ovog oboljenja.

Ovi okidači nisu isti za sve. Oni se takođe mogu vremenom menjati. Neobično visok nivo stresa može izazvati epizodu iii napad oboljenja. Ako naučite da smanjujete i upravljate stresom, možete da smanjite i eventualno sprečite pojavu zapaljenja. Veća upotreba alkohola može biti okidač za zapaljenski proces na koži. Ako preterano konzumirate alkohol, epizode psorijaze mogu biti učestalije. Smanjenje konzumiranja alkohola pametno je i za vas i za vašu kožu ali i ostale organe pa i psihu.

Ako je potrebno zatražite stručnu pomoć za postepen prestanak konzumiranja alkohola. Različiti nesrećni slučajevi, posekotine ili ogrebotine mogu pokrenuti epizodu napada. Udarci, vakcine i opekotine od sunca takođe mogu biti okidači nastanka i promena na koži. Psorijazu uzrokuje, bar delom, imuni sistem koji greškom napada zdrave ćelije kože.

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar