•  apr 13, 2022

Triderm krema za psorijazu

Vesna Objavio Vesna
Psorijazu za triderm krema

Perite vašu kožu blagim sapunima, a kada se dogodi da osip zahvati malu regiju, kreme sa hidrokortizonom mogu biti sve što vam je potrebno. Triderm krema uspešno leči oboljenja Tinea cruris svrab u preponama i Tinea corporis, kao i atletsko stopalo. Tinea cruris je površinska gljivična infekcija prepona i susedne kože i to je druga najčešća klinička prezentacija dermatofitoze.

Najčešći etiološki agensi za Tinea cruris uključuju gljivice Trichophyton rubrum i Epidermophyton floccosum, nešto ređe Trichophyton mentagrophytes i Trichophyton verrucosum. Tinea cruris je zarazna infekcija koju prenose fomiti.

Najčešće se dobija upotrebom kontaminiranih peškira ili hotelske posteljine ili autoinokulacijom iz rezervoara na rukama ili stopalima tinea manuum, tinea pedis, tinea unguium. Etiološki agensi u ovoj bolesti proizvode keratinazu, koja dozvoljava invaziju ojačanih ćelijskih slojeva epiderma. Imunološki odgovor domaćina može sprečiti dublju invaziju. Faktori rizika za inicijalno oboljenje uključuju nošenje tesne ili mokre odeće ili donjeg veša. Ovo oboljenje je tri puta češće kod muškaraca, a naročito u toplim i vlažnim klimatskim područjima.

Pacijenti sa ovim problemom prijavljuju pruritus i osip na preponama. Tinea cruris se manifestuje kao simetrični eritematozni osip u preponama. Tinea corporis je površinska dermatofitna infekcija koju karakterišu zapaljenske ili nezapaljenske lezije na delovima kože. Tri anamorfna roda gljivica izazivaju dermatofitozu: Trichophyton, Microsporum i Epidermophyton. Dermatofiti mogu inficirati ljude i sisare, ili se mogu nastaniti u zemljištu. Tinea corporis se može manifestovati na sledeći način.

Tinea pedis ili atletsko stopalo je gljivična infekcija koja pogađa kožu na stopalu. Ovo stanje je zarazno i može se proširiti na nokte i ruke. Ako idete bosi po javnim površinama, kao što su svlačionice na primer, imate velike šanse da dobijete gljivice.

Gljivice ćete lakše dobiti ako vam je imunološki sistem oslabljen, možete ih pokupiti i od nekog ko je već zaražen ili na bazenu. Postoje mnogi načini lečenja atletskog stopala, a jedan od njih su i topikalne antigljivične kreme: mikonazol, terbinafin, klotrimazol, itd.

Aktivni sastojci triderm kreme, gentamicin, betametazon i klotrimazol, ujedinjeni, deluju na sledeće načine. Gentamicin ili garamicin je antibiotik koji se koristi za lečenje različitih vrsta bakterijskih infekcija. Gentamicin nije efikasan za gonoreju ili klamidiju i infekcije koje one izazivaju. Može se davati intravenozno, a može biti korišćen i kao topikalni medikament, kao što je slučaj u triderm kremi.

Ovaj antibiotik je otkriven Aktivno deluje protiv širokog opsega bakterijskih infekcija uključujući Pseudomonas, Proteus, Escherichia coli i Staphylococcus. Neželjene rekacije na gentamicin mogu uključivati teža i lakša stanja: alergijske odgovore, poremećaje sluha, nizak krvni pritisak, neuromišićne probleme, itd. Gentamicin deluje nepovratno vezivanjem 30S podjedinica bakterijskog ribozoma, prekidajući sintezu proteina.

Betametazon je jedna vrsta steroidnog medikamenta. Koristi se za lečenje brojnih stanja i oboljenje kao što su reumatski poremećaji, reumatozni artritis, sistemski eritematozni lupus, dermatitis i psorijaza, astma, angioedem, itd.

Osetljivost na betametazon može izazvati povećan rizik od infekcije, slabost u mišićima, teške alergijske reakcije i psihoze. Dugotrajna upotreba može izazvati adrenalinsku insuficijenciju.

Ovaj sastojak je odobren za medicinsku upotrebu još Krema sa betametazonom olakšava iritacije na koži, kao što su svrab, ljuspanje od ekcema, potom psorijaza, itd. Betametazon se meša sa klotrimazolom i gentamicinom za lečenje bakterijskih infekcija na koži i ostalih sličnih stanja, kao što je to slučaj u kremi triderm. Klotrimazol je antigljivični lek i često se koristi za lečenje vaginalnih gljivičnih infekcija, gljivičnih infekcija u ustima, pelenskog osipa, gljivičnih oboljenja kože u preponama, na nogama, pregibima tela, itd.

Ovaj medikament je otkriven Klotrimazol ubija pojedinačne ćelije tako što menja propusnost njihovog zida, tj. On se veže za fosfolipide u membrani i sprečava biosintezu ergosterola koji je potreban da bi se proizvodila ćelijska membrana.

Triderm kremu ćete koristiti onako kako vam je lekar prepisao. Ukoliko kupujete triderm kremu bez lekarskog recepta, obavezno pročitajte uputsvo koje je odštampano uz lek i nalazi se u pakovanju. Pošto je triderm krema kortikosteroidni jak preparat, budite oprezni.

Kortikosteroidi mogu da utiču na normalne funkcije adrenalne žlezde i da spreče lučenje hormona. Naravno, pošto je ovo lokalna topikalna krema, manje su šanse da dođe do ovakvog dejstva i poremećaja.

Odrasli primenjuju triderm kremu dva puta dnevno i to najčešće ujutro i uveče. Triderm kremu treba naneti u tankom sloju i to samo na onaj deo kože koji je u problemu.

Vrlo je važna redovnost i poštovanje satnice primene kreme. Ako ste zaboravili da nanesete kremu u zadato vreme, nemojte se brinuti. Jednostavno sačekajte sledeći termin i nastavite kao da se ništa nije dogodilo. Nemojte duplirati dozu. Sorry, you have Javascript Disabled!

To see this page as it is meant to appear, please enable your Javascript! See instructions here. Skip to content. Povezani tekstovi. Deca imaju propustljiviju kožu i generalno osetljiviji organizam, tako da se upotreba ovog leka ograničava na najkraći mogući rok.

Triderm krema se upotrebljava isključivo dermatološki i ne duže od preporučenog vremena. U slučaju lečenja odraslih, primena se ne bi trebalo produžavati više od dve nedelje, izuzev u slučaju atletskog stopala, kada će lekar preporučiti terapiju u trajanju do četiri nedelje, kako bi oboljenje bilo adekvatno sanirano. Kod dece se ne preporučuje terapija duža od nedelju dana, a ukoliko je moguće, skraćuje se na efektivnu primenu tokom pet dana.

Lek Triderm primenjujte tačno onako kako vam je prepisao vaš lekar. Primena duža od nedelju dana sprovodi se samo ukoliko je tako izričito naglašeno od strane stručnog medicinskog osoblja i uvek se sprovodi uz nadzor lekara. Svaka zabrinjavajuća promena alarm je da kontaktirate lekara. U slučaju da upotrebite veće količine leka, takođe je neophodno da se konsultujete sa lekarom, jer preterano duga ili preobilna terapija lokalnim kortikosteroidima može da izazove nedostatak adrenalina.

Ako se desi da ste zaboravili da primenite Triderm lek onako kako je prepisano, nemojte da duplirate narednu dozu, već je nanesite dalje po uobičajenom planu. Terapiju ne bi trebalo prekidati naglo, bez konsultacije sa lekarom.

Primena tokom trudnoće i dojenja — Ne postoje konkretni dokazi o dejstvu primene topikalnih kortikosteroidnih preparata u peroidu trudnoće ili tokom dojenja. Zbog toga se upotreba Triderm kreme ne preporučuje u ovom slučaju, izuzev ukoliko lekar nije procenio da je korist od terapije mnogo veća nego eventualna šteta po fetus i majku. Medikamenti iz ove grupe se nikada ne prepisuju trudnicama ukoliko nije neophodno, ne primenjuju se dugotrajno ni u većim dozama.

Ne postoje podaci o tome kako se ovaj lek resorbuje u majčinom mleku, te se terapija Triderm kremom takođe ne preporučuje u toku dojenja.

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar