•  apr 11, 2022

Ko je otkrio psorijazu

Vesna Objavio Vesna
Ko je otkrio psorijazu

Koje terapije se najčešće primenjuju? Ne koriste se isti preparati na svim delovima kože podjednako. Terapija se nekada menja, jer se dešava da posle nekog vremena kod određenih pacijenata prestaje da bude efikasna. Ukoliko pacijent ima manji broj promena, za lečenje se koristi lokalna terapija.

Započinje se keratoliticima kojima se skidaju ljuspe. Potom se prepisuju: kortikosteroidi, kalcipotriol, tazaroten, antralin, preparati katrana i druga lokalna terapija. Ako je zahvaćena veća površina kože teško je kreme mazati na tolikoj površini, pa se uključuje neki od vidova opšte terapije: fototerapija PUVA ili UVB, acitretin, metotreksat, ciklosporin ili biološka terapija.

Lečenje se sprovodi i citostaticima. Kolika je u tom slučaju šteta, a kolika korist? Jer, kod psorijaze, osim promena na koži i noktima, promene mogu da zahvate i zglobove, što je slučaj kod psorijatičnog artritisa. Međutim, svaki lek ima dobre i neželjene efekte, tako da se pri uzimanju ovog leka moraju povremeno kontrolisati analize krvi, jer lek može uticati na hematopoezu i funkciju jetre.

Kako ultravioletno zračenje pomaže? Ova terapija se može istovremeno koristiti sa raznim preparatima lokalne terapije, kao i sa pojedinim lekovima, tako da su rezultati vrlo uspešni. I sa ovom terapijom treba biti obazriv, da se ne pretera sa ukupnom dozom. Kakve efekte je do sada dala biološka terapija? Ona dovodi do inhibicije delovanja T limfocita i inhibira funkciju citokina koji su značajni u našem imunom odgovoru.

Znači, biološki lekovi deluju na imuni sistem i na taj način dovode do poboljšanja pri lečenju psorijaze. Nažalost ova terapija pacijentima nije dostupna na teret Fonda za zdravstveno osiguranje.

Problem je što, ako bi se započela, biološka terapija nije baš jeftina, a morala bi da traje do kraja života. Jedna doza leka košta nekoliko hiljada dinara. Da li bi svi pacijenti mogli da se podvrgnu biološkoj terapiji? Njen princip je da smanjuje imuni odgovor, a time se smanjuje imunitet. Da bi pacijenti mogli da prime ovu terapiju, moraju se uraditi detaljne analize krvi i pregled pluća. Ako govorimo o brojkama, više hiljada pacijenata bi, u ovom trenutku, moglo da primi ovu terapiju.

Zašto se ponekad, i pored svih terapija, stanje ne poboljšava? Neka mesta na kojima se javljaju promene, kao što su lice, očni kapci, genitalije, osetljivi su na preparate koji se mažu, pa se u tom slučaju ne smeju davati jaki lekovi, a samim tim i terapija se produžava ili pak, nema dovoljno efekta. Kod takvih pacijenata se mora menjati terapija, a nekad je u tim slučajevima biološka terapija najbolje rešenje.

Ima i mnogo alternativnih pristupa lečenju. Da li neke od njih preporučujete i koje? U fitoterapiji ima svega i svačega, nešto od toga pomaže, bilo da su čajevi ili kreme na bazi bilja, ali u velikom broju slučajeva oni nemaju pozitivan efekat. Bilo je čak slučajeva kada su pacijenti koristili meleme od kojih im je koža još više buknula.

Pristalica sam zdravog načina ishrane i upotrebe biljaka, ali ne bih mogao da izdvojim nijednu biljku, preparat ili čaj, jer ne postoji univerzalan lek, tako da bi kod nekih određena komponenta mogla da izazove i kontraefekat. Da li neki od lekova u terapiji utiču na trudnoću? Jer, komponente iz leka izazivaju komplikacije na plodu. Pratite nas i putem iOS i android aplikacije.

AMERIČKI Stejt department je u svom godišnjem izveštaju o terorizmu naveo da Srbija ulaže napore u borbi protiv terorizma i nastavlja saradnju sa SAD i međunarodnim partnerima, a među glavnim problemima označeno je kretanje novca i oružja kroz region, regrutovanje boraca povratnika, kao i samoradikalizacija terorista kroz rasno ili etnički motivisane ideologije povezane sa nacionalizmom ili nacionalističkim grupama. Ja imam psorijazu i dobila sam Psorinol kremu, to je neka prirodna krema koja mi bas pomaze.

Navodno moze se naci jos tu i tamo Da,Aleksandar Jovanovic je moj pok. Ziveo je u Herceg Novom i posle pisanja Vecernjih novosti i citave reportaze,pocela je expanzija lecennja ljudi u Jugoslaviji a i u inostranstvu. Aleksandar Jovanovic - Postovanje vama a i vasem dedi!

Molim vas,da li bi mogli da nam napisete nesto vise o toj terapiji na kojoj je radio vas deda i gde bi mogli ti lekovi da se nabave? Aleksandar Jovanovic - angaua mail.

Aleksandar Jovanovic - Detetu od 10 god iz blize familije, pojavila se prvo na laktovima prosle godine, kao kad se peruta koza. Nedavno se vratilo kao ogrebotine na vise mesta rasporedjenom na raznim delovima tela. Korisi nemu kremu koju joj dermatolog prepisao. Jedan od roditelja imao psorijazu u detinjstvu, a kasnije je nestalo. Devojcica je veoma temperamentna, zivahna i inpulsivna. Povezujem da se to desava zbog genetike, a malo zbog burnih reakcija kad je nesto potrese.

Da li je deka ostavio recept caja, dijeta,krema? Psorijazu sam dobio Bože samo održi Koliko sam muke ima i problema suvišno je da pričam. Psorijazu sam dobio liječio se u Naftalanu Ivanić Grad Hrvatska 21 dan gdje se potpuno povukla a imao sam po cijelom tijelu,ciklus treba ponoviti tri godine zaredom ponovio sam i a poslije ne radi rata bio sam miran do unazad 3 godine. Ponovo se pojavila ali u daleko manjem obliku i ljeti skoro potpuno nestane bez upotrebe bilo kakvih preparata.

Gel ml 2. Ointment 50g ili g 3. Conditioner ml Procedura ista za ujutro i uvece: Gel lagano utrljavati na zahvacena mesta, prethodno navlazena vodom, min. Osusiti peskirom Na iste povrsine utrljati mast, sacekati min.

Pozdrav, V. Citam kod hrvata da masovno idu na Mrtvo more da pomaze i kod vitiliga i kod psorijaze? Da li je neko bio? Da li ima kod nas organizovano da se ide? Molim vas pisite o tome. Koliko li je to skupo? Dopuna: 27 Maj Da li osobe sa psorijazom smeju da idu u solarijum? E jedna novost.

Poslije onoliko moje muke i krema odlucim da mazem samo kantarionovim uljem. Dobro izbanjam tabane u morskoj soli i kad posusim namazem kantarionovim uljem. Za cudo pocelo se povlaciti ne smijem ni reci. Cini mi se da cu ovoga ljeta i ja obuci papuce poslije 2 godine, zatvorene obuce. Sad nista vise ne koristim nego to ulje pa koliko ce potrajati vidjecemo.

Ljudi, znate li gde se u Beogradu mogu nabaviti Ajkus proizvodi? Prvenstveno me interesuje Ajkus ulje, takozvani Skvalen! Moram napomenuti, da sam Ajkus ulje trazio u desetak apoteka, na Novom Beogradu i zaposleni su mi govorili, da vec dugo nemaju nista od Ajkus proizvoda! Imao sam tu bolest pre jedno 7 godina i tad mi je travar iz Nisa pomogao da je izlecim. Ali pre dve godine se ponovo pojavila.

E sad taj travar je napravio mast cija je glavna baza te masti bila topovska crvena mast u kojoj je on kuvao neke biljke. Skoro pre jedno 20 dana sam nabavio tu topovsku mast i samo sa njom sam poceo da mazem obolele mesta i psorijaza se povukla jedno90 posto. Dragi moji psorijatičari, napisaću vam nekoliko ne baš utešnih reči ali šta da se radi, život je takav. Pod jedan, psorijazu imam oko četrdeset godina.

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar