•  apr 14, 2022

Slike oboljelih od psorijaze

Vesna Objavio Vesna
Od psorijaze oboljelih slike

Teorija stresa kao okidača bolesti obuhvaća najširu paletu uzroka. Tu, naime, spadaju emotivni stres, mehaničke i kemijske ozljede, infekcije, trudnoća i porod, nagle promjene okruženja, životno ugrožavajuće situacije itd. Autoimuna teorija pronalazi odgovore u pretjeranoj aktivnosti vlastitih leukocita, koji luče upalne faktore u prevelikoj količini; oni se dakle upalnom reakcijom bore protiv vlastitog organizma, odnosno njegovih kožnih ponekad i zglobnih stanica.

Nije rijetkost da se psorijaza pojavi nakon raznih infekcija, a poglavito nakon streptokokne upale ždrijela. Također nije rijetkost pojava psorijaze nakon ozljeda kože — ogrebotina, ugriza, uboda insekata i opeklina tzv. Koebnerov fenomen. Jedna od teorija, na koju se u posljednje vrijeme često osvrće, povezuje patološka zbivanja u probavnom sustavu s pojavom psorijaze. Studije su, naime, pokazale kako se psorijaza češće javlja u osoba s opstipacijom zatvorom, sindromom iritabilnog kolona preosjetljivo crijevo, čestim proljevima, kandidijazom infekcija gljivicom iz roda Candidae albicans te poremećenom funkcijom jetre kao glavnog detoksikacijskog organa.

Uobičajena dob pojavljivanja je između 15 i 35 godina, s jednakom zastupljenošću oba spola. Međutim, primjećeno je da se u žena javlja nešto ranije, a i da dobna granica može varirati, ovisno o tipu psorijaze. Osnovna značajka psorijaze je pojava crvenih, u pravilu uzdignutih plakova zadebljanih dijelova kože, prekrivenih bjekastim ljuskama, ponekad popraćenih svrbežom. Spomenute promjene nastaju uslijed ubrzanog množenja i sazrijevanja stanica kože. Zdrava se koža obnavlja otprilike svakih 28 dana i to tako da stanice iz dubljih slojeva kože sazrijevajući dolaze na površinu, mijenjaju svoje značajke te nadomještaju površne stanice koje se odljušte.

Koža zahvaćena psorijazom obnavlja se četiri do pet puta brže od zdrave kože, tako da stanice koje dolaze na površinu imaju svega tjedan dana da prođu kroz čitav razvojni proces, što za posljedicu ima njihovo gomilanje, oslabljenu funkciju i ubrzano odumiranje. Valja imati na umu da je psorijaza kronična bolest što podrazumijeva doživotnu borbu bez konačnog izlječenja. Upravo ta činjenica zagorčava život oboljelima pogotovo onima s težim oblikom, jer tok bolesti varira između perioda poboljšanja najčešće ljeti i pogoršanja bolesti zimi, a ponekad je dovoljan i najmanji poticaj da bolest bukne u svom punom opsegu.

S obzirom da je koža najveći organ, i predstavlja prvu liniju komunikacije s okolinom, ne čudi što kod mnogih psorijaza predstavlja psihološku blokadu, odnonso ograničava ih u velikom broju socijalnih aktivnosti, ruši im samopouzdanje te ih često čini povučenima i depresivnima.

Najčešće zahvaća kožu laktova, koljena, donji dio leđa i vlasište. Može trajati mjesecima, pa i godinama, s razdobljima povlačenja i ponovnog pojavljivanja.

Gutatni oblik se najčešće javlja u djece i mladih, nerijetko nakon bakterijskih i virusnih infekcija. Karakteristično je naglo pojavljivanje sitnih crvenih točkica suzolikog oblika po trupu i udovima. Blaži oblici nestaju spontano i zauvijek, a teži zahtjevju dugotrajno liječenje. Sitne kožne izbočine poput prištića ispunjene gnojem se pojavljuju i nestaju unutar nekoliko dana, i taj se proces ponavlja nekoliko puta.

 • Naprednija hidratantna sredstva sadrže i aktivne sastojke poput gluko-glicerola koji povećava hidrataciju u dubljim epidermalnim slojevima kože aktiviranjem vlastite hidratacijske mreže kože koja opskrbljuje gornje slojeve kože vodom.
 • Smatra se da se sklonost obolijevanju nasljeđuje poligenskim načinom nasljeđivanja, pa je tako do danas otkriveno devet podložnih genskih lokusa PSORS, eng. Može nalikovati na gljivičnu infekciju nokta.
 • Rijetko kada ovaj oblik prerasta u generalizirani, kada zahvaća kožu čitavog tijela, a može biti popraćen i ozbiljnijim komplikacijama poput vrućice, tresavice i anemije. Fleksuralni tip karakteriziraju crvena, glatka žarišta bez ljuski, koja se nalaze u pregibima kože pazuh, prepone, unutarnja strana lakta i koljena, područje ispod prsa. Eritrodermični tip, na sreću najrjeđi 1. Karakteriziraju ga crvena ljuskava žarišta popraćena svrbežom i izrazito jakim bolovima, a ponekad se javlja i zajedno s pustuloznim oblikom.

  Često je generaliziran, te ugrožava osnovnu zaštitnu funkciju kože - lako dolazi do dehidracije, vrućice i infekcija, a zabilježeni su i smrtni ishodi. One obično nisu tako natečene poput lezija plak psorijaze.

  Psorijaza – Wikipedija

  Gutatna psorijaza može se po prvi put pojaviti u djetinjstvu ili ranoj odrasloj dobi i može se pojaviti iznenada. Inverzna psorijaza pojavljuje se u obliku jarko crvenih lezija koje nisu grube nego glatke i sjajne. Uglavnom se nalaze u kožnim naborima i osjetljivim područjima poput pazuha i drugih kožnih nabora poput prepona ili ispod grudi ili stražnjice.

  Gnojna psorijaza uglavnom se javlja kod odraslih osoba, a odlikuje se bijelim plikovima gnoja koji nije zarazan jer se sastoji od bijelih krvnih zrnaca. Ti plikovi mogu biti okruženi crvenom kožom i mogu biti lokalizirani ili prošireni. Eritrodermična psorijaza uglavnom je upalne prirode i stoga često zahvaća većinu površine tijela.

  Jako crvenilo kože dovodi do ljuštenja kože u velikim "plahtama", što uzrokuje bol i neugodu. Genetika Istraživanja pokazuju da je u većini slučajeva psorijaza nasljedna, s obzirom na učestalost psorijaze među obiteljima oboljelih osoba. Smatra se da određeni naslijeđeni geni mogu biti povezani s psorijazom, ali još nije jasan točan način na koji se to događa.

  Možda ti se također sviđa
  Najpopularniji tekstovi
  Ostavite komentar
  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
  Komentar